Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '08

 
Kategori
İnternet
 

Google’da “İşsiz adam” yazıp ara, bütün “Issız adam” linkleri karşına çıksın

Google’da “İşsiz adam” yazıp ara, bütün “Issız adam” linkleri karşına çıksın
 

Bilgisayar kullanmaya başladığım 70’li yıllarda bilgisayarda Türkçe karakterleri kullanmak çok da kolay değildi. PC kullanmaya başladığım 80’li yıllarda İngilizce klavyeden bozma, Ş’leri Ğ’leri üzerine kalemle yazdığımız Türkçe klavyeler vardı. Internet kullanmaya başladığım 90'lı yıllarda artık Türkçe karakterler iyice yerleşmişti ancak yazdığım e-postanın karşı tarafta doğru okunacağından emin olamadığım için Türkçe karakterler yerine karşılık gelen standart karakterleri kullanırdım. Birçok kişi de benim gibi yapardı.

ç c
Ç C
ğ g
Ğ G
ı i
İ I
ö o
Ö O
ş s
Ş S
ü u
Ü U

Şu anda da e-posta yazarken elim Türkçe karakterlere gitmez.

O zamanlarda hazırladığım Türkçe web sayfalarının 3 versiyonunu yapardım:

1. PC için Türkçe karakterlerle
2. MAC için Türkçe karakterlerle
3. Standart karakterle

Bu çevrimleri yapmak için küçük makrolar yazmıştım. Kullanmak isteyenlere e-posta ile gönderir, nasıl kuracaklarını anlatırdım. En çok kullanılan Tr2Std adını verdiğim Türkçe karakterleri Standart karakterlere çeviren makroydu. Kimilerinden bir süre sonra bir istek daha gelirdi. Standarda karakterden Türkçe’ye çevirme programı isterlerdi. Türkçe yazdıkları dokümanı o makro ile Standart karakterlere çevirince unutup kaydetmiş olurlardı. Sonra da orijinali gerekince işler zorlaşırdı. Onun neden olamayacağını, ya da çok zor olacağını yazardım: “Ş’yi S yapmak kolay, ancak S’yi Ş yapmaya kalkınca hangisinin Ş hangisini S olduğunu anlamak kolay olmaz. Onun tek yolu Word’ün “spelling” özelliğini kullanıp, tek tek yapmak. O zaman karşınıza “issiz” çıkınca, bu “ıssız” mı “işsiz” mi bulmak için neden sözettiğini anlamak gerekiyor.

Son günlerde Google’da en çok arananlardan biri de “Issız Adam”. Bundan 1 ay önce “Issız Adam” diye aradığımızda “İşsiz Adam” çıkardı, şimdi ilk sıralar hep “Issız Adam” ile dolu.

Ülke gündeminde ikisi de var:

Sinema salonlarında “Issız Adam”, sinemamız adına umut simgesi...

Sokaklarda “İşsiz Adam”, ekonomimizdeki umutsuzluk gerçeği...

Ankara, 23 Kasım 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..