Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '08

 
Kategori
Spor
 

Futbol tarihini değiştirecek karar!

Futbol tarihini değiştirecek karar!
 

Futbol için çok önemli bir karar...


Futbol tarihinde öyle kararlar vardır ki, bütün futbol sistemlerini altüst edecek niteliktedir ve yıllarca da etkileri devam eder. Bunların ilki Bosman Yasası'dır. Sözleşmesi biten bir futbolcunun istediği kulüple anlaşmasını sağlayan Bosman Kanunu, 1995'te yürürlüğe girdi ve bütün futbol sistemlerini değiştirdi.

Uluslararası Spor Mahkemesi (CAS) 'ın aldığı son karar ise bundan daha kapsamlı ve çok daha etkili olacak gibi gözüküyor. Bu kararın medyamızda çok az yer alması yine ne kadar geri kalmış bir futbol ülkesi olduğumuzu gösterdi.

Bu kararı anlamaya çalışalım şimdi. Menejerlik oyunları oynayanlar için anlaması son derece kolay.

Bu oyunlar ''minimum release fee clause'' diye bir terim vardır. Bu bedel; sözleşmesi devam eden bir futbolcunun bonservisinin satın alması için konulur ve genelde çok yüksek meblağlara denk olur. Örneğin; İspanya'da her futbolcu için belli bir sınır konmalıdır ancak bu sınır çok yüksektir ve kimse karşılayamaz. 1 milyon euro'luk bir futbolcunun serbest kalması için en az 15 milyon euro'luk bir sınır belirlenir. Ronaldinho gibi üst seviye futbolcular için ise bu sınır 300 milyon euro'ya kadar çıkar.

Bu yüzden futboldaki sınırlar iyice kalınlaştı ve parası olan takımlar arayı açmaya başladı. Öte yandan, transferler son derece azaldı, kulüpler büyük isimler yerine genç yıldızlara yöneldiler.

CAS'ın aldığı bu karar herşeyi değiştirecek gibi duruyor. Buna göre; bir kulüp sözleşmesi devam eden futbolcusu için keyfiyen bir bonservis ücreti belirleyemeyecek. Futbolcunun bonservis bedeli; kontrat süresi ile kendisine ödenen ücretle çarpılacak ve böylece belirlenecek.

Bir örnekle açıklayalım. Barcelona'dan ayrılmayı düşünen ve birçok takımla adı anılan Ronaldinho'nun transferi için ödenmesi gereken bonservis bedeli nedir? Ronaldinho'nun 2010'a kadar süren bir sözleşmesi var ve yıllık 8.5 milyon euro kazanıyor. Buna göre; Ronaldinho için belirlenen bonservis bedelinin 2 ile 8.5'in çarpımı yani 17 milyon euro. Eski kuralların uygulanması durumunda ise; Ronaldinho için pazarlık Barcelona'nın elinde olacak ve büyük ihtimalle 60-70 milyon euroluk bir bonsevisten bahsedeceğiz.

Bu karar neler getirir?

Bence; futbolu çok daha renklendirecek bir karar olarak gözüküyor. Mesela; Ronaldinho, Deco, Messi, Henry vs. gibi birçok üst seviye süperstara sahip Barcelona gibi takımların gelecekte sahneye çıkması imkansız gibi gözüküyor. Takımlar daha uzun süreli kontratlara gidecekler ve şu anda ödedikleri bedellerin iki veya daha fazla katını ödeyecekler. Bu da küçük liglerin büyük takımlarının bir adım öne geçmesi ve dengelerin sağlanması anlamına geliyor. Tam olarak ''NBA Salary Cap sistemi'' olmasa da bu sisteme yaklaşmış olacağız.

Bir diğer nokta ise kulüpler daha fazla altyapılarına yönelecekler ve kulüplerine daha fazla bağlı futbolculara sahip olmaya çalışacaklar. Diğer takımlara transfer olma ihtimali yüksek olan süperstarlardan iç dinamiklerle yetişen futbolculara yönelinecek.

CAS'ın bu kararı son derece önemli ve atlanılmaması gerekiyor. Gelecek on yıl içinde futboldaki dengeler daha iyi sağlanacak ve daha iyi mücadeleler izleyeceğiz. Hadi hayırlısı...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..