Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Teknoloji
 

GreenBox Nedir?

GreenBox Nedir?
 

GreenBox Nedir? Daha çok aksiyon filmlerinde gördüğümüz veyahut çekilmesi zor ve tehlikeli sahneler için kullanılan GreenBox, basit şekliyle anlatmak gerekirse chroma key (kilit renk) çekim hilesinin yönteminin en çok tercih edilen uygulamasıdır. İki farklı görüntüyü birbirinin üstüne oturtmaya yarar. Böylece imkansız, pahalı veya tehlikeli sahneleri kolayca çekme lüksünü kullanıcısına sunar.

Greenbox Nedir? Ve nerelerde kullanılır:  Günümüzde üç genel chroma key uygulaması vardır. Günümüzde en çok tercih edileni ise greenscreen dir. Bu teknik için ihtiyaç duyacağınız stüdyoya da greenbox denir. Larry Butler tarafından 1940 yılında çekilmiş Bağdat Hırsızı (The Thief of Bagdad) filminde kullanılmış ve daha sonra bu tekniği geliştiren Petro Vlahos’a Oscar ödülü kazandıran greenscreen teknolojisinin günümüzde kullanılmadığı çok az film, reklam veya klip vardır. Fakat bu greenbox teknolojisi ne kadar kolaylık sağlasa da kendine göre kuralları vardır. Post-prodüksiyon aşaması gün geçtikçe gelişen bu teknoloji, stüdyo yapısı ve ışıklandırma açısından belli standartlara sahiptir. Bu standartlara uyulmadığı sürece, greenscreen teknolojisinden estetik ve görsellik açısından başarı beklemek oldukça iyimser bir yaklaşım olur. Peki ya neden Greenbox kullanılır? Örneğin bir reklam filmi çekeceksiniz ve oyuncularınız film gereği eyfel kulesinden etrafa bakan bir grup insan olacak. Bu durumda önünüzde üç seçenek olur; ya tüm ekip ve ekipmanlarınızla beraber Paris’e gider, çekim için izin almaya uğraşır ve kulede çekim yaparsınız; ya projeden vazgeçer ve başka bir mesleğe yönelirsiniz; ya da greenscreen teknolojisini kullanırsınız.  Nerelerde kullanıldığına gelirsek eğer, Kullanılmadığı yer yok gibidir. En basit örnek hava durumu programlarının hepsinde Greenbox kullanılır. Müzik televizyonlarının Vj’leri bize klipleri anons ederken kimi zaman işlek bir caddenin ortasından, kimi zaman bir gökdelenin çatısından hatta kimi zaman da Ay’ın yüzeyinden seslenir.              

Oysa şu ana kadar Ay’a gidebilmiş tek bir Vj’e bile rastlanmamıştır. Bu çekimler de gene grenbox’larda çekilmiş ve sonra üstlerine istenilen arkaplanlar key’lenmiştir. Ayrıca anonsunu yaptığı klip de muhtemelen greenbox kullanılmış bir klip olacaktır.                                                            

Greenbox da video çekerken nelere dikkat edilmelidir? Basit anlamda, bu teknik arka planın düz ve yeşil (renk tercihe bağlıdır; yeşil renk olarak ton ve kontrast açısından daha verimlidir ve dijital ortamda daha çok veri içererek daha kolay ayrıştırılır) bir fon üzerinde çekilmesi ve çekimin ardandan bu fonun silinerek yerine istenen imajın veya görüntünün oturtulmasıdır. Bu nedenle, greenscreen teknolojisi aslında ışıklar ve boyadan ibaret kolay bir uygulama gibi görünen ama aslında detayları ve şartlarıyla kesinlikle standartları olan zorlu bir teknolojidir. İyisi çok iyi olur, kötüsü ise gün yüzüne çıkmadan yakılmalı, imha edilmelidir.               

Ahmet Enes Kanca

 
Toplam blog
: 14
: 890
Kayıt tarihi
: 04.08.17
 
 

Resmi Web Sitesi: ahmeteneskanca.com ..