Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gıda ambalajlarının üzerindeki semboller - Bilinçli tüketim

Gıda ambalajlarının üzerindeki semboller - Bilinçli tüketim
 

Gıda ambalajlarının üzerindeki semboller - Bilinçli tüketim


Bu zamana kadar yazdığım yazılarda sizlere yeni ürünlerden , ilginç konulardan , gıda hijyeninden ve gıda güvenliğinden bahsettim tamam da…  “ Bu tatlı okuyucularım gıda ürünlerini alırken veya incelerken üzerindeki sembolleri biliyor mu? “ diye düşünmedim hiç. Değişik değişik bir sürü sembol ve yazılar var aldığınız gıdaların üzerinde. Siz de istek yazı talebinde bulunuyorsunuz zaman zaman ama hiç bunu soran isteyen olmadı.  Gıda güvenliği ve ambalaj her zaman için bir bütün, ambalajın üzerinde yer alan bu sembolleri sizlerin de bilmesi gerekiyor. Geçen gün bir markette ürünü inceleyen ve meraklı gözlerle anlamaya çalışan tatlı bir teyzeyi görünce bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Gıda ambalajlarının üzerinde bulunan bu semboller neler?

Birbirini takip eden oklar olarak gördüğünüz sembol  “ geri kazanılabilir ambalaj “ anlamına geliyor. Yani aldığınız ürünün ambalajı geri dönüşüme bırakılmalıdır.

Tek bir okun ucuna doğru kıvrıldığını gördüğümüz sembol ise , o gıda ürününün ambalajının  “ geri dönüşüm yapılmış maddeden “ oluşturulduğunu belirtiyor.

Kadeh ve çataldan oluşan sembol ise gıda maddeleri ile temas eden madde ve malzemelerde bulunur.

Ambalaj üzerinde gördüğünüz küçük e harfine benzeyen sembol ise, hacmin ya da ağırlığın ortalama değerini gösterir.

TM yazısı hepinizin bildiği gibi o gıda ürününün Türk Malı olduğunu ifade eder.

TSE yazısı ise, o gıda ürününün Türk Standardları Enstitüsü tarafından uygun görüldüğünü ifade eder.

Net miktar ise, o gıda ürününün ambalaj malzemesinin ağırlığı çıkarıldığında geriye kalan miktardır.( Yapılması gereken ağır mı diye bakmak değil, her zaman paketi incelemek. Diyorum ki, ambalaja aldanma tatlı teyze. Belki o ağır ambalajı dikiş kutusu yaparsın ama içindeki gıda ürünü az olabilir. Net miktara bakarsan daha iyi olur. )

Tüm bunların yanında son kullanım tarihine ve raf ömrüne bakılması gerektiğini zaten biliyorsunuz, bunlara bakmadan bir gıda ürünü almak kendinize yapacağınız saygısızlıktan başka bir şey değildir, zira minicik çocuklar bile bu konuda ne kadar dikkat edilmesi gerektiğinin farkındalar. Sağlıkla Kalın!

Not : “ Ayık ol. “                                                                                           Gıda Mühendisi

                                                                                                                 Nermin Özge Bilge

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..