Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

17 Mart '18

 
Kategori
Beslenme
 

Siyah Çay mı Yeşil Çay mı?

Siyah Çay mı Yeşil Çay mı?
 

Çay, keyifli bir içecektir; hele de benim gibi tutkun olanlar için vazgeçilmezdir...

Keyif veren bir içecek olmasının yanında, sağlığa yararları açısından da ilgi çekicidir.

Bakınız ünlü bir yazar ne demiş (Süper Besinler / Dr. Steven Pratt):
"Sizi rahatlatıp keyiflendiren, lezzetli, ucuz ve kalorisiz süper bir besin arıyorsanız ve ayrıca o besinin tansiyonunuzu düşürmesini, damarlarınızı korumasını, kalp sağlığınızı destekleyip güneşin cildinize verdiği hasarı onarmasını, hatta sizi kanser, osteoporoz, felç ve kalp krizi risklerinden korumasını, katarakt ve diş çürümesi risklerinizi azaltıp alerji eğiliminizi dizginlemesini istiyorsanız, çay içmelisiniz."

Biz Türk milleti olarak "çaysever" bir milletiz Allah'a şükür ve iyi ki de öyleyiz...
Çayı gayet güzel demler, çay keyfini pek severiz...
Bir zamanlar sadece siyah çay bilgimiz dahilindeydi, geçmiş yıllarda yeşil çay da gündemimize iştirak etti.

Yeşil çayın siyah çaya nazaran çok daha sağlıklı olduğunu düşünerek, siyah çaya sırt çevirip terk edenler olmadı mı?..

Lâkin yeşili pek sarmadı sanki bizi, genelde millet olarak yeşil çayın tadını sevemedik.

Yeşil çay tüketenlerin çoğu onu şifa niyetine içiyor.
Peki, bu bilginin aslı var mı acaba, ne kadar doğru?..
Siyah çay ile yeşil çay arasında zannedildiği kadar önemli bir sağlık farkı var mı?..

Bazı uzmanlar bu düşüncenin doğru olmadığını, sağlığa yarar açısından iki çay arasında ciddi bir fark bulunmadığını savunuyor...
Onlara göre, çayın içerisinde yüzlerce doğal kimyasal var ve üzerinde en çok durulanlar da "polifenol" yapısında olanlar...
Çaydaki en kuvvetli polifenol, "kateşin" olarak bilinen çok güçlü bir antioksidan madde.

Bir fincan demlenmiş siyah çay ile bir fincan demlenmiş yeşil çay karşılaştırılarak içlerindeki doğal mucize dikkate alındığında, ikisi arasında çok ciddi bir fark olduğunu söylemek güç...

Yani, uzun lafın kısası; çayın yeşili de, siyahı da faydalı.

Eğer siyah çayın özellikle de zevke göre değişik lezzetlerle güçlendirilmiş olanı ve semaver çayının tadı ile içim keyfi dikkate alınırsa; o pek de hoş olmayan tadıyla yeşil çay konusunda çoğu çaysever ısrarcı olmayacaktır herhalde.

Çayda bulunan polifenollerden daha fazla yararlanmak isteniyorsa, onu tatlandırmak için şeker yerine polifenol zengini bal eklendikten sonra 1-2 ince dilim limon ilave etmek yerinde olur.


Ayrıca uzun süre demlemekten ve aşırı sıcak içmekten kaçınmak gerekir.

Ha, ben mi?..
Siyahtan şaşmam...

ÇAY LAV YU

 

 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..