Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Eğitim
 

Görürsem hatırlarım

Eğitimde gezinin önemi
Mayıs ayının ortaları, havalar yaz mevsimini aratmayacak kadar sıcak. Sınıflarda ders yapmak öğrenciler için adeta bir işkence halini almaya başladı. Öğretmenlerin sorunu, programı yetiştirebilmek, öğrencilerin sorunu dışarıda biraz daha rahat bir ortamda oynayabilmek. Her ne kadar geçen ay Kapadokya’da elim bir trafik kazası olsa da öğrencilerin öğrenmeleri açısından bu aylar gezerek öğrenme için tam bir fırsattır.

“Okursam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam bilirim” diye meşhur bir söz vardır. Yaz sıcaklarında eğitimin farklı bir şekilde uygulaması ile çocuklarımızı daha fazla sınıflarda tutmayalım. Öğretim yılı başında gereken izinleri alarak bugünlere sık gezi günleri ayarlayalım. Hem çocukları bunaltıcı sıcaklarda sınıflarda tutmanın sıkıcılığından kurtulmuş oluruz hem de gezerek öğrenmenin fırsatını yakalamış oluruz.

Özellikle kent hayatını yaşayan çocukların doğal çevre ile iç içe olmaları onları hayata daha çok bağlıyor. Böceği tanıyor, dikeni tanıyor, ayakları toprağa basıyor ve toprağı tanıyor çocuk.

Tarihi yerlerin gezilmesi çocukta zaman kavramını daha iyi pekiştiriyor. Müzelerde, fotoğraf ve resim galerilerinde güzel sanatların yanı sıra gördüğü resimlerin anlattığı konuları daha iyi algılıyor ve unutmuyorlar. Ben burada bir örnek vereceğim. Ankara’da 3. sınıf öğrencilerimi Etnografya Müzesi gezisine götürdüm. Orada aynı zamanda engelliler ile ilgili fotoğraf galerisini gezdik. Gezi dönüşü çocuklara en çok dikkatinizi ne çekti diye sorduğumda bana verilen cevap. “Engelli insanların da isterlerse başarılı olabilecekleri” yanıtını vermeleri olmuştur. Tabii Atatürk’ün Anıtkabir’e nakline kadar kaldığı yerde dikkatlerini çekmişti. Özet olarak bir günlük gezi sonunda bir haftalık derste öğreneceğimiz konuyu öğrendik.

 
Toplam blog
: 12
: 2042
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Öğretmen olarak, yeni programın uygulayıcıları olarak görüşlerimizi aktarmak istiyoruz. İlköğreti..