Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

Gümrük Birliği Nedir? Almanya Ne Yapmaya Çalışıyor?

Gümrük Birliği Nedir? Almanya Ne Yapmaya Çalışıyor?
 

Bizim niye Almanya ile yıldızlarımız barışmadı? Bu soruya gerçekten bi cevap veremiyorum.

Bu seferde Almanya gümrük birliği sözleşmesini güncellemeyi düşünmediğini söyledi. Peki nedir bu gümrük birliği ve eğer uzamazsa neler olur? Öncelikle gümrük birliğini tanıyalım.

Gümrük Birliği; 6 Mart 1996 tarihinde toplantı da alınan kararla AB ile ilişkilerimizi geliştiren ve AB'ye üyelik konusunda son aşamaya girildi deniyen AB ülkeleri ve Türkiye arasında imzalanan ve dönem Başbakanımız Tansu Çiller'in övgüyle bahsettiği bir ticari işbirliği sözleşmesidir. Bu sözleşmenin içinde AB Ülkeleri ve Türkiye arasında yapılacak her türlü ihracat ve ithalatlarda gümlük vergileri, harçlar, indirimler, miktar kısıtlamaları ve haksız rekabetin önüne geçecek maddeler yer alıyor. Aynı zamanda Türk ve Avrupa şirketleri birbirleri arasında devlet ihalelerine de katılma hakkı kazanıyordu.

Güncelleme sonunda ise istenen ise serbest ticaret anlaşmasıyla Türkiye'nin vergisiz mal aldığı gibi vergisiz mal satması.

Almanya ise tek başına tüm Avrupa Birliği Ülkeleri adına karara verip güncellemely düşünmediğidir. Bu sözleşme ülkeler için büyük öneme sahip daha önceki yazım da bahsettiğim gibi Almanya'dan  yıllık 21 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz ve aynı zamanda 13 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz böyle bir kriz hem Türkiye'yi hem de AB'yi büyük ölçüde zarara ugratacagından şüphem yok. Peki böyle bir açıklama neden yapıldı o halde  bunun akla ilk gelen sebebi son yaşananlardan sonra Türkiye'nin güvenli bir pazar yeri olmadığı düşünmeleridir olabilir. Avrupa kendine mallarını satabilecek pazar yeri arıyor, fakat aynı zamanda hem malları hemde insanlarının güvende olmasını istiyor. Akıla gelen ilk sebep Avrupan'nın Türkiye'yi  güvenli bir pazar yeri olarak görmemesi.

Avrupa Birliği 27 üye ülkesi bulunan dünyanın en büyük ulusal birliklerinden. Neden bu kadar ülke varken tek başına Almanya bu açıklamayı yapıyor. Avrupa'da Türkiye'yi savunacak bir ülke yok ama Türkiye'yi kötülemiyecek ülke var. Var evet ama Almanya'yı karşılarına alamazlar. Ve Almanya Başbakanı Angela Merkel  seçim önü böyle bir açıklama yapmasının sebebi seçim propagandası olabilir mi? Neden olmasın Almanların bizi pek sevmediğini biliriz, yakında yaklaşan bir seçim olduğunu ve büyük bir ihtimal Merkel'in partisi olan Hristiyan Demokrat Birliği ' nin kaybedecegi tahmin ediliyor. Son yapılan anketlerdi üçüncü sırada olan parti ,yani kısaca koltuğu sallantıda olan bir başbakanın bunu yapması çok anlamsız mı size soruyorum?

 

 
Toplam blog
: 8
: 321
Kayıt tarihi
: 25.05.17
 
 

Ben Adem, Hemşireyim. Düşüncelerimi payraşmak için burdayım... ..