Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Füze ihalesinin Çin'e gitmesi "Çinseverleri" neden sevindirmedi?

Füze ihalesinin Çin'e gitmesi  "Çinseverleri" neden sevindirmedi?
 

Türkiye uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesini Amerika'ya rağmen Çin'li CPMIEC firmasına verdi. Bu gelişme elbette ABD'den alması gereken tepkiyi aldı ama Türkiye'de derin bir sessizlik var.

Önce ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Psaki'nin konuyla ilgili sözlerine bir bakalım:Haber Milliyet.com.tr'den:

"Psaki, günlük basın toplantısında Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde ÇinHalk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlanılmasına karar vermesine yönelik soru üzerine, "Türk hükümetine, NATO sistemleriyle veya kolektif savunma kapasitesiyle birlikte çalışmayacak bir füze savunma sistemiyle ilgili olarak ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle anlaşma görüşmelerine yönelik ciddi kaygılarımızı ilettik. Görüşmelerimizdevam edecek" dedi. "Türk hükümetinin yaptırımlı bir firma ile ortaklığının sonuçlarının ne olabileceğine" dair soru üzerine Psaki, bu noktada bu sorunun hipotetik kaldığını ama kararın verilmesi halinde, bu konuda konuşabileceklerini kaydetti."

IMF'le yolları ayırdıktan sonra Türkiye'nin askeri alanlarda da bağımsız hareket etmesi ABD'yi rahatsız ediyor. Ama, Türkiyedeki emperyalist ABD karşıtları derin bir sessizliğe bürünüyor.

"Bağımsız Türkiye" sloganını ağızlarından düşürmeyenler, bırakalım "bakımsız Türkiye"nin son on yılda her yönüyle "bakımlı Türkiye" haline gelmesine, "bağımlı Türkiye"'nin her yönden "bağımsız" hale gelmesine de sevinemediler.

Ekonomik anlamda gelişme üstüne gelişme kaydeden, sağlıkta, ekonomide, yolda, yordamda mesafe üstüne mesafe alan Türkiye'ye sevinemiyorlar çünkü bu ülkede muhalefet olmak bunu gerektiriyor. Yani, İktidar yapmışsa kötü yapmıştır, demek zorundasınız.

Hiç değilse, güya çok hassa olduğunuz şu "bağımsızlık" konusunda biraz dürüst ve tek yüzlü olsanız da Türkiye'nin IMF'ten sonra her alanda ABD'den bağlarını koparmasını memnuniyetle karşılasaydınız.

O zaman biz de sizin gerçekten bağımsızlıkçı olduğunuza inanırdık. Üstelik bu son ihale de sizin pek sevdiğiniz Çin'e gitimişken nedir bu sessizliğiniz...

Şimdi Türkiye, Çin'le ilişkileri ilerletirse bu defa da bu Hükumeti Çin emperyalizminin esiri olmakla suçlar mısınız?

Bu emperyalizm sömürüsü, emperyalistlerin sömürüsünü de geçti...Han-ı yağma gibi ye ye bitmiyor emperyalist ekmeği...Bu güne kadar samimi olmasanız da haklı olduğunuz noktalar vardı; ama Türkiye son yıllarda ABD'den bu kadar bağımsız politikalar üretirken hala "Amerikan emperyalizmi" fırınından ekmek yemeğe çalışmanız gülünç oluyor.

Demek ki neymiş...Türkiye, ABD ve NATO'ya rağmen önemli bir savunma ihalesini Çin'e verebiliriyormuş...Bu bir zamanlar sizin hayal bile edemediğiniz bir "bağımsız duruş" değilse nedir?

Biliyoruz, kendi Hükumetinizi sevmiyorsunuz da bari şu hayran olduğunuz Çin'in hatırına bu defa çıkıp iki laf etseydiniz....Hükumetin bu tavrına hiç olmazsa, "yetmez ama evet" diyebilseydiniz...

Yani sizin Çinciliğiniz bile "cincilik"ten başka bir şey değilmiş...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..