Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '11

 
Kategori
Sinema
 

Geçmişbilim Bilimkurgusu 2

‘Mao / The Founding of a Republic: 2009’ filminde anlatılanların hiçbirin gerçekte öyle olmadığını biliyoruz. 

Aynı zamanda, savaş stratejilerinin denendiği ve ‘Konfiçyus’ dahil, geçmişbilim bilimkurgularında da, hiçbir olayın orada anlatıldığı gibi olmadığını biliyoruz. 

Asıl gerçeklik çözümlemesi bundan sonra başlıyor: 

Varsayalım sakladıkları birşeyler var. 

Sakladıkları şeyler, ne bize saklanmış / kendilerine gösterilen, ne de bize saklanmış / bize gösterilen şeyler değil. 

2 durum var: 

Bir: Geçmiş her ayrıntısında birebir kaydedilemez, istisnalar hariç. 

İki: Saklarken bile dışavurulabilir. (Freud’cu anlamda değil.) 

Yani: 

Biz, geçmişi tümüyle bilmiyoruz. Bizi ilgilendiren, onu tümüyle doğrudan bilmek de değil. Bizi ilgilendiren, geçmişin bugün nasıl yorumlandığı. Geçmişin bugün nasıl yorumlandığından (yani tarihin kezlerce yeniden yeniden yazılışından) tarihin eksik bölümlerini doğrudan kayıtlarındakinden daha büyük bir doğruluk payıyla kaydedebiliriz. Bunun epistemolojik önerme karşılığı: Daha az bilme çabamız, bizi daha çok bilgiye götürür. 

Ki buna ‘dolayımlı bilgi’ denebilir. Ki zaten hemen tüm bilgiler dolayımlıdır. Ki dolayısıyla buna ‘n’inci dereceden dolayımlı bilgi’ diyebiliriz. 

Buradaki dolayımlı bilgimiz şu: 

Çin’in devrim ve kazanmak hakkında, bizden ve kendilerinden sakladıkları da, bize ve kendilerine gösterdikleri de geçerli değil. 

Bunu bu filmden anlıyoruz. 

En epsilon nokta şu: Çinliler daha önce hiçbir filmde bu kadar ahlak göstermemişlerdi. Bunun tek anlamı şudur: (Devrim öncesinde, sırasında ve sonrasında olsun) Mao döneminde gerçekte Çin tarihinin hiçbir döneminde yapılmadığı kadar ahlaksızlık yapıldı. Çünkü Çin’in en kalabalık ve en yoğun siyasal dönemi buydu. (Bir tek Çin’in ilk kez birleştirildiği, Qin dönemi buna yakındı ve ‘Kahraman’ buna oldukça tarihsel uygun kaçan, alegorik bir yanıttı.) 

Sonuç şu: 

Çinliler’in ABD’liler gibi, kendilerine zarar vermeyeceklerini sanmıştım. Verdiler bile... Üstelik zirve yapmayı denerken, dip yaratıp... 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..