- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Gebelik takibi

Türk kadını artık bilinçli adımlarla, ne istediğini bilerek bakmaya başladı hayata. İnanıyorum ki, birgün tüm kadınlarımız için geçerli olacak bu gelişme. Söz konusu kadın sağlığı olduğunda, hazırlayıp sunduğum programların dışında da kayıtsız davranamıyorum. İstiyorum ki, bilgi sahibi olalım, sağlık problemleri ile karşılaşıldığında erken ve uygun tedavi yolları ile bunları aşalım. Özellikle sağlıklı nesiller yetiştirmek adına, gebelik dönemi, bir kadının yaşamının önemli temel taşlarından.
Gebelik öncesi, bir kadının yaptırması gereken muayene ve testleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Semih Hızıroğlu şu şekilde sıraladı:
*Jinekolojik muayene (var olan yumurtalık kisti, iltihab, rahim ağzında yara gibi durumların teşhisi için)
*Simir testi,
*Kan, idrar, kan sayımı, şeker düzeyini gösteren tahliller,
*Böbreklerin çalışması ile ilgili üre,
*Karaciğerin işlevi ile ilgili tetkikler,
*Toksoplazma, rubella (kızamıkçık), Sarılık (Hepatit B),
* Guatr tahlilleri mutlaka yaptırılmalı.
Gebelik döneminde ultrason zararlı mı, değil mi sorularına ise Semih Bey son noktayı koydu: “ Ultrason, anne karnındaki bebeğin gelişimini gözlemlemek adına, insanlığın bir hayalinin gerçekleşmesidir. Özellikle son 20 yıldır rutin olarak Türkiye’de uygulanmakta ve anne karnındaki bebeğe bugüne kadar saptanan bir yan etkisi ve zararı olmamıştır.Aksine faydası, bebek doğmadan önece sağlığı ve gelişimi ile ilgili bilgileri elde edebiliyor olmamız.”
Gebeliği tehlikeye sokan, acil olarak doktora gidilmesini gerektiren işaretler üzerinde ciddi durulmalı. İşte alarm verdiren noktalar:
*Erken veya ilerleyen dönemde gelen kanamalar,
*Normal dışı ağrılar (özellikle karında kramp veya kasılma)
*Herhangi bir şekilde vajinal yoldan su gelmesi tespit edilirse,
*Başağrısı ile gelen tansiyon yükselmesi,
*Bebek ile ilgili olarak 4.aydan itibaren hareketleri hissedilmeye başlanır. Günde yaklaşık 7 ila 10 kez bebek hareketleri hissedilmeli. Uzunca bir süre hareket yoksa,
*Vücutta ödem oluşması da yine gebe kadının doktoruyla görüşmesini gerektiren durumlar olarak karşımıza çıkar.
Gebelik için ideal yaş konusunda herkesin bünyesinin farklı olduğu, ama ortalama ideal yaşın genel olarak yapılan değerlendirmelerde 24- 26 yaş arası olduğu söylenir. 18 yaş öncesi, 35 yaş sonrası ise bayanlar, riskli gebelikler konusunda uyarılıyor. Uzmanız Semih Bey açıklamalrına şöyle devam ediyor: “Gebelikte ilaç kullanımnda iki önemli aşama var. Birincisi; ilacın gebeliğin hangi evresinde kullanıldığı. İkincisi; kullanılan ilacın içerdiği madde. Erken dönemde ilaç alımında risk daha fazladır. Kullanılan ilacın içersindeki maddenin içeriğinin iyi araştırılması gerekir. Riskli grupta sayılan bir ilaç aldıysa gebe, bu, bebeğin alınmasına kadar gidebilir.Riski olmayan, doktor tavsiyesi ile kullanılan ilacın ise riski yoktur.Beklenen gününde adet gören kadınlar, hamile olup olmadıkları anlayabilir. Adet gecikmesi ve düzensizliği olan kadınlar, bir bebeğin varlığından habersiz olabiliyorlar. Bu dönemde ilaç kullanabiliyor veya röntgen filmi çektirebiliyorlar. Bayanlarımızın uyanık olması, kendisini iyi tanıması ve gerekli testleri yaptırması şart. Gebelikte, gebelik + başka bir hastalık şeklinde formüle edebileceğimiz bir durum ortaya çıktığında ise, o hastalık hangi tıp disiplinine ait ise, mutlaka o konunun uzmanından yardım almak gerekir.Örneğin; kalp ile ilgili kardiyologdan, şeker hastalığı ile endokronog veya dahiliye uzmanından destek alınmalı.” Bebekte var olan bir gelişme geriliğini esas olarak ultrasonla keşfediliyor. Son adeti belli, kontrol altındaki bir anne adayının ölçümlerinde bebek normal olması gereken düzeyde çıkmıyorsa, burada gelişme geriliğinden söz etmek mümkündür.
Evet hanımlar, gebelik takip sürecinden belli kesitler sundum size. Dikkatli davranarak, doktorunuzla işbirliğini bırakmadan sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek elinizde.Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda sağlığından emin olmanız, herşeyin üstünde harika bir duygu olsa gerek. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun. Hoşçakalın!..
Handan SARAYHANOĞLU