- Kategori
- Kültür Turizmi
Marmaris Belediyesi, İtalya'daki Türk Köyüne Kahve Yollayarak, Turizmin Kapısını Araladı.

Gün geçtikçe Güneyin yıldızı olmağa devam ediyor.
Şair vaktiyle ne güzel söylemiş: “ Orda bir köy var uzakta / O köy bizim köyümüzdür / Gitmesek de, tozmasak da / O köy bizim köyümüzdür.”
İtalya’da da bir köy var. Adı, “Moena Türk Köyü” Tam 325 yıldır Türkleri baş tacı etmiş. Taa 2 nci Viyana kuşatmasından beri bu köyde bir Türk hayranlığı var..
Bütün işler, bu Yeniçerinin başı altından çıktı. Köyde isim yapan Yeniçeri hayranlığı, halkına da geçti. İşte o gün bu gün halkta bir Türk sevgisi var ki, deme gitsin.
Onlar, Türkçe bilmeden ve Türkleri görmeden 325 yıl boyunca Türkler gibi yaşadı. İtalya'daki Moena Dağ Köyü'nün yerlileri Türklerden daha fazla Türk gibi yaşayan bir topluluk. İşte ilginç gelenekleri var.
İtalya'nın en Kuzeyindeki Tarento Bölgesi'nde bulunan köyün ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı. 2600 kişinin yaşadığı küçük Türk köyü, Türklere olan aşırı hayranlıkları ve Türklerin yaşayış tarzını benimsemeleri yönünden oldukça dikkat çekici.
Kim bilir bu “Yeniçeri,” ne menem şeydi. Pos bıyıklı, zırhlı, kuşaklı, atmaca gözlü, kalkanlı ve palalı bir yiğit miydi? Bilmiyoruz.
Bunu bilse bilse, Türkiye’nin Güneyindeki tatil beldesi Marmaris’in Belediye Başkanı bilirdi. Bu hususa “mim koydu “ Acar Başkan. Bu köyü hiç unutmadı Başkan. Araştırdı. Bir de baktı ki, bütün Türkler oraya koşar, günlerini gün eder dönerlermiş. O da kolları sıvadı. Turizmi, halk yararına tırnakla kazıyarak ortaya çıkaran ve bunu halkına veren Başkan Acar, acilen karar verdi. “ Marmarisli Motosikletçiler bu Türk dostu şehrine gidecek. Marmaris’ten sevgilerle birlikte, bir de hediye götürecek.Gören de duyan da “Ne bu la” demekten kendini alamadı
KUZEY İTALYADAKİ TÜRK KÖYÜ KIZLARI, KÖYLÜK KIYAFETLERİ İLE
Eee, bizler de o keçe külahlı Yeniçerilerin peşinden az mı seferler yaptık Mohaç’larda, Zigetvar’larda. “Bin atlı olduk akınlarla, geçtik Tunalardan. Bin atlı o gün, bir orduyu yendik. çocuklar gibi şen değil miydik. Ve, ak tolgalı, Beylerbeyi haykırdı: “ İLERLE” Aman Allahım, kaleler üzerinde taş üstünde taş kalmazdı bre. Ve bizler, o Tuna’dan, yaz günleri böyle geçipgiderdik.
MARMARİS'TEN MOENA'YA: Başkan Acar’ın aklına cazip bir fikir geldi. Bu İtalya’da’ki Türk sever İtalyan halkı, ağız tadı ile kahve içmemiştir. Onların ağızlarını tatlandıralım. Hele bir tadını alsınlar, Nasılsa devamını isteyecekler ve arayacakladır. Bu Türk kahvesine bayılacaklardır. Bayılınca da onları ayıltmak şart olduğuna göre, onların ayılma yeri Marmaris olsun diye bir “ Kahve takımı” hediye etti ora halkına. İşte turizmin ilk şartlarından birisi de “ Kontak kurmak”. Ondan sonra gelsin İtalyan turistler. Bir kahve uğruna ne güneşler batıyor “ Ya Rab “ diye de bir gazel tutturursanız, balından yenmez hani. İtalyan halkı Marmaris’tedir demektir. Onları nüfusumuza kaydeder gibi de, kardeşliğe kabul ettik mi, gelsin dövizler. (Darısı, Bartın Valiliğinin başına.)
Türkchopper Motosiklet Kulübü Marmaris Teşkilatı’ndan 6 üye İtalya’nın Tarento Bölgesi’nde bulunan Türk gelenek ve göreneklerini yaşattığı için Türk köyü olarak ifade edilen Moena’ya doğru yola çıktı. Atatürk Meydanı’ndan başlayan sürüş öncesi düzenlenen uğurlama törenine Marmaris Belediyesi yetkilileri de katıldı. 2339 km yol kat ettikten sonra Moena yerel yönetimini ziyaret edecek olan Marmarisli motor tutkunları, Moena belediye başkanına Marmaris Belediyesi tarafından gönderilen Türk kahvesi takımını hediye edecekler.
Bu yazının okunduğu saatlerde, Marmarisli motosikletçiler İtalya’daki Türk köyüne çoktan varmış, halkıyle beraber kahve höpürdetiyorlardır muhakkak.
Karadeniz’in Drahna Orman köylüleri, turist gelmiyor diye muzdaripmiş. 4 köy birleşip köy ortasına kazan koymuşlar. Keşkek pişirmişler. Drahnader Başkanı: “Turistleri keşkek ile tavladık “ diyor. Demek ki herkes bir yol buluyor. Memleketimizde "Domates, patlıcan enginar fastivalleri arasına, keşkek de sıkışmış oldu. Fena mı?
Şu Yeniçerinin yaptığı işleri görüyor musunuz. Başındaki keçeden yapılmış süpürge gibi duran başlığı ile bu dağ köyünün kalbini fethetmiş. Şimdi bayramlarda, festivallerde Yeniçeri kıyafetli insanlar görülüyor. Türk Bayrağı her yerde dalgalanıyor. Bayraktan elbiseler dikiliyor. Üstelik hiç Türkçe bilmeden 325 yıldır bu işi yapıyorlar. Bizler gibi mahalli kıyafetlerle ocak başında yufka pişirip, bazlama yapıyorlar.Türk folklorundan kesitlerle, Avrupalı diğer turistlere de hitabediyorlar.
Oldu olacak, sahi, bizim siyasiler, oraya da seçim sandığı neden koymuyorlar? Herhalde sandıktan o “Yeniçeri” çıkardı.
Ağustos aylarında yapılan Türk Festivali'nde her evin penceresine Türk bayrağı asılıyor. Festival boyunca Türk yemekleri yapılıyor ve erkekler takma bıyık takıyor. Çocuklara Türk bayrağından elbiseler dikiliyor. Gençler ise sokaklarda yeniçeri kıyafetleriyle dolaşıyor
BELEDİYE BAŞKANI DİYOR Kİ: Moena Belediye Başkanı Riccardo Franceschetti "Festival etkinliklerimiz bizim için çok önemlidir, Türkler gelip buradaki küçük Türkiye'yi görmeli. Kabul etmeliyiz ki aramızda çok güçlü bir bağ var. Bu festivalle bu bağı güçlendirmek istiyoruz. Böylece birbirimizi daha çok ziyaret edebiliriz, bu festival aramızda yeni bağlar kurabilir. Bu tür birlikteliklerle kültürel etkileşime gidebilir, tecrübe değişimi yapabiliriz. Bu platform üzerinde adet ve örflerimizde senteze ulaşabiliriz." diye ifade ediyor.”
Aslan Başkan. Bak gördün mü, oradaki başkan, senin yolladığın “kahvenin kokusunu “ şimdiden nasıl da almış” Di mi?
Ört ki, ölem !
İTALYA'DAKİ MOENA KÖYÜNDEKİ KIZLARIN HAYATI TÜRK GİBİ YAŞAMAK. ONLAR, BİZDEN BİRİ OLARAK YILLAR YILI TÜRK KÖYÜ OLARAK DÜNYAYA ÖRNEK BİR TÜRK KÖYÜNÜ GÖSTERİP TANITIYORLAR. Kİ BİZİ HİÇ GÖRMEDİKLERİ VE LİSANIMIZI BİLMEDİKLERİ HALDE.
KÖYÜN KIZLARI HER DEFİLEDE BOY GÖSTERİYORLAR. İTALYANIN KUZEYİNDEKİ BU TÜRK KÖYÜ YÜZ YILDAN FAZLA TÜRK KALMIŞ. BİR YENİÇERİ YÜZÜNDEN.
KUZAY İTALYADAKİ 750 NÜFUSLU BU KÖY, 300 SENEDEN FAZLA BİR TÜRK GİBİ YAŞAMAĞA DEVAM EDİYOR. HER EVDE TÜRK BAYRAĞI VAR.. MEHTER TAKIMLARI BİLE MEVCUT.
KUZEY İTALYA TARENTO BÖLGESİNDE,Kİ BU KÜÇÜK KÖYDE TURİZM ÖN PLANDA.
KUZEY İTALYA MOENA TÜRK KÖYÜNDEN... KÖY AĞASI VE KIZLARI
KIZLAR DEFİLEDELER
KÖYDEKİ KIZLARDAN BİRİ. ALTTA İSE MOENA TÜRK KÖYÜ SAKİNLERİ
TÜRK KÖYÜNDE BİR BAYRAM SÜSLEMESİ
FESLERİ BİZ ÇOKTAN ATTIK. ONLARDA HALA VAR.
MOENA BELEDİYE BAŞKANI "TÜRKLER, GELİP, BURADAKİ KÜÇÜK TÜRKİYEYİ GÖRMELİLER" DİYOR.
YUFKA AÇAN KADINLAR. BUNLAR BAZLAMA YAPMASINI BİLE ÖĞRENMİŞLERDİR
KÖYLÜK YERDE TÜRK KIZLARI NEŞE İÇİNDE BİR OYUN OYNUYOR, EĞLENİYORLAR.
HAVUZLU MEYDANLARI
BU DAĞ KÖYÜNDE NUFUS 750 - 1000 CİVARINDA. GEÇİMLERİ TURİZM