- Kategori
- Bilişim
Google Türk butonu

Örnek Site Yerleşimi
Google Analytics'te bir buton var ki, bence anlatılabilecek her şeyi direk Türk’e göre anlatıyor. Biz Türkler (Çılgın Türkler mi deseydim acaba?) öyle kargacık burgacık grafikleri, bir sürü alt alta başlıkları incelemeye üşeniriz. Bu durum kocaman firmaların 50 metrekareli odaları olan Halkla İlişkiler Müdürü için de geçerli, toplam iş alanı 20 metrekare olan küçük esnaf amca için de. Aradaki tek fark küçük esnaf amca anlamadığını çok kolay söyleyebilirken, diğer Müdür bey amca uzun bir süre anlamaya çalışır gibi yapmakta. Google Analytics teki bu butonun Türkler için olduğunu boşu boşuna söylemiyorum.
Biz ki gazeteyi bile birinden isterken “gazeteyi okuyabilir miyim?” diye değil, “gazeteye bakabilir miyim?” diye isteyen bir topluluğuz. Bu butonda her şey görsel. Analytics raporlarına girerek Site Yerleşimi butonuna tıkladığınızda yeni bir pencere açılıyor. Sitenizin anasayfasına gidiyor sanıyorsunuz. Sitenizin anasayfası açılıyor. Sonra aniden bir perde çekiliveriyor üstüne hem de en şeffafından. Butonların üstünde direk % değerleri beliriyor. Siteyi gezenlerin oraya tıklama yüzdeleri yazıyor. (popüler bir yarışmadaki yüz kişiye sorduk olayı gibi) Bitiyor mu? Bitmiyor. Eğer sayfayı kapatmadan butonlara tıklayarak gezerseniz her iç sayfada da tıklama oranlarını net bir şekilde görebiliyorsunuz. Site ziyaretçilerini net bir şekilde analiz edebiliyorsunuz. Böylece site ziyaretçinizin “aslında” ne ile ilgilendiğini çok net görebileceğiniz gibi, özellikle anasayfada daha önem vermeniz gereken yerleri görüyor, gereksiz yerleri de anasayfadan çıkarıp ilgili alt birimlere alabiliyorsunuz. Sitenizi ziyaretçiye özel hale getirecek şekilde düzenleyebiliyorsunuz.
Hemen hatırlatalım site ziyaretçileri sitede kalıp kalmama, siteyi gezip gezmeme kararını ortalama olarak 7 saniyede veriyor. İşte o ilk 7 saniye o kadar değerli ki. Anasayfa yapılandırması bu 7 saniyede müşteriyi etkileme sanatıdır aslında. Biz tasarımcılar hep bunu anlatmaya çalışırız. Lakin site yaptırıcıları anasayfaya sitede ne varsa doldurmaya çok meraklıdır, hatta sitede olmayan şeyleri de. Namaz saatleri, hava durumları, günlük haberler, döviz bilgileri derken anasayfa hem gereksiz bilgilerle dolar, hem de anasayfanın açılma süresi uzar. (O yüzden işte özellikle sadece Türkiye’ye hizmet veren firmaların yaptırmaya zorladıkları sayfalarda hemen çıkma oranı çok yüksektir ki, bu da başka bir yazı konusudur.) Google Analytics ten sonuçları irdelerken bu görseli göstermemiz inanın bana en çok biz tasarımcıların işine yaradı. Anlatmaya bile gerek olmadan hem de …
Bu yazının orjinali Spektra Bilişim Mini Blokunda yayınlanmıştır.