Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gıda Güvenliği Mevzusu

“Gıda güvenliği… “

Bu zamana kadar çok konuştuk, yazdık bu kavram hakkında. Sizler de ne demek olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Son günlerde haberlerde gördüğünüz ve duyduğunuz bir video var. Hazır döner paketleyen iki çalışanın çekip de paylaştığı bir video. Binlerce kişi tarafından izlendi ve yorumlandı. 

Gıda güvenliği, tarladan sofraya kadar ilerleyen süreçte gıdanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak zarara uğramaması için korunması anlamına geliyor. Bu çok geniş bir kapsam, ne böyle bir cümleyle ne de yazıldığı gibi iki kelimeden oluşuyor. Sadece gıda güvenliği ismi altında dersler veriyoruz ve bu kavramın kitapları var. Bu sistemi anlayabilmek ve uygulayabilmek için bu alanda uzmanlaşmış kişilerin el atması gerekiyor olaya. Fikirlerimizi ortaya koymak ve savunmak güzel ama ben kaosu sevmiyorum, tartışmalardan hoşlanmıyorum o yüzden polemik yaratan cümleleri burada sizlerle paylaşmak istemem fakat ilginizi çekerse internet üzerinden gıda güvenliğiyle ilgili yaşananları takip edebilirsiniz. Gıda işletmelerimize bu konuda büyük bir pay düşüyor, işletmeler çalışanlarına ciddiyeti koruyarak belirli eğitimleri gıda mühendisleri tarafından sağlamalı ve kontrolünü yapmalılar. Aslında bunun sistemli bir şekilde yapılması işletmenin geleceği ve iyiliği için… Bundan 2-3 yıl öncesinde hepinizin bildiği, kurumsal bir gıda şirketinin çalışanlarına “Gıda Hijyen ve Sanitasyon “ eğitimi gerçekleştirdiğimde, o çalışanların ne kadar bilinçli ve bilgili olduğunu görünce mutlu olmuştum. İlk benden öğrenmediler, ben anlattıkça onlar da katılıyor ve bazen benden önce söylüyorlardı. Bu da o şirketin çalışanlarının eğitimlerini çok güzel aldığını ve gıda güvenliği konusunda iyi bir seviyede olduğunu ifade ediyor.  Tüm işletmelerimiz böyle olsa ne güzel olur değil mi?

Gelelim döner ve dans videosuna. Gıda sektöründe böyle bir şey olması tabi ki üzücü. Olacak O Kadar’ı hatırlar mısınız?  “ Mevlüt Usta.”  Skeci vardı. Küçüklüğümde oturur izler saatlerce gülerdim, dedem de o sırada ekrana bakamaz, havada uçuşan unlara yumurtalara söylenir gülerdi. Bana o skeçleri anımsatıyor bu tarz gıda güvenliğine aykırı görüntüler.

Sevgili Levent Kırca, bak yine güldürdün. Seni özlüyoruz ve sevgiyle anıyoruz…

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Olacak O Kadar 2021 sezonu. “

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..