Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '13

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik

Gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik
 

Gayrimenlkul Sektörü ve Sürdürülebilirlik


Kurumsal Sürdürülebilirlik, işletmelerin büyümesini ve karlılığını kabul etmesinin yanı sıra çevresel koruma, ekonomik gelişme ve sosyal hak ve adalet gibi toplumsal amaçların da iş süreçlerine dahil edilmesini içerir.

Sürdürülebilirlik, bir kavram olarak günümüzün en önemli iş stratejisidir. Her sektörün dikkatle incelemesi ve iş süreçlerini uyumlu hale getirmesi gereken sürdürülebilirlik kriterleri, içinde yaşadığımız dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için kilit rol oynamaktadır.

Günümüz iş dünyasında müşterilerin zihninde farklılaşmak için sadece kaliteli ürün ve hizmet sunmak yetmiyor; aynı zamanda üretir iken çevresel ve toplumsal katma değer yaratmak da gerekiyor. İşletmelerin başarısı da bu kriterlere bağlı olarak sadece şirketlerin karlılığı ile değil, kurumsal sürdürülebilirlik alanındaki performanslarıyla da birleştirilerek ölçülüyor.

Sürdürülebilirlik dediğimiz zaman Türkiye’de yanlış bir algı söz konusu. Sürdürülebilirlik dediğiniz zaman ülkemizde yayınlanan araştırma raporları dahi karbon emisyonu, atık yönetimi, su ve elektriğin verimli kullanılmasını içeren veriler ve öneriler içeriyor. Oysaki Sürdürülebilirlik kavramı insanlara daha kaliteli bir yaşam sunan bütünsel bir yaklaşımdır. Sektör farkı gözetmeksizin sadece çevre alanına odaklanmak ya da çalışma standartlarını geliştirmek sürdürülebilirlik uygulamalarını kısırlaştırır.

Gayrimenkul sektörünün ise sürdürülebilirlik kriterleri kapsamında diğer sektörlerden farklı olarak daha çok çaba göstermesi gerekir. Gayrimenkul sektörünün ekonomik, sosyal ve çevresel kapsamı irdelendiğinde diğer sektörlerden daha fazla etkisi olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Hem yabancı yatırımcılara yeterli güveni vererek Türkiye’yi tercih etmesini sağlanması hem de nitelikli gayrimenkullerin üretilmesi ülkemizin gelecek on yıldaki ekonomik başarısını ciddi anlamda etkileyecektir. Türkiye’nin, geleceğin en güçlü ekonomilerinden biri olması sürecinde gayrimenkul sektörü; sadece çevresel sürdürülebilirlik konularını değil aynı zamanda çalışan hakları da dahil edilmek üzere insan hakları, toplumsal katılım programları, şeffaflık, hesapverebilirlik, karar alma süreçlerine katılım ve etik pazarlama iletişimi gibi konulara da eğilerek sürdürülebilirliğin tüm göstergelerini iş süreçlerine entegre etmelidir.

Topluma ve çevreye katkıyı belirleyen temel yaklaşım ise kurumsal sürdürülebilirlik stratejisinden geçer.  Kurumsal sürdürülebilirlik stratejisi, işletmenin sürdürülebilirlik alanındaki önceliklerinin, acil olarak atılması gereken adımlarının ve ilerleme kaydedebilmek için seçtiği temel yaklaşımlarının birleşiminden oluşur. Stratejiyi oluşturmadan önce paydaş ve durum analizini yapmayı da unutmamak gerekir.

Gayrimenkul sektörünün sürdürülebilirlik konusunda öncelikleri nelerdir?

    Sera gazı salınımlarının düşürülmesi,
    Doğal kaynakların kullanılmasının azaltılması(elektrik, gaz ve su… vb),
    Geri dönüşümün daha fazla oranda yapılması ve atıkların azaltılması,
    İş sağlığı ve güvenliği konularına itina gösterilmesi,
    Yenilenebilir kaynakların kullanılması,
    İçilebilir ve kullanılabilir suların depolanması,
    Atık ve kanalizasyon sularının işlenmesi ve geri dönüştürülmesi,
    Toplumsal katılım programlarının geliştirilmesi,
    Yerel kaynakların tercih edilmesi,
    Toplumsal ekonomik etki ve katkının ölçülmesi,
    Sürdürülebilir tedarik zinciri uygulamalarının geliştirilmesi.

Gayrimenkul sektöründeki sürdürülebilirlik konularını içeren bahsi geçen maddeler, herhangi bir işletmenin öncelikleri olabilir ve yöneticiler bu kriterler üzerinden işletmenin stratejisini, politikalarını ve hedeflerini belirleyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki her işletme yaşayan bir organizma gibi ihtiyaçlarını, önceliklerini, politikalarını ve hedeflerini kendine özgü olarak tespit etmelidir. Sürdürülebilirlik uygulamalarında ne tek bir yöntem vardır ne de tek bir çözüm. Her kurum paydaş beklentilerini göz önüne alarak kurumsal sürdürülebilirlik alanında kendine özgü çözüm yollarını geliştirir ve başarılı uygulamalar ortaya çıkarabilir.

Ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik denildiğinde sadece yeşil binalar ve sertifikaları anlaşılmasından dolayı gayrimenkul sektörünün icraatları diğer sektörlerin gerisinde kalmış durumdadır. Yüksel Holding’in yayınladığı “Yükselebilirlik” isimli sürdürülebilirlik raporu haricinde inşaat sektöründe henüz diğer sektörler gibi üst düzey raporlamalar mevcut değil.

Küresel düzeyde ise 2008 yılında Global Reporting Initiative(GRI: Küresel Raporlama Girişimi) tarafından “A Snapshot of Sustainability Reporting in the Construction and Real Estate Sector” isimli araştırma sonuçlarına göre gayrimenkul sektörünün, elektrik hizmetleri ve finansal hizmetler sektörleri kadar sürdürülebilirlik konularına eğilmediği ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar sonrasında gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirlik uygulamalarını arttırmak amacı ile Global Reporting Initiative ile Global Real Estate Sustainability Benchmark(GRESB) arasında işbirliği yapıldı. GRI’nin 2011 yılında yayınladığı inşaat ve gayrimenkul sektörü sürdürülebilirlik raporlama eki de sektöre yeni bir yön verdi. Nitekim, GRESB tarafından her yıl yapılan “Gayrimenkul Sektörü Sürdürülebilirlik Araştırması” sonuçlarına göre araştırmaya katılan 450 işletmenin %30’unun GRI raporlama girişimine dahil olduğu görülmüştür. Gayrimenkul sektöründe 3 yıl içerisinde inanılmaz bir başarıya imza atan GRESB ve GRI işbirliği, önümüzdeki yıllarda sektörün sürdürülebilirlik ve finansal raporlama sistemini birleştirerek entegre raporlama ile sürdürülebilirlik uygulamalarını daha geniş kitlelere yaymak için girişimlerine devam ediyor.

Kurumsal sürdürülebilirlik, sektör farkı gözetmeksizin her işletme için uzun dönemli karlılığını arttırmasının yanı sıra itibar yönetiminde de inanılmaz fırsatlar sunuyor. İşletmelere kazan – kazan felsefesi ile yeni iş alanları yaratan kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları, gerek içinde barındırdığı iş fırsatları ile gerekse de topluma ve çevreye katkılarıyla yeni dünya düzeninde var olabilmenin tek anahtarı olarak işletmelere eşsiz iş alanları sunuyor.

 
Toplam blog
: 28
: 533
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

Göksel Topçu, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Şuan Çandarlı Belediyesi'..