- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Gıda Alerjileri

Bir gıdanın vücuda alınmasıyla ortaya çıkan yan etkilere genel olarak "gıda reaksiyonu" deniyor.
Gıda reaksiyonları da kabaca bağışıklık sisteminin aracılık ettiği gıda alerjileri ve bağışıklık sistemi ile ilişkili olmayan tüm diğer reaksiyonlar şeklinde ikiye ayrılıyor.
Toplum içerisinde sorgulandığında her 100 kişinin 20-30'u kendisinde gıda alerjisi olduğunu ifade edebilir...
Lâkin gerçek anlamda besin alerjisi 5 yaş altı çocuklarda % 6-8, yetişkinlerde ise % 3-4 oranında görülürmüş.
"Besin alerjileri, gıdalarda bulunan proteinlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıttır" diyen uzmanlar şöyle devam ediyor:
Gıda alerjileri çok ciddi, hatta hayatı tehdit edici dahi olabilir.
Daha evvel bir gıdaya karşı verilen alerjik cevap, bir sonraki karşılaşmada ortaya çıkabilecek semptomları tahmin etmeye yardımcı olmayabilir...
Mesela fıstık yedikten sonra hafif alerji semptomlarıyla karşılaşmış olan birisinde, bir sonraki sefer fıstık yemesini takiben anafilaksi görülebilir.
En fazla görülen semptomlar ciltte kaşıntı ve kızarıklık, gözlerde kızarıklık ve yanma, göz çevresinde aniden ortaya çıkan şişlik, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, dilde şişme, nefes almada zorluk, öksürük, ses kısıklığı, hırıltı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kaygılanma, bilinç değişiklikleri, bayılacakmış gibi hissetme, bazen de bilinç kaybı.
Yaygın anafilaksi denen, hayatı tehdit edici durumda gıdanın tüketimini takiben 5-60 dakika içerisinde dil ve boğazda şişme, nefes darlığı, çarpıntı, ritim bozuklukları, tansiyon düşüklüğü ve müdahale edilmemesi durumunda da kalp durması görülebiliyor.
Yetişkinlerde en fazla anafilaksiye sebep olan gıdalar; fındık, yer fıstığı, balık ve deniz kabukluları.