Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '17

 
Kategori
İlişkiler
 

Gizli kayıt

“22 yaşında genç bir kızım. Geçen yıl Haziran ayında internet üzerinden bir gençle tanıştım. Birkaç ay görüştükten sonra aşırı sinirli davranışları nedeniyle ayrıldım. İki ay önce daha önceden de tanıdığım başka bir gençle nişanlandık.

Geçen hafta nişanlım durup dururken benden ayrılmak istedi. Israr edince de nedenini anlattı. Meğer bu çocuk nişanlıma gönderdiği mesajda halen benimle görüştüğünü yazmış.

Ben bunu arayıp da ne yapmak istediğini sorunca ‘Bak iyi ki aradın, aramasan nişanlına sevişme videomuzu da gönderecektim. Akıllı ol. Ben istemeden benden ayrılamazsın,’ gibi bir laflar etti. Neye uğradığımı şaşırdım. O gün bugün kendimde değilim. Ne yapacağımı bilemiyorum, lütfen bana yardımcı olun.”

***

İşte size önerilerim: Öncelikle kararlı olun, şantajcıya sakın boyun eğmeyin, haklarınızı arayın.

Hak arama özgürlüğünüzü kullanmanızın sadece size değil, tüm topluma yararı var.

Bu tür olayların artmasının nedenlerinden biri de hak arama özgürlüğünün yeterince kullanılmamasıdır. Herkes hakkını ararsa mutlaka caydırıcı olur. Bir başkasına da yapamaz.

***

İşte yasal haklarınız:

*Değerli okurum, bulunduğunuz ilin Cumhuriyet Savcılığı’na size yapılanları anlatan bir dilekçe ile şikâyetinizi bildirin. Dilekçenize delillerinizi de ekleyin.

*Ayrıca bu şahsa karşı manevi tazminat davası da açın.

***

İşte size yapılanlarla ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri:

Özel hayatın gizliliğini ihlâl

Madde 134 - (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlâl eden kimse, (Değişik ibare: 02/07/2012-6352 S.K./81.md.) bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi hâlinde, (Değişik ibare: 02/07/2012-6352 S.K./81.md.) verilecek ceza bir kat artırılır.

(2) (Değişik fıkra: 02/07/2012-6352 S.K./81.md.) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

Şantaj

TCK: 107 (2) (Ek: 29/6/2005 – 5377/14 md.) Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.

 ***

Her şeyin hayalleriniz gibi olması dileğimle…

Cengiz Hortoğlu

 hortogludorduncubakis@gmail.com

http://twitter.com/cengizhortoglu

 

 
Toplam blog
: 924
: 4123
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

CENGİZ HORTOĞLU Cengiz Hortoğlu Gaziantep'te doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest a..