Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlıkla yaşam

Sağlıkla yaşam
 

Yaz mevsiminin kendini iyice hissettirdiği şu günlerde toplum olarak inanılmaz bir telaş içindeyiz. Kadın-erkek, genç-yaşlı, çoluk-çocuk demeden nasıl zayıflarız deyip etrafımızdaki güzellikleri kaçırıyoruz. Ne zaman başlasam, nasıl başlasam, bu hafta çok yoğunum önümüzdeki hafta kesin bu iş tamam, öyle de güzel, böyle de güzel,aylardır açım hala bir gram değişmedi,sevgilimden ayrıldım artık bir önemi yok, param olsaydı farklı olurdu ama benim şekerim var,valla bu çocuklarla çok zor dediğinizi duyar gibiyim. Lafım sadece size değil yanlış anlamayın ben de kendi içimde her an bu konuşmaları duyuyorum.

Bir şeyi kaçırmıyor muyuz sizce?

Sağlıklı yaşam ne demek ?

Sahiden bunun tanımını doğru yapabilmiş olsaydık bu saydıklarımın yani türlü bahanelerin ne önemi kalırdı?

WHO’ nun yaptığı açıklamada sağlıklı yaşam;zihinsel,bedensel ve ruhsal yönden tam bir iyilik halidir. Bu tanımlamaya göre neyi farklı yapıyoruz?

Bizler ne mümkün olsaydı sağlıklı yaşayabilirdik?

Bunun için tam olarak  ne gerekli?

Yaşamımızda da bu böyle değil mi?

Bütünü göremediğimizde neleri kaçırıyoruz hiç düşündünüz mü?

Kendimizin, sevdiklerimizin, eşimizin ve hatta artık maalesef  ki küçücük çocuklarımızın sürekli başının etini yer haldeyiz. Çok yedin, şu haline bak. Bu nasıl bir öğreti? Bu lafları hiç sakınmadan söylediğimiz özellikle o minik bedenlere ne büyük bir travma yaşattığımızın farkında mıyız? Sürekli otur, sessiz ol deyip ellerine tutuşturduğumuz elektronik arkadaşlarla bir ömür geçirmelerine vesile olmamız bir yana bir de aman yavrum çok yedin demek sizce de çok acımasızca değil mi? Nedir gerçekten bizi bu kadar huzursuz eden? Bu hırs niye?

Keyifle ve sağlıkla yemek yerken bir yandan da ağzımızın tadını kaçıran ne?

O bir lokma ekmeği bulamayan insanlar varken yediğimizi içtiğimizi kendimize zehir ettiren duygu gerçekten kilo almaktan korkmamız ya da aşırı kilolu oluşumuz mu?

Belki de uzun zamandır fark ediyorsunuz sizde ancak hala karşınıza alıp kendinizi yüzleşemediniz. Olsun bu da büyük bir farkındalık.Bunun için kutluyorum sizi.

Kişinin, ilişkilerin, ailenin ve toplumun olmazsa olmazı sağlıklı, mutlu, üreten bir yapıda olmasıdır. Bu sistemin devamlılığını sağlayan sadece doğru ve sağlıklı beslenme midir bir kez daha düşünülmesi gereken önemli bir noktadır.

Burada sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşam üzerinde ta embriyonik sürecin başlamasıyla ömür boyu devam eden bir döngü olduğunu atlayamayız tabi ki. Bu bilinen ve aslında buzdağının görünen yüzü olarak da ifade edilebilir.

Oysa bizler bunun tam olarak böyle olmadığını yaşamın her anında çok net görebiliyoruz.

Sağlıklı yaşam için dengeli ve doğru beslenmenin dışında, sağlıklı bir ruhsal yapıya sahip olmanın önemi çok büyüktür. Çağımızın vazgeçilmez hastalığı kanserden tutunda tiroit, anemi, infertilite, zeka geriliği, alzheımer, dikkat eksikliği ve hiper aktivite, gelişme geriliği,kronik yorgunluk, depresyon ve aşırı sinirlilik halleri gibi temel sağlık sorunlarının altında elbette ki psikolojik yapımızın tesiri olduğu yadsınamaz.

Unutmayın ki yaşamımızı sadece biz şekillendirebiliriz. Bu konuda öncelikle yapmanız gereken zihninizdeki sağlıklı yaşamla ilgili yanlış kodladığınız inançlarınızı değiştirmek etkili olacaktır. İntegral koçluğun  ve NLP’ nin enstrümanlarını kullanarak dönüştürebileceğiniz bu inançlarınızı yeniden düzenlemek ve hayatınıza entegre etmek istersiniz öyle değil mi?Bir şeyi başarmak için iki kere sonlandırma tekniği önemlidir. Başarmak için önce zihinde sonlandırmaya ihtiyacınız var. Sonra gerçekten görmek istediğiniz tablo ile karşı karşıya kalacaksınız.

Biz istersek zihnimiz, bedenimiz ve ruhumuz dengede kalacaktır.

Çünkü ruh halimiz nasılsa  davranışlarımız o yönde seyrediyor. Yani aslında  şişmanlık  bir alın yazısı değil tamamen bir tercih. Ve bu tercihte bizim elimizde.

Öyleyse bugün bu yazıyı okuduktan sonra siz kendiniz için neyi tercih ediyorsunuz?

Bütünsel ve sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

 

 
Toplam blog
: 40
: 250
Kayıt tarihi
: 29.05.13
 
 

15.04.1981 Ankara doğumluyum. Akademik hayatım bittikten sonra kendimi mutlu hissettiğim ve görme..