Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '07

 
Kategori
Havacılık
 

Funda Durusu

Funda Durusu
 

1979 yılının 1 Aralık günü Eskişehir, Çifteler’de minik bir bebek dünyaya gözlerini açıyor. Ailenin iki çocuğundan kız olanı, Funda.

Eskişehir’de tamamlıyor ilk ve orta öğrenimini. 1997 yılında girdiği, Adnan Menderes Üniversitesi Yüksek Hemşirelik Bölümü’nü 2001 yılında bitiriyor. Ama hemşirelik yapmıyor. 2000 yılında THK İnönü Havacılık Kampı’nda aldığı Yamaç Paraşütü Başlangıç Kursu sonrasında, o sonsuz mavi, sınırsız özgürlük bir başka türlü çekiyor O’nu. Tıpkı; Sabiha Gökçen, Eribe Kartal, Yıldız Uçman, Remziye Yıltır Makbule Emil, Hayriye Açan, Neşe Özil, Nurcan Çakmak, Nazmiye Çiçek, Nuray Avcu, Aynur Özbey, Kıvanç Ülkü, Ayla Uyanık, Esra Arslan, Özlem Kırcaliç’i çektiği gibi. Kulaklarını okşayan rüzgarın sesi, rüzgar sesi dışındaki sessizlik denizi.

2001 yılının Mayıs ayında ‘Sertifika Kontrolü’ için yeniden İnönü’ye geliyor. İnönü dönüşünde, artık ‘Yamaç Paraşütü Pilotu Sertifikası’ olan bir Yüksek Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencisi..

Bitirme sınavlarının en zorlu olduğu dönemde, 2001 Yılının Haziran ayında geliyor THK’nın teklifi. Türkkuşu Genel Müdürlüğü, Çok Hafif Hava Araçları Okulu O’na, Yamaç Paraşütü Pilotluğu ve Öğretmen Yardımcılığı öneriyor. Hiç düşünmeden kabul ediyor. Sınavları biter bitmez, başlıyor görevine. 2004 yılında Türkiye’nin ilk kadın Yamaç Paraşütü Öğretmen Pilotu oluyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti semalarında, Motorlu Yamaç Paraşütü ile ilk defa uçan kadı pilot’ta O.

Kolay değil ilklerden olmak. Funda Durusu bu ağırlığı hep taşıyor omuzlarında. Kendisinden başka ilkler beklendiğinin de farkında.

 

9-18 Şubat 2007 tarihinde, FAI 4.Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonasına katılacağını öğrendiğinde çok seviniyor, ilk defa yurtdışında bir yarışmaya katılmaktan çok, Dünyanın en iyi pilotlarını ve onların hedef iniş stillerini görüp, deneyimini artırma düşüncesinden asıl sevinci.

9 Şubat 2007 günü Litvanya’nın Trakai Şehrine iniyor, Türkkuşu Çok Hafif Hava Araçları Okulu Müdürü Yücel Akyol’un başkanlığındaki, Funda Durusu, Serdar Özuçaroğlu, Faruk Bozkurt ve Abdullah Yıldız’dan oluşan Yamaç Paraşütü Türk Milli Takımı. 14 ülkeden 69 sporcunun katıldığı şampiyonanın, kış nedeniyle donmuş ve yüzeyi 15-20 Cm. kalınlığında bir buz tabakası ile kaplanmış, Galves gölünde yapılacağını öğrendiklerinde kulaklarına inanamıyor Türk Ekibi.

4. Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nda ilk defa düzenlenen ‘kadınlar’ kategorisine 11 ülkeden 11 kadın sporcunun katılıyor olması, Funda’nın yaşamında yeni bir ilk.

Antrenman atayışları, diz boyu karlarla kaplı yedek meydanda yapılıyor.. Hava sıcaklığı -18 derece. (İrtifada 3-4 derece daha düşük) Çok zor koşullarda tamamlanıyor antrenmanlar.

Her pilotun toplam 12 sorti uçuş yaptığı ve 10 metre çapında bir dairenin tam ortasında ki “0” noktasına en yakın inişi gerçekleştirmeyi amaçladığı şampiyona uçuşları başladığında, Funda 39 derece ateşle yarışmanın sonuna kadar dayanabilmeyi düşünüyor sadece. Çoğu uçuşlarında takım arkadaşlarının yardımı ile taşıyor, kalkış noktasına paraşütünü. Tüm yarışmacıların uçuş ve hedefe inişleri tamamlamalarıyla, Funda’ya yıl gibi gelen 15 dakikalık hakem heyeti değerlendirmesinin ardından, önce yarışmanın 3.’sü , ardından 2. açıklanıyor. Funda Durusu Şampiyona’nın birincisi olduğu anonsunu duyduğu anı ve heyecanını, hala yaşadığını söylerken bile sesi titriyor.

Şampiyona Organizasyonu, Türk Ulusal Marşı konusunda hazırlıksız olduğunu söylediğinde, Funda çantasından çıkardığı, İstiklal Marşımızın CD’sini veriyor. “Bir dahaki sefere hazırlıklarınızı tam yapın.” der gibi bir tavırla. Madalya töreni başlıyor. FAI CIVL Başkanı Sayın Filip Koetsier , önce 3.’yü, sonra 2.’yi anons ediyor. Yarışmanın birincisi, İlk Kadın Yamaç Paraşütü Dünya Şampiyonunu “Şimdi Dünyanın en iyi pilotunu, ilk şampiyonu davet ediyorum. O bir Türk Kızı, Dünyanın en iyisi bir Türk Kızı.” Diye anons ediyor. Funda başı dik görevini tam yapmış olmanın huzuru ile yürüyor Birincilik Kürsüsüne.

Funda Durusu  o andaki duygularını şöyle anlatıyor; “Birincilik Kürsüsüne çıktığımda madalyamı kaldırıp ‘bu Türkiye İçin’ diye bağırdım. Bir anlık bir sessizliğin ardından kopan alkışlar ve başlayan İstiklal Marşımız, hemen yanıbaşımda varlığını hissettiğim Ulu Önderimiz ve atalarımızın ruhları, dizlerimin titremesi ve gözlerimin dolmasına neden oldu.”

1979 yılının 1 Aralık günü Eskişehir/ Çifteler’de minik bir bebek dünyaya gözlerini açıyor. Ailenin iki çocuğundan kız olanı, Funda.

2007 yılının 17 Şubat günü, Litvanya’nın Trakai Şehrinde kocaman yürekli genç bir Hanımefendi, Şampiyonluk Kürsüsüne çıkıyor. Türkiye’nin ilk kadın Yamaç Paraşütü Öğretmen Pilotu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti semalarında, Motorlu Yamaç Paraşütü ile ilk defa uçan bayan pilot, Dünyanın ilk Bayanlar Yamaç Paraşütü Şampiyonasına katılan Türk Kızı, Dünyanın İlk Kadınlar Yamaç Paraşütü Şampiyonu, Funda Durusu .

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..