Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

19 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Güneş Kremlerindeki SPF, Cilt Kanserine Neden Olur mu?

Güneş Kremlerindeki SPF, Cilt Kanserine Neden Olur mu?
 

SPF’nin uzun vadeli kullanımı cilt kanseri riskini arttırıyor şeklinde açıklamalar ne kadar doğrudur?
 
Öncelikle cilt kanserlerinin küresel ısınma ve ozon tabakasındaki artan incelme nedeniyle arttığı bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla ben cildi korumaktan yanayım. Hatta  bebeklikten itibaren bu ürünlerin sürülmeye başlanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak ürünlerin seçimi, sürülme sıklığı, sürülecek miktar, korumanın SPF oranı, koruyucunun nasıl temizleneceği ve cilt tipi göz önünde bulundurulması gereken kriterlerdir.
Ultraviyolenin cilt üzerindeki olumsuz etkileri birkaç adımdan oluşmaktadır.  İlk olarak güneşe maruz kalındığı zaman cilt, bir tepki vermektedir. Bu adeta bir savunma tepkisidir; ardından serbest radikallerin oluşması ve bunların hücresel saldırısı başlamaktadır. 
Hücre saldırısı sonucunda hüçrenin çekirdeğindeki DNA’nın yani genetik 
şifremizin tamir mekanizması bozulmakta ve genetik hasarın kalıcı olma riski çok artmaktadır. Hücresel hasarın sonucu olarak önce foto yaşlanma olarak da bilinen cilt tonunda değişiklikler, kollajen kırılmaları, hyaluronik asit üretiminde azalma buna bağlı olarak kırışıklıklarda artma görülmektedir. 
Kırışıklıklardan daha önemli olan durum ise, “genetik şifrenin tamir mekanizmasındaki” bozulmanın cilt kanserlerinin oluşma sıklığını doğrudan arttırmasıdır. Çocukluk  çağlarında güneş korumasız olarak güneşlenmenin ve bu yaşlarda güneş yanığı öyküsünün olması ileri yaşlardaki cilt kanserlerinin oluşmasında doğrudan ilişkilidir. Bütün bu bilgilerden çıkarılacak sonuç; güneşten mutlaka korunalım, D vitamini sentezlenmesi için ise çok kısa süreli ve bilinçli olarak güneş görelim.
 
Hangisi daha tehlikelidir? UVA mı  yoksa B mi? SPF her ikisi için de  koruma sağlıyor mu?
 
UVA indiği derinlik nedeniyle daha tehlikelidir ancak hem A hem de B’ye karşı etkili ürünler tercih edilmelidir. SPF cildi UVB’nin oluşturacağı kızarıklık yanıtına karşı korumayı ifade eden bir terimdir. UVA koruması ise ayrıca olmalıdır ve üründeki varlığı belirtilmelidir.

DR.BETÜL ŞENGÖR'ÜN "CİLDİNİZ İÇİN GENÇLİK SIRLARI" BAŞLIKLI KİTABI TÜM SEÇKİN KİTABEVLERİNDE.

Bu kitapta A’dan Z’ye cildinizle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.

 
 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..