Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Değerini Bilmek Sana İyi Gelecek

Değerini Bilmek Sana İyi Gelecek
 

bir eşin benzerin daha yok :)


"Kendine ne değer biçersin?" diye bir soruyla karşılaştığınızda nasıl cevap verirsiniz? Böyle soru mu olur demeyin, kendi gözünüzde ne kadar değerli olup olmadığınızı bir düşünün. Şimdi, ikinci soru geliyor: "Kendine değer verdiğinin, kendini değerli bulduğunun kanıtı ne?"

Toplum olarak, kendi değerini bilmekle bencil olmanın farklı olduğunu ve insanın bir kaynak değil bir değer olduğunu öğrenmeliyiz, öğrenmekle de kalmayıp hücrelerimize kadar hissetmeliyiz.

İki insan olmazsa aile olmaz, insan olmazsa kurumlar, işletmeler olmaz, insanlar olmazsa devlet hükümet olmaz. Kendi değerini bilmeden aile kuran bir kişi, aile reisinin kumandasına girer; değerini bilmeden oy veren kişi, hükümetin kendisine hizmet için geldiğini unutur, kendisini yönetmesi için teslim olur. Hakkını savunup hesap soracağına kendisinden nasıl yaşanılması isteniyorsa öyle yaşar. Değerini bilmeyen insan, işyerinde en fazla gizli gizli konuşur, şikâyet eder, kalkıp da hakkını savunamaz. Değerini bilmeyen insan, eşinin, dostunun ona verdiği değere göre anlık olarak kendini iyi ya da kötü hisseder.

İçinizden zaman zaman "bana kendimi değersiz hissettiriyor, beni önemsemiyor" gibi sözler söylüyorsanız dönüp içinize bakınız; siz kendinize ne kadar ve nasıl değer veriyorsunuz? Ben 43 yaşındayım, benim dönemime X kuşağı deniyor ve yaşıtlarımın çoğunda aynı sorun var. Ve tabii ki bir önceki kuşak anne-babalarımızda da aynı sorun vardı ve bunlar bize aktarıldı. Ümit ediyorum ki biz bu değersizlik durumunu kendi çocuklarımıza aşılamayıp, bu zinciri kırıyoruz.

Hem kişisel yaşam kalitemizi hem de toplumsal yaşam kalitemizi artırmak için kendimizin değerli olduğunu bilmeli ve bunu yaşamımıza davranışlarımızla geçirmeliyiz. Ayrıca kendi değerini bilen, kendisini seven, kendisine saygı duyan insan, başkalarına da değer verir ve saygı duyar. Her insan eşsiz ve benzersizdir, her insan Allah için de aynı değerdedir, her insan özeldir. Ama insanı gerçek anlamda özel ve değerli kılan, kişinin kendisinin bunun farkında olması ve öyle de yaşamasıdır.

İstediğiniz zaman evet, istediğiniz zaman hayır diyemiyorsanız, başkalarının fikirlerine ve onların verdiklerine bağımlıysanız, motivasyon düğmeniz başkalarının elindeyse, kendinize yakıştıramadığınız davranışlar içindeyseniz ve işe yarar bir yaşam amacınız, bir hayaliniz yoksa yeteri kadar kendinize değer vermiyorsunuz demektir.

Sizler eğer bu yazıyı okuyorsanız ve kendinize daha fazla değer vermeye ihtiyacınız varsa bunu değiştirebilme gücüne sahipsinizdir. Ama toplumumuzda öyle kesimler var ki ne bu tip yazılardan haberdarlar, ne de değer kelimesinden. Haberdar olsalar bile anlamayacak durumdalar ya da okuyarak, düşünerek değişmeleri mümkün değil. İşte ben, sen, o, biz, öyle bir değişeceğiz ki, değerli olduğumuzun farkına öyle bir varacağız ki o farkındalığı yaratamayacakların bile değerlerini ortaya çıkaracağız.

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu 

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..