- Kategori
- Beslenme
Gebelikte Kilo Alımı
Sağlıklı yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek azımsanmayacak kadar büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, anne karnında başlayan bu süreçte anne adayının doğru beslenme konusunda çok dikkatli olması ve gebeliğin gerektirdiği bazı özel ilaveleri yeteri kadar alması gerekmektedir. Ve işte sevgili anne adayları, bunu en doğru şekilde uygulayabilmeniz için uzman diyetisyenimiz Aysen Arıcan'a sorduk ve şu yanıtları aldık.
Kadında gebelik ve emziklilik nasıl bir süreçtir ve bu süreçte doğru beslenmenin amacı nedir?
Gebelik ve emziklilik, kadın için doğal fizyolojik olaylardır. Gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesinde amaç, kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak ve bebeğin normal büyümesini sağlayacak, salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.
Bebeğe zarar verir ya da fayda sağlamaz korkusuyla yapılan beslenme hatalar nelerdir ve ne gibi sonuçlara yol açar?
10 yıla yakın meslek hayatımda sanırım yüzlerce gebeye beslenme danışmanlığı yaptım. Hepsinde de ortak bir duygu vardı. Bu duygu yedikleri bebeğe zarar verir ya da yaramaz korkusuydu. Bu duyguyla çoğu zaman aşırı beslenmeye bağlı fazla kilo kazanmışlardı.
İlk 3 ayda 10 kilo alan bir danışanım hala yetersiz beslendiğini düşünüyor ve eşine devamlı yemek sipariş ediyordu. Ona gebelik döneminde beslenmenin önemini ve fazla kilo alırsa doğumun riskli olacağını, hatta bebeğinin yaşamını tehlikeye attığını anlattığımda önce dehşete kapılıp ardından önünde kalan zamanı en iyi nasıl değerlendireceğini ve gram gram ne yemesi gerektiğini sormaya başladı.
Danışanlarınıza beslenme konusunda neler öneriyor ve eğitm sırasında nasıl bir yol izliyorsunuz?
Elbette biz diyetisyenler insanların ne yiyeceğini harfi harfine belirlemiyoruz. Bu nedenle ihtiyaçlarını belirleyip hangi düzende, hangi seçenekleri birbirinin yerine yiyebileceklerini anlatarak beslenme düzenini kurmalarını öğretiyoruz.
Bir danışanınızla yaptığın çalışmayı örnek olarak olarak, anlatabilir misiniz?
İlk üç ayda 10 kilo alan danışanıma adım adım tüm bilgileri aktararak, anlamasını sağladım ve alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirerek toplamda 16 kilo almasını sağladım. Bebeği 3200 gr. ağırlıkta ve çok sağlıklı olarak dünyaya gelmişti. Gebeliği boyunca haftada bir kez görüşüyor ve yediklerini yazdığı defteri beraber inceleyerek yapılması gerekenleri belirliyorduk. Bebeği şu an 1 yaşında, şu an bebeğinin sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması için hala görüşüyoruz.
Fazla beslenme de, yetersiz beslenme kadar zaralı mıdır, doğru beslenmede nasıl davranmamız gerekir ?
Gebelikte fazla beslenme yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bu nedenle bilinçsizce her besine saldırmak değil dengeli bir şekilde gereksinmelerin karşılanması gerekir.
Beslenme gereksinimi hangi etmenlere bağlıdır, varsa bu etmenlere göre mi düzenlenmelidir ve kaçınılması gereken noktalar nelerdir?
Gereksinmeler yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlıdır. Beslenme bu durumlar göz önünde bulundurularak düzenlenmeli ve kalorilik matbu listelerden uzak durulmalıdır.
Gebelikte beslenmenin temel ilkeleri nelerdir
• 5 temel besin grubundan yeterli tüketmeye çalışın.
• Tüketilmesi gereken besinleri günde 6 öğüne dengeli bir şekilde paylaştırın.
• Gebe olmanız demek iki kişilik yemenizi gerektirmez.
• Panik yapmayın bir besin yararlı diye duyduğunuzda o besinden her gün yemeliyim inancından uzaklaşın.
• Güvenli gıda tüketmeye özen gösterin. Özellikle açıkta satılan besinleri satın almayın.
• Alışık olmadığınız besinlere dikkat edin, eğer sağlıksız koşullarda yapıldığı kanaatindeyseniz sakın tüketmeyin.
• Her gün en az 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketin. Süt sevmiyorsanız sütlü tatlılar, ayran, kefir, cacık, sütlü çorbalar gibi çeşitli şekillerde kalsiyum ihtiyacınızı karşılayın.
• Gebeliğe kilolu başladıysanız eğer çok yağlı, şekerli besinler tüketmemeye çalışın.
• Her gün düzenli egzersiz yapın. Gebelik için en uygun egzersiz yürüme ve yüzmedir.
Aysen hanım verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.
Uzm.Dr. Anıl Yeşildal |
Bu videolar da ilginizi çekebilir: |
Hamile Kadınlarda Enerji İhtiyacı |
Hamilelikte Beslenme Programı |
Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalıdır? |
Doğum Sonrası Ne Zaman Kilo Verilebilir? |