Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
Futbol
 

Geldiler!

Geldiler!
 

Kimine göre en kolay kura, kimine göre ise yolun sonu. Küçümseyenler, Fenerbahçe’nin bu takımı kesinlikle eleyeceğini söyleyenler de oldu, büyütüp Fenerbahçe’ye şans tanımayanlar da. Futbolu biraz özümseyenler temkinli yaklaşıyorlar olup bitecekler hakkında konuşmaya. Endişeli bekleyişler, alaycı cümleler biriktirenler, timsah gözyaşları dökmeye hazırlananlar, ellerini ovuşturanlar ve sabırsızlananlar… Neticenin ne olacağı hakkında aslında kimse gerçekleri kestiremiyor. Kesin olan bir şey var ki; Geldiler !... Peki ne getirdiler?

İşte, Sevilla’nın Barcelona maçında sahaya çıkan ve Fenerbahçe’ye karşı da forma giymesi muhtemel 11’i. Jimenez’in savunmada değişiklikler yapabileceği düşünülse de, takımın oyun anlayışı, futbolcuların karakteristik özellikleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar değişmeyecek.

Kaleci

Andres Palop (***)
2005 Temmuzunda Valencia’dan transfer edildi. Sezon başından bu yana forma giydiği 16 lig maçında 23 gol, 7 Avrupa kupası maçında 8 gol gördü kalesinde. İlerleyen yaşına rağmen İspanya’nın refleksleri en iyi kalecilerinden biri olarak gösterilen Palop, birebir pozisyonlarda da ülkenin en iyileri arasında. İspanyollara göre, tecrübeli kalecinin en zayıf tarafı blokaj problemi yaşaması.

Savunma

4’lü savunma bloğunda, kanat savunucuları sıklıkla ileri çıkarak takımın hücum gücünü destekliyor. Savunmanın ortası zayıf. Bu bölgede görevlendirilen ikililer belirgin bir oyun kalitesi yakalayabilmiş değil. Üst düzeyde kanat savunucularına sahip olduklarını söyleyebilmekle birlikte, savunmanın ortasındaki ikilinin kesinlikle Edu ve Lugano düzeyinde olmadığını da belirtmek mümkün

Daniel Alves (*****)
Dünyanın en pahalı kanat savunucusu. Chelsea, Tottenham ve Barcelona kulüpleri onun için sırada bekliyor. Sağ kanattan geliştirilen hücumlarda yaptığı kanat bindirmeleri takımın ofansif gücüne önemli ölçüde katkı sağlıyor. Roberto Carlos’un kanadında oynayacak olması maçın en keyifli enstantanelerini ortaya çıkartabilir.

Adriano Correia (****)
Dunga’nın Roberto Carlos’un ulusal takımı bırakmasının ardından tercih ettiği sol kanat savunucularından biri. Sol kanatın her bölgesini kullanabiliyor. Teknik kapasitesi, adam eksiltme özelliği ve ortaları üst düzeyde. Her fırsatta ileri çıkan Brezilyalı futbolcu, Gökhan Gönül’e Deivid’ten yeterince destek gelmemesi halinde, o bölgede Fenerbahçe’yi sıkıntıya sokacaktır

Ivica Dragutinoviç (**)
Bu sezon, Avrupa kupası maçları da dahil toplam 38 maçta forma giydi. Futbol kariyerinin önemli bir bölümünde sol kanat savunucusu olarak görev yaptıysa da, Jimenez onu pek çok kez savunmanın ortasında görevlendirdi. İspanya liginin vasat savunmacıları arasında gösteriliyor. Oldukça hırslı, sert, sinirli bir oyun yapısı olduğunu, hava toplarında istenilen düzeyde olmadığını söyleyebiliriz.

Julien Escude (**)
Dragutinoviç’in savunmadaki partneri. Kariyerinde Ajax deneyimi de olan 28 yaşındaki Fransız stoper futbol yaşantısının en verimli yıllarını Sevilla’da yaşadı. Adam markajı, kesicilik özellikleri ve hava topu hakimiyetinin üst düzeyde olduğunu belirtmekle birlikte, fiziksel özelliklerinin yeterli düzeyine olmadığını söylemek mümkün.

Orta saha

4’lü Orta alanın ortasında savunmaya dönük iki defansif orta saha oyuncusu görev yapacak. Bu isimler muhtemelen Poulsen ve Keita olacak. Bu bölge takım savunmasında kalkan niteliği taşıyor. Fenerbahçe’nin burada rakibe üstünlük kurabilmesi şart. Orta alan kanat oyuncuları tempoyu fazlasıyla etkiliyor. Navas ve Capel’in performansı Sevilla’nın nasıl bir maç çıkartacağının açıkça belirliyor. Kanatlarda üstünlük kurmalarına izin verilirse, Fenerbahçe için beraberlik dahi hayal olur.

Jesus Navas (****)
Eğer biraz daha güçlü olmuş olsaydı, şuan dünyanın en büyük takımlarından birinde izliyor olurduk O’nu. Sevilla Atletico’dan yetiştişen İspanyol kanat hücumcusunun transfer piyasası içerisinde telaffuz edilen değeri 10 milyon Euro civarında olsa da, Marca’ya göre O.Lyon’un onun için gözden çıkardığı rakam 20 milyon Euro’yu buluyor. Takımın en önemli hücum silahlarından. Teknik özellikleri üst seviyede. En önemli nitelikleri, Toplu ve topsuz oyunda oldukça etkili ve süratli oluşu. Ayaklarına hakim, adam eksiltme yeteneği üst seviyede. Ayrıca, savunmayı çizgi halinde yakalamayı seviyor. Dani Alves’in desteğiyle sağ kanatta çok tehlikeli olacaklar. Durdurulabilmeleri için, Roberto Carlos’un performans ve tempo olarak 7 sene öncesine dönmesi gerekebilir.

Diego Capel (***)
Sevilla Atletico’dan yetişti. Bu sezon A takımdaki ilk yılı. Avrupa kupası da dahil forma giydiği 27 maçta 3 gol 3 asistle oynadı. 20 yaşındaki genç sol kanat oyuncusu, 23 ve 24’üncü haftalarda oynanan Barcelona ve Espanyol maçlarında Jesus Navas’ın asistleriyle iki gole imza attı ve maçlara damgasını vurdu. Fizik gücü ve mücadele gücü henüz üst düzeyde değilse de çabukluğu ve top taşıma becerisiyle sol kanatın vazgeçilmez oyuncusu oldu Sevilla için. Bulunduğu bölgeyi Adriano ile birlikte kullanacakları düşünüldüğünde Gökhan Gönül’ü oldukça ağır bir mesainin beklediğini söyleyebiliriz.

Chiristian Poulsen (****)
Schalke’den sözleşmesi sona erdiği için herhangi bir ücret ödenmeksizin alındı. Bugünkü değeri 12 milyon Euro civarında. Orta alanın ağır işçisi. Üstün fizik gücü, son derece sert, taviz vermeyen ve hırçın oyun yapısıyla Sevilla orta sahasının savaşçısı, Barcelona Sportif Direktörü Beguirinstain in gözbebeği. Önümüzdeki sezon Barcelona’da Yaya Toure’nin partneri olacağı yazılıp çiziliyor. En büyük zaafı, sinirlerine hakim olmakta güçlük çekiyor oluşu. Fenerbahçe bu maçı kazanmak istiyorsa O’nun bulunduğu orta alana üstünlük sağlamak zorunda.

Seydou Keita (***)
Orta alanın dinamosu. Biraz Apiah, biraz da Aurelio. Sezon başında 4 milyon euro’ya Lens’ten transfer edildi. Fransız ekibi onun yokluğunda orta alanda sıkıntılar yaşıyor. 28 yaşındaki Mali’li oyuncunun, fiziksel ve teknik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda önemli bir eksiği olmadığını söylemek mümkün. En büyük sıkıntısı hava toplarında zayıf oluşu.

Forvet

4-4-2’yi 6 defansif oyuncuyla oynuyorsanız forvetinizdeki ikilinin gol yükünüzün yarısını çekmesi gerekebilir. Luis Fabiano ve Frederic Kanoute bunu fazlasıyla başarıyor. Takımın en güçlü bölgesi. İkilinin ve onları durdurmakla görevli Edu-Lugano tandeminin performansları turun kimde kalacağını açıkça belirleyecek.

Luis Fabiano (*****)
Sizlere ilginç gelecek belki ama, 2005-2006 sezonunda Porto’dan 3 milyon Euro’ya transfer edildi. Yani Kezman’dan ve Holosko’dan daha ucuz. Hatta, Gökhan Ünal için istenilen rakamların yanında göz yaşları içinde kalıyor. 2005-2006’da kupa maçları da dahil 6 gol, 2006-2007’de 13 gol, bu sezon yine kupa maçları dahil oynadığı 29 maçta 26 gol… Ne müthiş bir çıkış değil mi? Ne müthiş bir performans. Hem de İspanya da… Bugünkü fiyatı 20 milyon euro civarında. Sanırım O’nun için daha fazlasını yazmaya gerek yok.

Frederic Kanoute (*****)
Mali futbolunun yıldızı. Son Afrika Kupası’nın en iyisi. Yerden çok etkili, havadan mükemmele yakın. Toplu oyun, topsuz oyun, denge, son vuruş becerisi, adam eksiltme yeteneği, gol sezgisi, güç… kısacası her şey. Maçın kilit isimlerinden birisi olacağından kimsenin şüphesi yok.

Sonuç olarak; Sevilla’nın elenebilmesi için, sahada mümkün olanın en iyisinin yapılması gerekiyor. Belki Sevilla vasat bir oyunla bile dilediği neticeyi alabilir. Ancak, Fenerbahçe’nin ortalama bir oyun sergilemek gibi bir lüksü olduğunu düşünmüyorum. Ben Sarı-lacivertliler’in gol bulabileceğine inananlardanım. Özellikle rakibin kanat hücumlarına ve kenardan kullanılacak duran toplarına dikkat edilmeli. Ayrıca çizgi savunma anlayışında da hiç olunmadığı kadar titiz olunmalısı gerekiyor.

Alp Özar

 
Toplam blog
: 32
: 823
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

Soccer Scout & Researcher & Databank Developer Çeşitli kulüplerin altyapı ve profesyonel şube..