- Kategori
- Dünya
Fransa'ya Kamyon, Türkiye'ye Darbe

Büyük savaşların hemen hemen tamamında Amerika ile Fransa yüzyıldır müttefiktir. Amerika hep son anda savaşa girer, savaşın kaderini değiştirir ve parsayı toplar. 1. Dünya ve 2. Dünya savaşlarında da bunlardan farklı olmamıştır. Amerika demek bir bakıma İngiltere demektir ve “para piyasaları Londra ve Amerika’dan yönetilir” denir. Parayı ve değeri yöneten her şeyi yönetir.
Fransız kâşif Jacques Cartier sadece Kanada değil Hudson Körfezi'nden Kayalık Dağlar'a kadar uzanan ve günümüzde ABD'ye ait olan Louisiana dâhil birçok bölgeyi Fransa'nın kolonisi haline getirmiştir. Bağımsızlık savaşı 1776 yılı sonlarında zor günlere girdi. 27 Ağustos'ta Amerikan ordusunun başkomutanı General George Washington Birleşik Krallık güçlerine yenilerek Manhattan içlerine çekildi. Amerikalılara 1776'dan başlayarak el altından para ve malzeme yardımı yapan Fransa, 1778'de filolarını ve ordularını hazırlamaya başladı ve sonunda Haziran 1778'de İngiltere'ye savaş ilan etti. Kuzeyde durumun büyük ölçüde sürüncemede kalmış olmasına karşılık Fransızlar güneyde, İngilizlerin elindeki Savannah'ı ve büyük önemi olan Yorktown'ı kuşattılar. 1780'den sonra deniz savaşı daha çok İngilizlerle Amerikalıların Avrupalı müttefikleri arasında geçti. Britanya Adaları çevresinde toplanan Amerikalılara ait gemiler ve komutanları John Paul Jones, savaş boyunca 1.500 İngiliz ticaret gemisiyle 12.000 İngiliz denizcisini ele geçirdiler. 1780'den sonra İspanya ve Hollanda, Britanya Adaları'nı çevreleyen sularda büyük ölçüde denetim kurarak İngiliz deniz gücünün açık denize çıkamaz hale gelmesine yol açtılar.
Sonunda 3 Eylül 1783 tarihinde imzalanan Paris Antlaşması ile İngiltere, batıda Mississippi Nehrini de içine alan geniş sınırlarla, Amerika'nın bağımsızlığını tanıdı. Kanada İngiltere'nin elinde kaldı. Florida İspanya'ya verildi. Antlaşmanın imzalanmasından 3 ay sonra 25 Kasım 1783 tarihinde en son İngiliz askeri New York kentini terk etti. 1787 yılında ABD Anayasası kabul edildi. 1789 yılında yapılan ilk başkanlık seçimlerinde başkomutan George Washington ABD'nin ilk başkanı seçildi.(1)
Amerika ile Fransa arasındaki ilişkiler hep Fransa’nın aleyhine olarak gelişti. En son havaya bırakılan atık miktarının kotaya tabi olması ve doğaya zarar veren gaz salınımları ile ilgili yürürlüğe konulmaya çalışılan yasaya göre demir-çelik ve çimento gibi doğayı kirleten tesislerin İngiltere’deki lisans şirketlerine yüklüce para ödemeleri gerekiyor. Bu durum İngiltere’deki şirketlere ciddi paralar ödenmesini şart koşarken bu durumdan en çok etkilenen ülkelerin başında da Türkiye ve Fransa geliyor. Türk Ordusu’nun yardımlaşma kuruluşu OYAK ile birlikte ciddi ortaklıkları olan Renault ve AXA ile ciddi ortaklıkları vardır.
Halka açık 5 çimento ve bunlara dikey olarak entegre beton ve kağıt torba şirketlerinden oluşan OYAK Çimento Grubu, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde faaliyet gösterir. OYAK Çimento Grubu, Türkiye Çimento Endüstrisi'nin kapasite ve pazar lideri olarak faaliyetlerini 6 fabrikada, satışlarını 7 coğrafi bölgede sürdürmektedir. (2)
Çimento sektörünün Amerikan-İngiliz kıskacına girmesi, ciddi sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. Çimento sektöründe ciddi anlamda Türkiye’de yatırımları bulunan Fransa da bundan en çok etkilenecek ülkelerden biridir. Demir-Çelik özelleştirmeleri ile kısmen bu sıkıntılardan kurtulan ülkemiz, yine de bu durumdan en çok mağdur olacak ülkelerin başında gelmektedir. İngiltere’nin Amerika birlikte kabul ettirdiği bu yasaya imza atmayan ülkeler Çin, Rusya ve Brezilya kısmen bu durumdan etkilenmezken Türkiye ile Fransa, İngiltere ve Amerika tarafından kıskaca alınmıştır. Fransa’da her ne kadar terör konusunda IŞİD işaret edilse de aslında mahallede sahipsiz köpeğin olmadığının alenen bilindiği baldırı çıplak iki Tunuslunun bunu yapamayacağı bilinir. Daha önce de Fransa’nın devlet başkanı olarak katılacağı Antalya’da toplantıdan hemen önce Paris saldırıları ülkede gündemi değiştirmişti. Fransa’da kamyon faciasını hazırlayanlarla Türkiye’deki darbeyi hazırlayanlar aynı nedenlerle çalışmış olabilir. Kimine kamyon, kimine bomba, kimine PKK veya IŞİD yerseniz.
Türkiye dolaylı olarak İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Amerika arasında denge siyaseti yürütmeye çalışan bir ülkedir. Her ülkenin yıllardır çeşitli kurumlarla yetiştirdiği gönül elçileri, tarikatlar, cemaatler ve iş adamları gibi unsurları bulunur. Kanser olarak ölen eski basketbolcu Galatasaray Spor Kulübü başkanının Türkiye’de vergi ödemezken, Fransa’da vergi rekortmeni olması, bunun medyada da yer alması, Galatasaray’ın borç içinde yüzmesi belki bazı insanlar itiraz edebilir ancak geçmişi araştırmaları halinde bulacakları çok şeyler vardır. Spor, Cemaat, Cemiyet falan filan…
(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/Amerika_Birle%C5%9Fik_Devletleri_tarihi