Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '10

 
Kategori
Basketbol
 

GELECEK SEZONUN EUROLİG ÖNLEMLERİ

Bilmiyorum Efes Pilsen FB Ülker serisini seyrediyormusunuz. 1. ve 3. maçları seyrettim. Efes' in kazandığı maçı seyredemedim. Ama skoru biliyorum. Son söyleyeceğimi ve daha önceden söylemiş olduğumu baştan söyliyeyim Sn. Ergin ATAMAN istifa etmelidir veya uzlaşarak ayrılmalıdır. Sn. Tanjeviç için ne istifa ne yollar ayrılmalı derim. O olacak iş değil bunu anladım. Bunu özellikle bugün yazıyorum. Çünkü 4. maç oynanacak. Her iki takım içinde serinin sonu henüz belli değil. Bu nedenle Efes Pilsen sonuç her ne olur ise olsun teknik direktörü ile yolları ayırmalıdır. (Şampiyon olsa dahi.) Çünkü bu teknik yönetim ile Efes Pilsen ancak Beko basketbol ligi şampiyonu olur. Oda iki takımlı bir ligde şampiyon olmaktır. Bu da markasının arkasında durma konusunda titiz bir takım sahipliği için ne kadar tatminkardır bilemem.

FB-Ülker Beko Basketbol liginin bence en güçlü 2. takımıdır. Bir başka deyişle iki pozisyon dışında Efes Pilsen bireysel oyuncu nitelikleri açısından daha iyi takımdır. Sn. Ukic, Sn. Ender Arslan ve özellikle Sn. Kerem Tunçeri' den daha iyi bir oyun kurucudur. Sn. Mirsad Türkcan Sn. Ermal Kuço ve Sn. Kaya Peker' den daha üst düzey oyuncudur. Bunun dışında gerek bireysel gerekse ortalama olarak daha iyi kadrodur Efes Pilsen kadrosu. Ama bu kadro yeniliyor, nedeni ise sadece ve sadece koç. Şimdi size tek bir poziyonu anlatacağım. Ve ondan sonra kararı siz verin. Ama unutmayın bu anlatacağım bir basketbol pozisyonu değildir. Bu anlatacağım her alanda hayata nasıl baktığımız veya aslında bakamadığımızdır.

Maçın son 12 saniyesi oynanıyor. Skor FB-Ülker 72 Efes Pilsen 70. Top Efes Pilsen' de. Tercihiniz nedir ? Benimki kazanmaya gitmektir. Oyunu 72-72 yapmaya teşebbüs edip ne olacağı hiç bir açıdan kestirilemeyecek 5 dakika uzatmaya razı olmam. Ben ne kadar üçlük atacak oyuncum varsa alır ve tercihen bu üçlük için sırası ile Rakocevic, Smith, Nachbar' a pozisyon çizer ve üçlük çizgisinin biraz gerisinden o şutu çektirirdim. O şuta faul çalınacak bir savunma yapılması çok büyük olasılıktı. Çünkü o savunma yapılmaz ise çok büyük olasılık FB-Ülker için yeni hücum süresi kalmayacaktı. Eğer üçlük girerse Efes % 99 kazanırdı. Eğer üçlük girer ve faulde yapılır ise Efes % 100 kazanırdı. Eğer üçlük girmez hakemde faul çalar ise maç % 33 uzatmaya gider (ki koç bunu istedi) % 33 yine Efes kazanır, % 33 FB Ülker kazanırdı. Eğer üçlük girmez, hakem faul çalamaz ve Efes de ribauntu alıp yeni bir şut şansı yaratamaz ise işte zaten olan bu sonuç olurdu. Oysa Efes koçu kısa ile üç saniye içinde turnike denetti. Eğer o turnike girseydi ne olurdu. Maç en fazla berabere olurdu. Ancak ve ancak FB ülker pivotları kısaya faullu bir savunma yaparlarsa ve ona rağmen turnike girerse ve faul atışıda sayı olur ise Efes maçı kazanırdı. Ancak o turnikenin Sn. Arslan ile o süre içinde dengeli atılması olanaksızdı, bunun hesaplanamaması olanaksızdı ve olanaksız denendi sonuç işte bu.

Evet sayın okurlar basketbolun en sevdiğim tarafı şans faktörünün çok az etkili olması. Yani koçun sahaya/hayata bakışının ve o kısıtlı sürede bu kadar hesabı yaparak aldığı kararların % 100 etkili olduğu bir branş. Ve işte o hayata bakış ve işte son. Koçun tercihleri takım yeniliyor, bürokratın yazdığı metin takım kapanıyor.

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..