Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

 
Kategori
Futbol
 

Galatasaray Kötü, Fenerbahçe İyi mi?

Futbolda analiz yapılırken, son 2-3 haftaya bakılmaz. Sezon başından bu yana veriler, istatistikler, trendler, gelişimler takip edilir. 

 

Son 2-3 hafta Fenerbahçe için çıkış, Galatasaray için düşüş yaşanan bir dönem oldu. Aradaki fark da kapanarak lige yeni bir soluk geldi. Ancak bu demek değil ki, Fenerbahçe çok iyi, Galatasaray çok kötü. 

 

Galatasaray son haftalarda ligde en önemli iki rakibine kaybetti. İki formda ve oturmuş kadroya sahip rakibine. Bu şaşırtıcı değil. Galatasaray' ı da kötü takım yapmaz. Tudor' un kafasında bir oyun anlayışı var. Ancak bu anlayışta savunma zafiyetleri büyük. Tudor eğer devre arasında savunma sistemini de biraz oturtabilirse, daha iyi bir takım ortaya çıkartabilir. Galatasaray' ın savunma dörtlüsü Tudor' un sistemi için ağır kalıyor. Buraya takviye yapması gerekebilir. Kontra ataklar ciddi sorun oluyor. Galatasaray baskılı futbol oynamaya devam edecekse, daha hızlı ve geriye çabuk dönebilen kesicilere ihtiyacı var. Ayrıca savunmaya geçiş futbolunda sıkıntılar var. Tudor buna dikkat etmeli. 

 

Fenerbahçe ise çıkışta. Çıkışın sebepleri arasında, Fenerbahçe hücum hattının forma girmeye başlaması ve Fenerbahçe' nin genel özgüven artışını söyleyebiliriz. Ama en önemlisi, motivasyon artışı. Bunu koşular ve hareketlilikten görüyoruz. Tüm zorlu rakipleri ile karşılaşmış olması şüphesiz büyük avantaj. Aykut Kocaman' ın takımında görmek istediği bir futbol tarzı var. Bu tarz için takımın her maç 110-115 km altına inmeden "akıllı" koşular yapması gerekiyor. Fenerbahçe bunu yapmaya başladı. Rakiplerin nispeten kolay rakipler olması da işini kolaylaştırdı. Ancak savunma tarafı halen büyük sorun.

 

Fenerbahçe' nin iyi stoperleri yok. Bekleri de istenen seviyede değil. Bu yüzden savunma kontrolünü eline almaya çalışan bir takım olmasına rağmen çabuk ve kolay gol yiyor. Takımın duran topları daha pozitif kullanmaya başladığını da görüyoruz. Bu iyi haber. Kocaman' ın futbolcuları farklı mevkilerde deneme sorunu ise hala geçerli. Bundan vazgeçmiyor. Kumar oynamayı seviyor. Bunu anlamak da mümkün değil.

 

Galatasaray oyuncu kalitesi üst düzey bir takım. Zayıf rakiplere baskı kurup, sonuç alabilir. Güçlü rakiplere karşı savunma kurgusunda sıkıntı var. Fenerbahçe ise, oyuncu kalitesi ve yetenek olarak düşük seviyede. Bunu ancak koşular, hırs ve organizasyon ile kapatabilir. Son haftalarda da olan bu oldu. 

 

Neticede ne Galatasaray çok kötü bir takım, ne de Fenerbahçe çok iyi bir takım. Yerden yere vurmak veya övmek için daha erken. Her ikisi de eksikleri olan, hocaları bazı açılardan sıkıntılı, kendilerini geliştirmeleri gereken takımlar. Hele Beşiktaş veya Başakşehir ile karşılaştırılırsa, gerçekten çok sıkıntılılar. 

 

Son olarak Galatasaray' ın her sorunlu dönemde Fatih Terim' e dönmesi de anlaşılır gibi değil. Koskoca bir Galatasaray' ın Fatih Terim dışında alternatif bir oyun planı olmaması bana garip geliyor. Terim ismi, takımın üzerinde olduğu müddetçe, Tudor' dan başarı beklenemez. Yönetimin çıkıp hocaya desteğini açıkça göstermesi lazım. Tıpkı Aziz Yıldırım' ın ve yönetimin Kocaman' a yaptığı gibi.

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..