Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

GENÇLERİMİZİN YÜZDE KAÇI İŞSİZ?

GENÇLERİMİZİN YÜZDE KAÇI İŞSİZ?
 

Bir ülke düşünün, 85 yıllık Demokrasi tarihinde, iktidara gelenlerin ülkeyi iyi yönetip, yıllık bazda kalkınma hızını % 7 ve üzerinde tutturmuşlar…

O ülkenin adı Türkiye olsaydı!

Bakın neler olacakmış!

Cumhuriyetin kurulduğu tarihlerde nüfusu 12 milyon civarında olup, ihracatı 50 milyon dolar olan ve kişi başına düşen milli geliri 50 $ civarında olan bu ülkenin, yukarıda belirtilen kalkınma hızını yakalaması durumunda,

Bu günkü milli gelirinin kişi başına 75 bin $ civarında olacağını, ihracatının 1 Trilyon 200 milyar $ civarında olacağını, milli gelirinin 5 trilyon $ civarında olacağını biliyor muydunuz?

Bu ekonomik verilerle, işsizlik sayısının %1 ler civarında olacağını da düşünürsek, bu ekonomik veriler ile dünyada kişi başına milli geliri en yüksek 4. ülke olacağımızı da biliyor muydunuz?

Evet, yukarıda belirttiğimiz rakamlar hayal ürünü değil. Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne kadar ortalama %7 lik bir kalkınma oranı yakalansaymış, oluşacak ekonomik veriler bunlarmış!

Tabi böylesine görkemli rakamların kol gezdiği bir ekonomide, Dünya Bankasının aşağıda açıklayacağımız raporu da olmazdı.

Bakınız Dünya Bankasının hazırladığı raporda yine neyimiz ortaya çıkmış!

Dünya Bankası Raporu'na göre Türkiye'de genç nüfusun sadece yaklaşık yüzde 30'unun istihdam edildiği, genç katılım ve istihdam oranlarının AB ortalamalarının oldukça altında olduğu ve gençlerin faal olmama oranlarının endişe kaynağı olduğu bildirilmiş.

Yani Türk gençliğinin %70 lik kesimi açıkta, istihdam edilmeyip, günlük işlerde, iş bulursa çalışıyor.

Gençlerin yaklaşık yüzde 40'ının ne okula gittiği ne de çalıştığı belirtilen raporda, özellikle genç kadınların da oldukça düşük bir istihdam oranına sahip olduğu belirtilmiş.

Bu özelliğimiz, bu iktidarla birlikte, kadın evinde oturup, çamaşır, bulaşık yıkar, çocuk doğrup, çocuk bakar felsefesi hayata geçirilmiş olup, genç kadınlarımızın çalışma olanağı ellerinden alınmıştır.

Aynı raporda, Türkiye'nin bugünkü büyük genç nüfusunun sunduğu potansiyel faydalardan yararlanabilmek için gençlerine yatırım yapmak zorunda olduğu vurgulanmış.

Yani dünya Bankası, bizim gençlerimizi bizden fazla düşünüyor, dilim varmasa da diyesim geliyor!

Aslında; Hamdolsun ayağımız yere sağlam basıyor! Kriz falan pek etkilemiyor! Ancak şu işsizliğe bir türlü çözüm de bulunamıyor!

Bu kadar işsizimiz olduğu ve Dünya Bankası raporlarına bile girdiği halde, şu İşsizlik Fonunda biriken paralar bir türlü şu işsizlere verilmiyor.

Tabi bu kadar para bir yerlerde atıl olarak bekletilirse, güzel kız misali taliplisi de çok oluyor!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..