- Kategori
- Futurizm
Gemilerin Suya Atılacağı Gün, "Hamile Kadınlar", Kolay Doğum İçin Seyre Gelirlerdi
Üniversiteliler, gemi yaptı.
Karadenizin Kurucaşile ve Tekkeönü’ndeki gemi yapımcılığı, son yıllarda alt yapının zayıflaması neticesi, gördüğü rağbete rağmen, gittikçe azalmaktadır.
Tekneciler, az kişiyle çalıştıkları halde üretime yetiştirememenin sıkıntıları yaşarken, alt yapı meselesi, verimi düşürüyor. bir yandan da üretim alanlarının Denizcilik Müsteşarlığı’nın belirlediği standartları karşılayamaması nedeniyle ürettikleri tekneleri kayıt ettirememe sıkıntısı yaşanıyor
Bartın’ın Kurucaşile ilçesi, ahşap tekne yapımcılığında varlığını usta-çırak eğitimi şeklinde günümüze kadar sürdüren ender kıyı kentlerimizden biri. Kurucaşile’de ahşap tekne yapımcılığı büyük oranda ustalığa ve aynı ölçüde de mimari yeteneğe dayanıyor. Babadan oğula geçen, bir açıdan usta-çırak ilişkisi ile bölgede yüzyıllardır süren ahşap tekne yapımcılığı, günümüzde, alanında eğitim görmüş elemanlarla da desteklenince yapım tekniklerinin yenilendiği ve daha kaliteli ürünler elde edildiği görülüyor.
Kurucaşile’de son 30 yıla kadar, Osmanlı donanmasının savaş gemilerinden, yakın sahil yük gemilerine kadar pek çok gemi tipi yaratılmış. Kurucaşile ahşap tekne yapımcılığının kendine özgü kalitesi, bu mesleğin yaşamasında ve bölge hayatına damgasını vurmasında önemli bir neden. Yüzyıllar boyunca yapımcılığın kalitesi mesleğin devamını, mesleğin devamı ise yapım kalitesini artıran kültür alışverişini sağlamış. Yüzyıllar süren tarihinden sonra bugün, Kurucaşile’de uluslararası ölçülerde ve kalitede ahşap tekne yapımı sürüyor ve dünya denizlerine yelken açabilen tekneler yapılıyor.
&&&
Batı Karadeniz’in iki noktası arasında yapılmakta olan gemiler, yüzleri ağartıyor. Tekkeönü ve Kurucaşileli gemi yapım ustaları, bu güne bu gün Bodrumdaki teknelerin üstünde bir fiziki yapı sergiliyor. Sağlamlığı da cabası.
Evvelsi gün Bartın Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu Gemi İnşaatı Bölümü öğrencileri, 11 metre uzunluğunda ve 3 buçuk metre genişliğindeki uygulama teknesi merasimle denize atıldı. Gurur duyduk.
Bartın Valisi Nusret Dirim uygulama teknesinin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Özellikle öğrencilerimize böyle güzel bir işe imza attıkları için tebrik ederim. Bartın Üniversitesi'nde güzel işler yapılıyor. Bizler de gururla takip ediyoruz" dedi.
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise hizmete alınan uygulama teknesinin öğrencilerin meslek yaşamlarına yönelik önemli deneyimler kattığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün burada Bartın’ın bu kadim ve güzel ilçesinde, buranın tarihi, sosyal ve ekonomik hayatıyla özdeşleşmiş bir çalışmanın açılışı için bulunmaktayız. Öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımız ve Kurucaşile’den çok değerli ustalarımızın desteğiyle hazırladığı Bartın Üniversitesi teknesinin açılışını gerçekleştirmenin, gelecek için atılan bu adıma şahit olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu teknenin yapımında Bu gemi inşasında öğrencilerimiz çalışmış, önemli bir uygulama alanı oluşmuştur. Öğrencilerimiz burada, uygulamalı dersler yapacaktır. Donanımlı simülasyonlar üzerinden anlatılan dersler şekilde daha verimli hale gelecektir."
Osmanlı Devleti, gemiciliğe önem vermiştir.. Rektör Uzun’un da belirttiği gibi bu yörede gemi yapımı markalaşmıştır.
Osmanlılar zamanından beri bu yörelerde inşa edilen harp ve kuru yük gemilerinin şanı, rakip ülkelerin daima korkulu rüyası olmuştur. Bunda gemi kaptanlarının ünvanı, önemli rol oynamaktadır elbet.
Bartın Denizcilik yüksek kulundan mezun olacak öğrenciler, uluslar arası alanlarda faaliyet gösterecekler. Uluslararası geçerliliği olan yeterlilik belgeleri sayesinde uluslararası denizcilik alanında faaliyet gösteren işletmelerde çalışma imkânı bulacaklar.
Törende katılımcılar kurdele kesip “Allah Selamet Versin” diyerek uygulama teknesine binen katılımcılar Kurucaşile kıyıları boyunca yarım saat süren bir gezintiye çıktı. Bartın Üniversitesi Bartın Meslek Yüksekokulu Gemi İnşaatı bölümü öğrencileri tarafından inşa edilen tekne, uygulamalı ders programı meteryali olarak da kullanılabilecek
Aynı bölgede lav kayalıklarının turizme kazandırılması konusunda yoğun bir faaliyet var. Vali Dirim, peyderpey yapılan işlere bakarak hem diriliyor hem de umutlanıyor. Orada da saltanat kayıkları denizde yüzdürülecek. Hazır Kurucaşile’d en önce Amasra geni yapım ustaları var. Bir turizmci olan Hüseyin Çoban, bu işlere herkesten önce vakıf. Yaptığı gemilerle Bodrumdaki yarışmalarda, toplamadığı kupa kalmadı. Kendisinden istifade edilir, icabında sipariş de verilebilir. Öyle uzaklara gitmeğe de hacet kalmaz.
Yıllar önce Bartın’da gemicilik almış yürümüştü. Koca gemiler, hayvanlarla çekilerek kızaklardan denize kaydırılırdı. Tekne suya atılacağı zaman, hamile kadınlara gün doğardı. Teknenin suyu yararak ırmağa kaydırılması demek, doğumun kolay olmasını sağlamak içgüdüsünden kaynaklanıyordu. Buna inanan ne kadar memlekette hamile kadın varsa, hepsini geminin başında o gün görmek mümkündü.
KARADENİZDE, ÖTENDEN BERİ GEMİ YAPIMCILIĞI YAYGINDIR. ŞİMDİ KURUCAŞİLE VE TEKKEÖNÜNDE GEMİLER YAPILMAKTA. RESİMDEKİ GEMİYİ DENİZE DOĞRU KAYDIRAN HAYVANLAR GÖRÜLÜYOR. İSKELEDE BU SİMGE HALİNDE DURUYOR.
ARASIRA DA KORSAN GEMİLERİ BARTIN VE AMASRADA YAPILMAKTA. RESİMDEKİ, MARMARİSTEN.
İŞTE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YAPTIĞI GEMİ SUYA İNDİRİLİRKEN.
HÜSEYİN ÇOBAN. BÖLGESİNDE BİR GEMİ YAPIM OTORİTESİ. YAPTIĞI GEMİLERLE YARIŞLARA GİRİP, HER YIL KUPALARI TOPLUYOR. RESİMDE ÇOBAN VE ATELYESİNDEKİ YAPILMAKTA OLAN GEMİSİ.
BARTIN ÜNİ. REKTÖRÜ. YAPILAN TEKNENİN KUMANDA ODASINDA
KAMARA İÇ İNŞAAT DEVAM ETTİ VE BİTTİ O GÜN.
YAPIM AŞAMASINDA
"BARTIN ÜNİVERSİTESİ" İSİMLİ GEMİ, SUYA İNDİRİLMEK İÇİN HAZIRLAR YAPILIYOR.
GEMİNİN BAŞKA BİR POZİSYONU
VALİ VE REKTÖR BİRBİRLERİNE, MUTLULUKLARINI AKTARIYORLAR.
KURDELESİ BİRLİKTE KESİLDİ.
GEMİNİN AYNISI, AMASRA ÇOBAN'IN İMALATINDAN. BU TEKNEYİ MARMARİS'TE GÖRDÜK. MAMAFİH ÇOBAN FİRMASI, AYNI GEMİDEN KENDİSİ DE YAPMIŞ.
ESKİ YILLARDA BARTINDA BİTEN BİR GEMİ. SUYA ATILMAK İÇİN SIRA BEKLİYOR.
BARTIN M.VEKİLİ TUNÇU'N BU YÖRELERDE, AYAĞININ DEĞMEDİĞİ YER KALMAMIŞTIR. BU YENİ DÖNEMDE DE KENDİSİNİN, YENİDEN SEÇİLECEĞİNE MUHAKKAK GÖZÜ İİLE BAKILMAKTADIR. O DA TERSANE MERAKLISI. RESİMDE YILMAZ TUNÇ GÖRÜLÜYOR. (ÖN SIRA SOLDAN 3 NCÜ)
AMASRA'DAKİ ÇOBAN'IN TEKNELERİNDEN
YANYANA KALABALIK GEMİLER. SIRASI GELEN, DENİZE İNDİRİLİRDİ ESKİDEN. DÜZÜNELERCE ÖKÜZ BULMAK ÖNEMLİYDİ. ÇOK ESKİ BİR ANI. ŞAHISLARIN KILIK KIYAFETLERİNE BAKAR MISINIZ
SUYA ATILACAK OLAN GEMİ İÇİN MERASİM DÜZENLENDİ.
GEL KEYFİM GEL.
GEMİ YAPIMCILIĞINDA İMKANLAR KIT.
ESKİ DEVİRLERDE SUYA PEYPEŞE ATILIRDI TEKNELER.
ÜSTTEKİ ÜÇ RESMİN İLKİ, MARMARİSTEN. BUNDAN 25 YIL ÖNCE TURİSTLER, SALTANAT KAYIĞINA BAYILIRLARDI. LEVENT KIYAFETLİ KÜREKÇİLER, ONLARI RESİMDEKİ GİBİ BEKLERLERDİ.. DİĞERLERİ İSE BAŞKA ÜLKELERİN SALTANAT KAYIKLARI. BARTINDA BİR FESTİVAL İÇİN DÜŞÜNÜLÜYOR. BU KAYIKLAR, AMASRADA İMAL OLABİLİR. BU KAYIKLARIN DEVAMLI YOLCUSU OLACAK ÇÜNKÜ GÜZELCEHİSAR'DA.... BİZİ SAYINİ VALİ DİRİM'İN KULAĞINA ŞİMDİDEN ÇITLATMIŞ OLALIM.
GEMİ YAPIMCISI MÜHENDİS HÜSEYİN ÇOBAN VE BİRİCİK KIZI, TEKNELERİNDE.