​ Görme engelliler kitaplığı / Sağlıklı Yaşam / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Görme engelliler kitaplığı

Görme engelliler kitaplığı
 

Kitap okumak ve kitaba ulaşmak görme engellilerin en büyük sorunlarından biri. Ülkemizde çeşitli üniversite ve devlet kütüphanelerinde görme engelliler için bir özel bölüm ayrılmış durumda.Bu hizmeti verebilen kitaplıklar her şehirde yok.Bunlardan yararlanabilmek için kütüphanelerin bulundukları şehre gitmek gerekiyor. Bu da pek çok görme engelli için çok büyük bir zahmet. Dolayısıyla binlerce görme engelli kitap okumaktan yoksun olarak yaşıyor.

Bütün bunlar dikkate alınarak yaklaşık İzmir’de Türkiye’nin ilk Görme Engelliler Kitaplığı hizmete girmiş.Bu kütüphanenin diğerlerinden farkı ise kitapların CD’lere kaydedilip, engellilerin evlerine postalaması. Ayrıca kabartma kitaplar da isteyenlere yollanıyor Yani bir telefonla talep ettiğiniz kitaplar ücretsiz bulunduğunuz adrese gönderiliyor.İzmir Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ve Yaşatma Derneği Türkiye’nin ilk kabartma çocuk dergisi ’Balarısı’nı yayınlamış. Dergi, ilköğretim çağındaki görme özürlü çocukların da parmaklarıyla okuyabilecekleri kabartma yazıyla basıldı.Hem kitaplığı tanıtmak, hem de görme özürlülere internet yoluyla çeşitli kitaplık hizmetleri vermek ve üyeleriyle iletişim kurmak amaçlarıyla bir internet sitesini http://www.izgok.org/ internet şitesini açmışlar.Siz neler yapabilirsiniz ? Kütüphanelerde kaydedilmek üzere kitap okuyun, boş CD bağışlayın, baskı cihazları ya da bilgisayar alınmasında yardımcı olun, her türlü kitabı bağışlayın, gönüllü öğretmen olun, matematik, yabancı dil dersleri, bilgisayar dersleri verin, kütüphanelere telefon açıp nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Daha çok görme engellinin kitaba ulaşması, eğitim görmesi için BİZE İHTİYAÇLARI VAR .


İzmir Görme Engelliler Kutaplığı'na ait 0 232 483 30 23 numaralı telefondan gerekli tüm bilgiler alınabilir. Yine Kitaplık'a ait http://www.izgok.org/ adresinden istenilen bilgiye ulaşılabilir.

    -Ses stüdyolarında kitap okuyarak, CD’lere kayıt yapabilirler. Gönüllüler, isterlerse kendileri de kitap getirebilirler. -Bu sıralar özellikle klasik romanlara ihtiyaç var. -Kayıt yapacak gönüllü kişinin diksiyon ve ses tonu düzgün olmalı, akışkan okumalı. -Çocuk dergisi Balarısı’na yazı yazabilirler. Latin alfabesiyle yazdıkları yazıyı zaten bilgisayar otomatik olarak Breyl alfabesine çeviriyor. -Kitaplardaki yazım hatalarını düzeltebilirler. -Sekreterlik yapabilirler. -Bilgisayar, yabancı dil gibi dersler verebilirler. Şu sıralar özellikle matematik öğretmenine ihtiyaç var. -Kütüphane bir apartman dairesinde. Geniş bir yede taşınmaları için maddi destekte bulunulabilir. -Kabartma basabilecek matbaa makinesine ihtiyaç var. Kütüphanede printer kullanılıyor. Matbaa makinesiyle binlerce kitap basabilirken, printer ile 100 kitap basınca printer bozuluyor. -Kayıt yapmak için boş CD’lere ihtiyaç var -Daha fazla eleman çalıştırmak için sponsorlara ihtiyaç var.
 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..