Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

sufi-su /Emel Yeşilkayalı

http://blog.milliyet.com.tr/sufi-su

21 Haziran '10

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Gençler için yurt dışında kişisel gelişim fırsatları

Gençler için yurt dışında kişisel gelişim fırsatları
 

Romanya Uluslar Arası Sanat Kampına Katılan Gençler


Üniversite öğrencisi olan kızım, geçen yıl Erasmus bursu kazanarak bir akademik dönem Almanya’da öğrenim görmeye hak kazandığında hem sevinmiş hem de üzülmüştük. Başarısı ve çabası ile gurur duymuş ancak yabancı dili İngilizce olduğu için Almanya’daki derslerde başarılı olamayarak okulunun uzaması ihtimaline karşı bursu reddetmek zorunda kaldığı için üzülmüştük. O zaman, “Daha ne fırsatlar çıkar, üzülme” diyerek teselli etmeye çalışmıştık kızımı da.

Gerçekten başka fırsatlar çıktı karşısına ve bu yıl kazandığı bir fotoğrafçılık yarışması sonucunda on günlüğüne uluslar arası bir sanat kampına gitmeye hak kazandı. Bu kamp AB Gençlik Programı kapsamında düzenlenmişti. Bu program, bir grup Romen genç tarafından geliştirilen ve “Eylem 1” olarak adlandırılan AB Gençlik Programı idi. Proje kapsamında, Romanya, Türkiye, Almanya, İspanya, Çekoslovakya, Slovakya olmak üzere toplam 6 ülkeden amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilenen gençlerin Romanya’da bir sanat kampında, kültürel çeşitliliğin farkına varıp, kültürler arası kaynaşmayı sanat yoluyla sağlamaları hedeflenmişti. Kızım aslında fotoğrafçılığa daha yeni başlamıştı ve çok da iyi değildi bu konuda. Ama 200 genç arasından seçilen 3 gençten biri olmasının nedenleri, yabancı dil bilmesi, az sayıdaki blog (MB ve Yazar Ofisi’nde) yazıları ve yapılan mülakatta ülkemizi iyi temsil edebileceğine inanılması idi. Daha önce yurt dışına çıkmamış olması da kriterlerden birisi idi. Romanya’dan dönüşünde, kızımın mutluluğu ve onda gördüğüm olumlu gelişmeler, kişisel gelişimi için daha fazla çaba harcama isteği, kendine güveni nedeniyle, en ucuz şekilde Avrupa’ya giderek, kişisel gelişim fırsatları yaratmak isteyen diğer gençler ve çocuklarına rehberlik etmek isteyen ebeveynler için anlatmak istedim.

AB Gençlik Programı

AB Gençlik Programı Avrupa Komisyonu tarafından gençler için uygulamaya konmuş bir programdır. Bu program gençlerin aktif vatandaşlık, dayanışma ve hoşgörü duygularının gelişmesini ve onların Avrupa Birliğinin şekillenmesinde rol almasını sağlamayı amaçlamaktadır. Program eğitimsel ve kültürel geçmişine bakmaksızın tüm gençlerin dahil edilmesine imkan sağlayan bir programdır. Hibe esasına göre masraflar AB tarafından karşılanmaktadır. Bu programın ayrıntıları hakkında, ilgi duyanlar http://www.ua.gov.tr/ adresinden bilgi alabilirler. Can alıcı noktaları ise şöyle sıralanabilir:

AB Gençlik programı altında yer alan programlara “eylem” adı verilmektedir. “Eylem-1” olarak adlandırılan programlar, gençlik değişimleri, gençlik girişimleri, gençlik demokrasi projelerini içermektedir. “Eylem-2” olarak adlandırılan programlar, Avrupa gönüllü hizmetini içermektedir. “Eylem-3” AB komşu ülkeleri ile işbirliğini, “Eylem-4” gençlik destek sistemlerini ve son olarak “Eylem-5” gençler ve gençlik politikalarından sorumlu olanlar İçin toplantıları içermektedir. “Eylem-1” deki faaliyetlere katılabilmek için 13-30 yaş arasında olmak, “Eylem-2”deki faaliyetlere katılabilmek için 18-30 yaş arasında olmak, “Eylem-3”deki faaliyetlere katılabilmek için 13-30 yaş arasında olmak gerekmektedir. Diğerlerinde yaş sınırı yoktur.

Bu programlardan yararlanmak isteyen gençler için en iyi yol kendilerinin bir proje geliştirmesidir. Bunun için en az 4 gencin bir araya gelerek grup kurması, gruplarına bir isim vermesi ve geliştirdikleri proje ile kendi ülkelerindeki Ulusal Ajansa başvurmaları gerekmektedir.

Bu programlar cinsiyet eşitliğine ve ayrımcılıkla mücadeleye önem verir. Bu nedenle kurulan gruplarda, geliştirilen projelerde kız ve erkeklerin eşit sayıda olmasına önem verilmelidir.

Her ne kadar, kızımın yabancı dil bilmesi nedeni ile söz konusu projeye kabul edildiğini belirtsem de, bu tip programlarda yabancı dil bilme zorunluluğu yoktur. Esasen dil çeşitliliği istenen bir unsurdur. Ancak gruptan en az bir kişinin yabancı dil bilmesi istenir.

AB Gençlik Programı için her yıl öncelikler belirlenir. Örneğin bu yılın önceliklerinden biri, fakirlik ve sosyal dışlanma ile mücadeledir. Bu nedenle, özellikle fakirlikten korunma yolları, fakirliğin sonuçları, çözüm yolları konusunda gençlerin fikirlerini yansıtan projelerin seçilme şansı daha fazladır. Öte yandan dezavantajlı grupları içeren projelerin her zaman seçilme şansı daha fazladır. Bu yıl da engelli, Roman gençleri dahil eden projeler öncelik kazanmıştır. Küresel sorunlar (iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, göçmenlik, vb.) hakkında gençlerin hareketliliğinin ve farkındalığının arttırılmasına ilişkin projeler öne çıkmıştır.

Gençlik Programında her yıl 5 başvuru dönemi bulunmaktadır. Bu dönemler 1 Şubat, 1 Nisan, 1 Haziran, 1 Eylül ve 1 Kasımdır. Dolayısıyla yukarıda sözünü ettiğim öncelikleri içeren proje başvuruları için hala geç değildir.

Gençler, yukarıda vurucu noktalarını özetlemeye çalıştığım AB Gençlik Programları dışında, sadece yüksek potansiyele sahip üniversite öğrencilerinin yararlanabileceği AISEC ile yurt dışında staj, liderlik ve organizasyon fırsatlarından da yararlanabilirler. Erasmus öğrenim bursu, AISEC, AB Gençlik Programı gençler için harika kişisel gelişim fırsatları sunan ve çok az ekonomik katkı ya da ücretli stajla cep harçlığını dahi karşılayan programlardır. Bu programlardan yararlanmak tamamen gencin kişisel çabasına ve başarısına bağlı olduğu için çeşitli ücretli yurt dışı kamplar ya da Work And Travel benzeri gez-çalış-para kazan kandırmacalarından çok daha verimlidir.

Yazıma son verirken, Romanya Uluslar Arası Sanat Kampına katılan gençlerin Türkiye’ye döndükten sonra İzmir DESEM’de açmış oldukları ve halen devam eden fotoğraf sergisinden görüntüleri de sizlerle paylaşmak istedim.

Sevgi, sağlık ve huzurla kalınız…

 
Toplam blog
: 76
: 1567
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Merhaba, ben sufi-su. Sosyal hizmet uzmanıyım. Yıllarca korunmaya muhtaç çocuk çocuklar, koruyucu..