Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '09

 
Kategori
Dünya
 

Geleceğimiz dağlarda

Geleceğimiz dağlarda
 

Uzundere, arkada Kaçkar Tepeleri


Bugün 11 Aralık, bugün Dünya Dağlar Günü. Geçmişteki o güzelim dağ yolculuklarımın tatlı anılarını yaşama günü. Fotoğraflara baktıkça o dik yamaçlara tırmanışın coşkusunu yeniden duyumsuyorum, hızlanıyor kalp atışlarım, yürüdükçe adımlarımızla yayılan kekik kokuları esiyor camımdan içeri. Yukarıda dağın zirvesinde dönüp hoşgeldin şarkıları söyleyen kartalları dinliyorum, uzakta başı dumanlı dağlara , o ulaşılamaz karlı tepelere bakıyorum çaresiz. Acaba bir daha bu denli dik çamaçlardan tırmanabilir miyim?

Dağlarda yaşanan öylesi bir duygudur ki gezgini yaşadığı sürece asla kopartamaz engeller. Yine gideceğim dağlara, yine koklayacağım kekik kokularını, yine kuşlarla konuşacağım, kanat seslerininin senfonisini dinleyeceğim, yine ürpereceğim uçsuz bucaksız uçurum kenarlarında, ormanların gizemli karanlıklarında saklanmış boz tüylü ayılar, çakallar yaratacağım imgelemimde... Söz böylesi coşkulu, böylesine ulu coğrafyalara gelir de şairler durur mu. İşte size en güzel dağ şiirlerinden biri. Geleceğimiz dağlar bildirsinin ardından okumanızı diliyorum. Edebiyatımızın büyük ustalarından Sebahattin Ali'den.

11 Aralık Dünya Dağlar Günü nedeni ile Zirve Dağcılık Kulübü'nden gelen basın açıklamasına yer verdim sayfalarımda. Geleceğimiz Dağlarda diyen çağrıya kulak tıkamaz olmaz. Okuyalım, okunsun, düşünelim istedim.

GELECEĞİMİZ DAĞLARDA


Türkiye`deki dağlar büyük bir zenginliği barındırmaktadır bu nedenle, dağlarımızın biyolojik zenginliğinin korunması ve sürdürülebilirliği için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekir.

Dağlık alanlar endemik bitki türleri, böcekler, kuşlar, sürüngenler ve memeliler için sığınak vazifesi görmektedir. Eteklerinde yaşayan insanlar başta olmak üzere tüm canlılar için temiz hava , su, gıda ve diğer doğal kaynaklar açısından da hayati bir önem taşımaktadır.

Dağ ekosistemleri sıcaklığı, yağışı ve dolayısı ile su döngüsünü belirleyerek, tarım, ormancılık ve turizm gibi sektörleri besler.

İklim Zirvesinin Kopenhag ’da toplandığı ve Dünyamızın geleceğinin konuşulduğu aynı günlere rastlayan 11 Aralık Dünya Dağlar Günü farklı bir anlam kazanmaktadır.

Kyoto Protokolünün süresi 2012 de doluyor. Kyoto Protokolü'ne göre gelişmiş ülkelerin karbon salımlarını azaltmaları gerekiyor. Buradaki kriter ise 1990 yılındaki seviyeler. Gelişmekte olan ülkeler ise Kyoto Protokolü kapsamında herhangi bir yükümlülük altına girmiyor. Ancak bu ülkelerden karbon salımını azaltmaları yönünde adımlar atması bekleniyor. Kyoto 2012'de devre dışı kalacak. Ülkeler şimdi bu protokolün yerine geçecek yeni bir oluşumu tartışıyor. Bunun içinde şu günlerde Kopenhag’da tüm tarafların katılımı ile Taraflar Konferansı yapılıyor.

İşte tam bu süreçte, Himalayaları ve dağları kurtarmak için Zirvecilerin Zirvesi (Buluşması) gerçekleşiyor. Nepal ’ den ve Dünyanın çeşitli bölgelerinden, dağcılığa ışık verenlerin, dünya mirası olan Himalayalar’ daki iklim değişikliklerin tehlikelerini, dünya topluluklarına aktarmak için organize edilen Dağcıların yürüyüşü 11 Aralık günü Kopenhag da gerçekleşiyor. Dağcılıkta ikon olmuş isimler, zirve kıyafetleri ile Kopenhag caddelerinde yürüyecek ve bir çok dağ sever de dağları iklim değişikliğinin etkilerinden kurtarmak için deklarasyona katılmak üzere kendilerine eşlik edecektir. Bu yürüyüşe Kulübümüz adına, Genel Başkan Yardımcımız Nejat Akıncı ’ da katılıyor.

Bizde bu harekete bulunduğumuz yörelerde destek veriyoruz ve DÜNYA DAĞLAR GÜNÜNÜ kutluyoruz..

Küresel ısınma dünyamızı hızla tehdit ediyor. Hint Okyanusu ’ndaki ada ülkesi Maldivler 'de bakanlar kurulu iki ay önce su altında toplanmıştı. Nepal Hükümeti ise aynı amaç ile geçen hafta Dünyanın çatısında Everest ana kampında 5242 metre de Bakanlar Kurulu toplantısı yaptı. ,

Türkiye’de üzerine düşen vazifeyi derhal yapmalıdır. Enerji Politikalarımız yeniden gözden geçirilmeli, Termik santraller yerine ülkemiz için uygun olan rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla faydalanılacak yatırımlara hız verilmelidir. Karbon salımı azaltımı konusunda kendisine yeni bir hedef belirlemelidir.

Çevre Politikamız engelleme veya geçiştirme diplomasisi üzerine değil, geleceğimizi belirlemek ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak amaçlı olarak üst düzeyde Kopenhag ’a katılmalı ve anlaşmazlıkların çözüm noktasında liderlik ve birleştiricilik görevini üstlenmelidir.

Kopenhag’da oluşturulacak anlaşmada, Türkiye de, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için anlaşmak zorunda olduğu, (1990 seviyesine göre) 2020 yılına kadar yüzde 40 ve 2050 yılında da yüzde 100 salım azaltım hedefleri için kendi payına düşeni hakça ve sürdürülebilir bir çerçevede gerçekleştirmelidir.

İklim değişiklikleri öncelikli olarak dağlık alanları etkilemekte ve bundan dolaylı olarak tüm canlılarda etkilenmektedir. Eğer gerekli tedbirler alınmaz ise milyonlarca canlının temel ihtiyaçlarını karşılayan dağlık alanlarımız hızla yok olacak ve hayat bitecektir. Şimdiki ve gelecek nesiller için dağlarımızı korumak zorundayız.
11 Aralık, Dünya Dağlar Günü başta dağlarda yaşayanlar ve dağcılar olmak üzere, doğrudan veya dolaylı olarak dağlardan yararlanan herkesin 11 Aralık, Dağlar Gününü kutluyoruz.
Orhan Kozan
Genel Başkan

ZİRVE DAĞCILIK Basın Bülteni

DAĞLAR

Başım dağ, saçlarım kardır,
Deli rüzgarlarım vardır,
Ovalar bana çok dardır,
Benim meskenim dağlardır.

Şehirler bana bir tuzak;
İnsan sohbetleri yasak;
Uzak olun benden, uzak,
Benim meskenim dağlardır.

Kalbime benzer taşları,
Heybetli öter kuşları,
Göğe yakındır başları;
Benim meskenim dağlardır.

Yarimi ellere verin;
Sevdamı yellere verin;
Yelleri bana gönderin;
Benim meskenim dağlardır.

Bir gün kadrim bilinirse,
İsmim ağza alınırsa,
Yerim soran bulunursa:
Benim meskenim dağlardır.

Sebahattin ALİ

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..