Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '09

 
Kategori
İzmir
 

Görmeyen gözlerle, Atatürk' ü resimlemek

Görmeyen gözlerle, Atatürk' ü resimlemek
 

Görmeyen gözler, bir gün Atatürkü resimleyecek...


"İnsan, hayal ettiği müddetle yaşar." Ne güzel bir söz değil mi? Ama madalyonun bir başka yüzü de var: ‘ Görmeyen gözler bile, Atatürk’ü hayal ederek resmini çizer’ Bu, kuru bir ‘Deyiş’ değil, İşte görmeyen gözlerle, Mustafa Kemal Atatürk’ü de gün gelecek, resmedecekler. Çünkü içlerde o kadar kuvvetli bir arzu var ki, buna dağlar, taşlar dayanmaz.

Görme engellilere resim eğitimi verilen tek kurum olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, onlara hiç görmedikleri, bilmedikleri dünyayı resimle tanıtıyor. Hayata resimle tutunan öğrencilerin en büyük arzusu, hep düşlerinde yaşattıkları Mustafa Kemal Atatürk’ü resmedebilmek.

Ki onlar ; Hiçbir zaman dünyayı aydınlatan güneşi, masmavi gökyüzünü, baharda çiçek açan doğayı, renklerini göremedi. Ama görmeyen gözleri, onların sıcacık yüreklerinden taşanları, umutlarını ve hayallerini, çok sevdikleri Atatürk’ ü resmetmelerine engel olamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi’nde uygulanan örnek bir projeyle resim yapmaya başlayan öğrenciler, dünyaya adeta yeniden geldi.

İlköğretim Resim Müfredatını görme engellilere uyarlayan resim öğretmeni Tolga Sakarya ile birlikte 1 ay önce çalışmalara başlayan görme oranı “0” olan öğrenciler, hayallerinde yaşattıklarını şekillendirerek kısa sürede önemli aşamalar kaydetti.

Diğer geri kalan öğrencilerin de en büyük hayali, Atatürk’ü resimlemek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi’nde resim eğitimi almaya başlayan ve doğuştan görme engelli olan 19 yaşındaki lise mezunu Kezban Tüney’in en büyük hayali, hep duyduğu ve kitaplardan okuduğu, büyük önder Mustafa Atatürk’ün resmini yapabilmek. Resimle birlikte hayal dünyasının genişlediğini, daha soyut düşünmeye başladığını belirten Tüney, “İlk başlarda yapamayacağımı düşündüm. Ama şimdi yavaş yavaş bunu başarabileceğime inanıyorum” diye konuştu.

Tüney’in 24 yaşındaki ablası Türkçe öğretmeni Yasemin Tüney ise ilk başlarda zorlanmasına rağmen şimdi çok rahat algılamaya başladığını ve kendi resmini yapmak istediğini söyledi. Felsefe grubu öğretmeni olan ancak rahatsızlandıktan sonra öğretmenliğe devam edemeyen Şebnem Tükel (35) de resimle hayata yeniden tutundu. Günlük yaşamına aldığı eğitimin kolaylık getireceğini söyleyen Tükel, daha önce yaptığı yağlı boya tablo çalışmalarına geri dönebilmek ve başta Atatürk portresi olmak üzere aynı tabloları yeniden yapabilmeyi arzuluyor.

Görmeyenlerin dünyaları, bizimkilerden zengin. Dokundukları her şeyin fotoğrafını onlar, en iyi şekilde çekebiliyorlar. Dünyaları, parmaklarının uçlarında şekillenebiliyor. Oradan algıladıklarını beyine götüren sinir telleri, görenlerden ayrı olarak, sanki bambaşka mekanizmadan geçerek arzuladıklarına erişebiliyor. İnsan vücudunda eksilen bir uzvun eksikliği, sanki bir başka uz’va artı şeklinde kuvvetlenerek dönüşüm yapıyor gibi. Mantıken en doğrusu da bu olmalı zaten.

Bu dünyayı onlar, parmaklarının ucu ile yaşayıp, parmaklarının uçlarıyle görebiliyorlar.

RESİMLERDE öğrencilerin, muhtelif resim çalışmaları görülüyor.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..