Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

Fransa’nın Ermeni soykırımını onaylaması, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Fransa’nın Ermeni soykırımını onaylaması, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?
 

Radikal'ın başlığı


Fransa Meclis, 1915 Olayları’yla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa önerisini kabul etti. Öneri, Senato’da da kabul edilirse, yasalaşmış olacak.

Onaylanan yasa önerisi neyi içeriyor?

Soykırımı inkâr edenlere bir yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezası verilmesini...

Türkiye, karara tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan, Fransa’ya karşı ilk etapta uygulanacak yaptırımlar 8 başlıkta topladı.

Fransız Meclis’in yasa önerisini  kabul etmesi, gazete başlıklarında önemli bir yer tuttu.

Gazeteler, konuyla ilgili hangi başlıkları attı?

İşte, başlıklar ve başlık açıklamaları:


Bak Sarko biz buyuz (Akşam)

(Mösyö Sarkozy’ye bundan iyi yanıt olmaz. Hastalığı nedeniyle çok zor günler geçiren Ermeni genç Arthur Manukyan’ı vatandaşlığa alan, ameliyat ettiren Türk devleti şimdi evde bakım içim maaş bağlandı)

Yasayı Paris’te çiğnediler (Aydınlık)

(Türk gençleri, Fransız İhtilali’nin temelini oluşturan, İnsan ve Yurttaş  Halkları Bildirisi’ni hatırlattı)

Tokat gibi 8 uyarı (Bugün)

(Fransa, ‘Ermeni soykırımı yok’ diyenlere ceza öngören yasayı Meclis’ten geçirdi. Başbakan, kararın Senato’dan da geçmemesi uyarısıyla 8 maddelik ilk yaptırım paketini açıkladı)

44 oyla yasak (Cumhuriyet)

(Özgürlüklerin beşiği kabul edilen Fransa’da, ifade özgürlüğüne büyük bir darbe olarak kabul edilen “Soykırımın reddi, hapis ve para cezası gerektirir” içerikli tasarı meclisten geçti. 577 milletvekilinden yalnızca 50‘sinin katıldığı oturumda, iki maddeden oluşan öneri bazı milletvekillerinin “parlamenterlerin rolü tarih yazmak değil”itirazlarına karşın oyçokluğuyla kabul edildi. Tasarı senatoda da onaylanması durumunda yasalaşacak)

Azgın azınlık (Hürriyet)

(577 üyeli Fransa Meclisi, Türkiye ile ilişkilere büyük darbe vuracak Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi 50 kadar milletvekilinin oyuyla kabul etti. Ermenistan, Fransa’ya anında, “Mimnettarız” teşekkürü yolladı.)

Bedeli çok ağır olacak (Milliyet)

(Fransa’yı ırkçılıkla suçlayan Başbakan Erdoğan, maddelik yaptırım paketini açıkladı. İlişkileri donma noktasına getiren paket daha ilk adım)

Hadi ordan! (Milli Gazete)

(Tarih boyunca işgal ettiği her coğrafyada taş taş üstünde bırakmayan Fransa’nın, Ruanda’da yaptığı katliamlar belleklerdeki tazeliğini korurken, Türkiye’yi sözde soykırımla itham etmesi tepkiyle karşılandı.)

Alçaklar (Ortadoğu)

(Fransız meclisi genel kurulu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını reddetmeyi suç sayan yasa teklifini kabul etti)

Günah bizden gitti (Posta)

(Sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası getiren yasayı Fransa Meclisi kabul etti. Başbakan Erdoğan, Fransa’ya il etapta uygulanacak askeri ve siyasi 8 yaptırımı açıkladı.)

Les Miserables (Radikal)

(Fransa, 1789 devrimiyle dünyayı tanıştırdığı düşünce özgürlüğü kavramını çiğneyen bir karara imza attı. bilimsel bir araştırmada “1915 soykırımı değil” diyen akademisyenler bile bir yıl hapis yatacak)

Adım adım misilleme (Sabah)

(Fransa Parlamentosu,”Soykırım inkârı” teklifini kabul etti. Başbakan Erdoğan, “Bu yasa ilişkilerde çok derin yaralar açacak” dedi ve 8 maddelik ilk yaptırım planını açıkladı)

45 manıaqeue (Sözcü)

(577 üyeli Fransız Meclisi’nde Türkiye düşmanı 45 milletvekili sözde Ermeni Sorkırımı’nın inkarını suç sayan yasayı onayladı)

Kapılar kapandı (Star)

(‘Soykırımı İnkara Ceza Tasarısı’nı kabul eden Fransa’yla siyasi, ekonomik ve askeri ilişkiler askıya alındı. Askeri gemiler Türk limanlarına yaşamayacak, her askeri uçuş aynı izne tabi olacak, AB bünyesinde birlikte çalışma yapılmayacak.)

Küstah Fransız’a haddini bildirin! (Takvim)

(“Ermeni soykırımı yok” diyene ceza veren yasa onaylandı. Türkler ayaklandı. Fransız mallarına karşı dünya çapında boykot kampanyası başladı)

İsimsiz aptallık (Taraf)

(Fransa Meclisi soykırım tasarısını kabul etti. Türkiye siyaseti ise ayağa kalktı. Fransa Dışişleri Bakanı Juppe durumu özetledi: İsimsiz aptallık)

Sakozoy’ye 8 darbe (Türkiye)

(Türkiye, Fransa ile ilişkileri askıya aldı! Başbakan “Bu daha ilk adım” diye konuştu)

Ucube yasa geçti (Yeni Şafak)

(Sarkozy’nin seçim hesabı, aydınlanmanın beşiği olmakla övünen Fransa’yı tarihini inkar ettirdi. 577 üyesi bulunan Fransa meclisi, sadece 70 milletvekilinin katıldığı bir oturumda, “1915 olaylarının soykırım olmadığı yönündeki ifadeleri suç sayan” ırkçı yasa teklifi oyçokluğuyla kabul edildi.)

Fransa ile ilişkiler askıda  (Zaman)

(Fransız Ulusal Meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini kabul etti. 577 üyesi Meclis’teki oylamaya sadece 46 vekil katıldı)

***

Fransız Senatosu, Meclis’ten gelen yasayı onaylar mı?

2006 yılında da benzer bir girişim vardı. Cumhurbaşkanı Sakozy engellediği için öneri, yasalaşmamıştı. Ama Sarkozy,  şimdi yasa önersinin baş savunucusu.

Türkiye-Fransa ilişikleri, bakalım, bundan sonra nasıl olacak?



TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..