Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

GERİDE KALANLAR ( 12 )

          ANKARA'DA   MARDİN    KÜLTÜR EVİ  ( 12 )

 

 Anadolu’nun neresine giderseniz bir Mardinli’yi bulursunuz. Mardinler neareye gitseler orada hizmet verip, birer eser bırakırlar. Kurdukları  vakıf veçeşitli derneklerle içinde yaşadıkları  topluma sağlık ve bereket getirirler.Daha doğrusu çalışkan ve dürüst insanlardır. İşte bu vakıflardan  biri de  MAREV VAKFI’ DIR. Kuruluşu 2 Mayıs 1990’dir. MAREV VAKFI (Mardinliler Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı ) anlamındadır. Bu vakfın  çekirdek kadroları  Altan Kavak, Haluk Eldem, Beddii Ensari, İbrahim Özlen, Masum Türker( Halen DSP Gelnel Başkanıdıor.) Münir Kilimci ,Nimet  Öztürk Atalay,Ömer Diren,Reşat Cihaneri, veYakup Tahincioğlu’dur.Marev’in ana merkezi İstanbul’dadır.Bu vakfın kurucuları Mardin’e sevdalı 136 kişi yeralmış ve136 milyon TL sermayeile hizmet vermeye başlamışlardır. Bu  saygıninsanlar Mardin’in önemle köşe taşlarındandır.

 

MARDİN Mezopotamya  toprakları içinde  büyük birkale üzerinde kurulmuş çok eski bir geçmişe dayanmaktadır.Mardin zengin  bir kültüre sahiptir. Halen Mardin’de  Süryani, Ermeni, Hırıstiyan, Yahudi ve geniş bir Müslüman topluluğu bağlamında birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşamaktadırlar. Birbirmlerine kız verirler ve  kız alırlar. Düğünleri ve bayramları kardeşçebirlikte yaşarlar. Cümlesinde bir insan sevgisi vardır. Bu  önemli özelliklerindensdolayı Mayıs 2003 yılında Mardin dünya kültür mirası içinde aday olmuş ve UNESKO’nun onayına   sunulmuştur.

 

Yaklaşık iki ay önce Ankara’ya gitmiştim.(28 Ocak 2015). Ne zaman  Ankara’ya gitsem Ankara’da Marev Vakfı  başkanı değerli hemşehrim  Sayın İbrahim Aysoy’u ziyaret ederim. Yine bölle birgünde Sayın İbrahim Aysoy’u (eski Mardin Milletvekili aynı zaman eski Ulaştırma Bakanı)  mutlaka ziyaret ederim.Sayın İ. AYSOY Mardin’e sevdalı  bir insandır.Sayın AYSOY’la birlikte  Ankara / Çankaya’da yeni yapılan  Mardin Kültür Evi’ne gittik. Birlikte gezdik, giriş kapısı özel  nakışlı Mardin’e özgü taşlardan yapılmıştır.Harika bir görünümü vardır.

 

Sayın İbrahim Aysoyla sohbet edip ve kahvelerimizi içip yudumlarken, aynen şöyle dedi: “ Bu topraklarda doğup, sonra birşekilde uzaeklaşmak zorunda  olan inszanlar olarak Mardin’e karşı görevimizi layıkıyla yerine  getirmeye çalışıyoruz.Daha doğrusu  insan doğduğu  büyük saygı  duymayı  veo topraklarda yardımetmeği öğrendik.Hemşehrilerimiz arasında birdayanışma ruhunu yaşatmaya çalıştık. Aslında  Mardinli olmak böyle bir şeydir.Kurulduğu günden bu yana MAREV VAKFI, Ankara’da sadece bir şey için hizmet etti. “ Karşılıksız” Allah İçin” hizmetetmektir.Amacımız bir araya gelmenin yanısıra öğrencileri  okutmak, muhtaç hemşehrilerimize kol kanat germek germektir” diye konuştu   Mardinli hayırsever insanlardan söz etmektedir.

 

Marev VakfInın kuruluşu hakkında   şu isimlerden  bahsediyor: Turgay Eker,İbrahim Aysoy, Ömer Diren, Masum Türker, Fuat Aysoy, Haluk Eldem, Yusuy  Kalaylcıoğlu, Musa Dinçer, Nüzhet Sevinç, Münir Kilimci, Yakup Tahincioğlu, İbrahim Özlen, Beddii  Ensari, Yaşar Demirkol, Haluk Eldem, Fikret Öztekin, Ümit Müjdeci, Çetin Öztürk,  Şemsettin Kuseyri, Sadık Avcı,  Deham Keleş, Suphi Acabay,Op.Dr.Şinasi can,  Eşi Prof.Dr.  Gülal Can, Münir Çağlar, Aydın Apaydın, Fehmi Tahincioğlu, Aziz Çankırı, Fuat Mungan, Metin Musaoğlu, A.Rezzak Erten, Mühittin Özyardımcı,  Sezai  Ensari, Prof. Dr.Fikri Can Oruç, İbrahim İyem, Necat Eldem, M.Sadık Ensari, İbrahim Uslu, Cemal Artık, Necati Yağcı,  Yavuz Ölçen,  Kemal Nevrozoğlu, M.Emin Değer, Bülent Ensari, Çankaya Belediye Başkanı  Muzaffer Eryılmaz  ve Dr.Zeynel Abidin  Erdem gibi    değerli iş adamlarımızın Marev’de uzun yıllar  ve yönetim kurulunda  onurla ve sabırla görev  almışlardır.

Bunların hepsi  Mardin’in seçkin  ve hayırsever iş adamlarındandır. Marev Vakfı’nın kuruluşunda ve Mardin  Kültür Ev’nin yapımında   büyük hizmetleri  olmuştur. Cümlesine sonsuz teşekkürlerim vardır” dedi…

 

Mardin KültürEvi’ninarsasını  Çankaya Belediyesi Başkanı Prof.Dr.Muzaffer Eryılmaz tarafından  armağan edilmiştir. Mardin Kültür Evi  2768 metre kare üzerinde  inşa edilmiştir. 14 Şu bat 2014  faaliyete geçmiş bazı eksiklerini tamamladıktan sonra 11 Mayıs 2014 günü törenle hizmete açzılmıştır.  Mardin Kültür Evi’nin  giriş kapısı  Mardin’e  özgü  nakışlı ve kesik taşlardan  yapılmıştır. Görkemli bir görünüm vardır. Binadaü bodrum katında 1000 metrekarelik otoparkı, sığınak,  480 mertkarelik  çok amaçlı salonu, 140 metre karelik mutfağı,  288 metrekarelik lokantası,sekreterlik,lokal ve idare odaları vardır. Açılışı  sırasındaü  tümemeği geçenhlere altın,gümüş ve birer bronz paleketle  teşekkür edielmiştir..

Mardin Kültür Evi’nin tüam Mardinli hemşehreilerimizae hayırlı veğuğıurluolsun duyorum. Bende bird Mardinli olarak bu hizmetlerinden  dolayı  uzakta da olsum gurur duydum, sağ olsunlar,var olsunlar   vede emeği geçenlere gönülden teşekkür ediyor, selamlarımı ve  saygılarımı  sunuyorum.( 1 )

     1-Marev Ankara’nın Yol Haritası,Editör : Türgay Türker, Ankara 2014- Kasım  

      2-Ankara’da Mardin Kültür  Evi, Abdülkadir Güler-

       Güney Hakimiyet Gazetesi,01 Nisan 2015- Adana      

 

     Abdülkadir GÜLER

    14 Ekim 2020-  SÖKE               .

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..