Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Dikkat

DİKKAT; duyguları ve düşünceyi bir konu üzerinde toplama halidir.

2000’ li yıllardan bu yana  başta ABD olmak üzere gelişmiş batı ülkelerinde ve ülkemizde gitgide daha fazla çocuk dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğünden akademik hayatta zorlanmaktadır. Bu durum aile içi huzursuzluğu arttırdığı gibi bireysel başarıda da sıkıntı yaratmaktadır.

Özellikle çocukların yaşam ve hareket alanlarının daraldığı büyük şehirlerde gözlemlenen dikkat eksikliği batı literatüründen daha fazla bir orana yayılmaktadır.

Günümüzde ise nöropsikolojik kaynaklı olmayan dikkat eksikliğinin temel nedeni ise çağdaş dünyanın yaşam biçimi olarak ifade edilmektedir. Aşırı uyaranın olduğu günümüz çocukları maalesef yapay ortamlarda yetişmektedirler. Bunun zemininde ise biz ebeveynlerin tüketim odaklı  ve aşırı koruyucu tutum sergilememiz yatmaktadır.

Dokunarak, hissederek, düşerek, iterek, isteyerek, ağlayarak, gülerek, atlayarak yaşayamadıkları duygusal durumlarını parmaklarının ucunda donuk ve ifadesiz , soğuk ve anlamsız hatta olmayan bir hayatı yaşayarak devam ettiren çocukların dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü yaşamaları hiç de zor olmasa gerek.

Dikkat, akademik başarının olmazsa olmazı kabul edilmektedir.

Aynı zamanda dikkat, pedagojide en yaygın şekilde kullanılan ancak tanımı en belirsiz olan kavramdır.

Peki dikkat neyi gerektirir?

Dikkat, odaklanma ve seçicilik gerektirir.

Dikkat, an’ da kalma becerisidir.

Psikolojinin tarihsel sürecine baktığımızda Titchener dikkati, duyusal açıklık’’ sensible clearness’’ olarak ifade ederken, James dikkati, seçim yapabilmek olarak ele almıştır.

Çok da uzak değil aslında ama kafamız karışıkken o milyonlarca düşüncenin arasından öncelikli olan birini seçip ona odaklanmamız dikkat sayesindedir.

Uzun zamandır gözlemlediğim önemli bir ayrıntıyı sizinle paylaşmak istiyorum.

Dikkat motivasyonla beslenmektedir. Sevgili danışanlarımın büyük bir çoğunluğu çocuklarının 2 sayfalık ev ödevini 1 saatte ve kırk kere hadi hadi diyerek zorla yaptıklarını ancak bunun yanında bilgisayar oyunu oynarken saatlerce başından kalkmadıklarını ifade ediyorlar.

Bunun nedeni çocukların sevdikleri ve keyif aldıkları işlerde motivasyonlarının artması ve daha uzun süre odaklanabilmeleriyle ilgilidir.

Hepimizin dikkati belirli periyodlarla dağılır. Yaşla birlikte dikkatin süresi ve kalitesi gelişim gösterir.

Dikkati yemek yemeye benzetirsek içine koyacağımız baharatların çeşitliliğini de motivasyon araçlarımız olarak görebiliriz. Yaşamımızı daha lezzetli kılmak için yapacağımız şey aslında çok basit . Her seferinde biraz daha baharat eklemek.

Kısaca  DİKKATimizi hayatımıza çevirebilmektir.

Sevgiyle, dikkatle kalın…

 

 
Toplam blog
: 40
: 250
Kayıt tarihi
: 29.05.13
 
 

15.04.1981 Ankara doğumluyum. Akademik hayatım bittikten sonra kendimi mutlu hissettiğim ve görme..