Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '17

 
Kategori
Futbol
 

Olması Gerekenin Abartılması

Türkiye' de özellikle Fenerbahçe yorumcuları, Fenerbahçe' nin son 4- 5 senelik başarısız çizgisini savunmak adına Türk futbolu gelişti, artık zor bir lig var tezini ortaya atıyorlar. Aslında savundukları Aziz Yıldırım, bu sezon itibariyle de Aykut Kocaman. 

Onlara göre Aziz Yıldırım çok başarılı, elinden geleni yapıyor, ama ya rakipler güçlü, ya hakemler kötü, ya da futbolcular kendisini vermiyor. Ama asla Aziz Yıldırım hatalı değil. İsmail Kartal, Pereira tercihleri, Aykut Kocaman ve Ersun Yanal' ın hiç uğruna ayrılması, büyük paralara 33-34 lük sakat futbolcuların transferi falan hiç Başkanın hatası değil tabi. Geçen sezonki transfer fiyaskosu, artan borçlar, kötü kadro mühendisliği. Bunları yazmazlar, çünkü beslendikleri ekosistem buna mani olur. Yani şahsi çıkarlar. 

Fenerbahçe kimle oynasa, sanırsın ki dünyanın en güçlü takımlarından biri. Bakıyorum son 4 maçta bu zihniyet yine hortladı. Yok Kasımpaşa çok sistematik takım, yok Bursaspor ligin en iyisi falan. 

Oysa sorulması gereken soru şu. Fenerbahçe' nin takım olarak piyasa değeri 100 milyon Euro. Kasımpaşa 23.5 milyon Euro, Bursaspor ise, 42.60 milyon Euro. 

Bir kişi de çıkıp şunu sormuyor, "kardeşim biz Fenerbahçe' yiz, zaten kazanmamız gereken maçlar bunlar, zaten takım değerimiz, geçmişimiz, geleneklerimiz bile sahada pozitif bir fark yaratıyor. Bunları neden başarı gibi sunuyorsunuz?"

Aykut Kocaman' a mantık sınırları dışında yüklenenler bile döndü. Şimdi övme yarışı başladı. 

Fenerbahçe taraftarı kötüye, vasata, zar zor kazanabiliriz çünkü lig zorlaştı yalanlarına inandırılıyor. 

Bunları işler iyi giderken de söyledim, kötü giderken de söyledim. Şimdi de söylüyorum. 

Fenerbahçe maçlarına acaba kazanabilecek miyiz diye çıkmaz! Fenerbahçe maçlarına favori çıkar, çoğunlukla kazanır, rakiplerine korku salar. 

Şimdi öyle mi?

Kim Aykut Hoca' dan veya herhangi bir maçın kazanılacağından emin

En alt sıralar ile oynarken bile tedirginlik var? Bu nedir? Açıklayın! 

Fenerbahçe kazanır, kaybeder, iyi oynar, kötü oynar. Ama Yıldırım ve Kocaman' ı korumak ve kollamak adına ligde rakipler zorlu falan masalı okumayın. Bu ligde Beşiktaş dışında Avrupa' da başarılı olabilecek, üst seviye bir takım yok. Bu ligde Beşiktaş ve Galatasaray dışında, birde oturmuş sistem takımı olması adına Başakşehir dışında, Fenerbahçe' yi gerçekten zorlayacak başka kim var? Kim zorlayabilir?

Kötüyü, vasatı, başarısızlığı normalleştirmeyin. 

Ne olmuş, Fenerbahçe üst üste 4 maç kazanmış. Çok mu büyük başarı? Tarihte kaç tane 8-9-10 maçlık seriler var. Kaç tane yenilmezlik serisi var?

Fenerbahçe son 18 senede Fenerbahçe olmadı ki. Aykut Kocaman' da Fenerbahçe' nin en başarılı hocası falan değil. Bu konuda idrak sorunu yaşayanlar var. Özellikle gençlere Aziz Yıldırım dönemi öncesini iyi bir anlatmak gerek. Fenerbahçe neymiş o zamanlar bilsinler. 

Son 4 maç kazanıldı ya, bu büyük başarı gibi pompalanıyor. 

Sen Fenerbahçesin. Zaten kazanmak zorundasın. Bu maçlara seviniyor ve kendini bu rakipleri ciddiye alır konumda görüyorsan zaten bitmişsin. Vasat Anadolu Takımlarından ne farkın var?

Tabi ki kazanacaksın. Kazanmazsan ayıp. 

Bursaspor' dan iki katı pahalı bir takımın var. Sözde yıldızların var. 

Futbolda para, yıldızlar önemli değil falan demeyin. Her 10 maçın 8' ini yıldızları ve parası olan takım kazanır. Kalan 2'si istisnadır ve kaideyi bozmaz. Organize olmak, mücadele etmek, taktik disiplin falan bunlar zaten şart oğlu şart. Bunlar herkeste olmalı. Bunların üstüne yıldızı ve parası olan kazanır. Mesele bu. Endüstriyel futbolun gerçeği bu. Tabi takımın şişirme yıldızlar ve vasat bir hocaya sahip değilse. Eğer öyleyse, takım değerin falan önemli olmaz. Mali açıdan yarın kadar olan Bursaspor' u dişli, zorlu bir rakip olarak görürsün. Ya da Fenerbahçe taraftarına bu yönde algı operasyonu yaparsın. 

Bursaspor iyi takım, güçlü takım, Fenerbahçe 1-0 kazanıp başarı kazandı diyorsan burada büyük bir çelişki var. Demek ki 43 milyon Euro' luk bir takım kurmuş olan Bursaspor yönetimi, 100 milyon Euro' luk bir takım kurmuş olan Fenerbahçe yönetiminden başarılı. Demek ki hoca tercihi de daha doğru. Madem ligin en iyi oynayan, en formda, en çıkıştaki takımı Bursaspor, madem ki bunu Fenerbahçe' nin yarısı para harcayarak yapmış (bonservisler ve ücretler falan dahil olur ise, belki de dörtte biri) o zaman Bursaspor Yönetimi Fenerbahçe yönetiminden başarılı. O zaman Fenerbahçe yönetimi başarısız. Verim oranı düşük. Burasapor az para ile bu kadar iyi takım kurabilmiş. Sen kuramamışsın. Sonuç sahada birbirlerine denk iki takım var. Peki birde bu açıdan bakın bakalım. Hadi bunu da açıklayın. 

Ben işler iyi giderken tekrar yazayım. Bu takımın büyük eksikleri var. Büyük teknik direktör zafiyetleri var. Oyun felsefesi iyiye gidiyor gözükse de sadece mücade arttı, koşu arttı. Bu da bir kıpırdanma getirdi. Organize atak, rakip sahada dikine hücumlar, beşe iki, beşe üç bindirmeler, rakip sahada kanatları etkin kullanma, ceza yayı içinde organizasyonlar falan yok. 

Fenerbahçe az sayıda birkaç pozisyona giriyor, atma oranı yükseldi. Birde koşuyor. Hala kalite eksikliği, mevkisel eksikler var. Souza- Topal ikilisi dün maç kazanıldı kahraman ilan edildi, maç berabere bitse yerden yere vurulabilirdi. 

Yorumları maç sonuçlarına göre yapmak en büyük yanlış olur. Aykut hocadan Mourinho çıkartma çabaları yanlış. Aşırı övgü, taraftarın gerçekleri görmesine mani oluyor. 

Kazanılan 4 maçı size büyük başarı olan sunanlar, bunun zaten olması gereken durum olduğunu asla yazmazlar. Varsın yazmasınlar, gerçeklerin ortaya çıkmak gibi bir huyu var. Tabi yönsetsel açıdan doğrular yapılır, eksikler giderilerek, teknik direktör de yeni bir felsefe ile olaya yaklaşırsa olur. Bence zor. Göreceğiz.

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..