Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

12 Şubat '13

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Güzel sanatlar denilince

Güzel sanatlar denilince
 

Son zamanlarda gerek basında gerekse bazı görsel yayın organlarında sıkça kullanılan bir terim var “Güzel sanatlar”

Geçenlerde danışmanlığını yaptığım yeni açılan bir reklam sektöründe reklam-pazarlama bölümümüzde görev alacak elemanlar için iş ilanı verdim.

Gelenlerin sayısının çokluğu işsizliğin ülkemizde hangi boyutlara ulaştığını göstermesi açısından ibret verici idi ama asıl acı tarafı son derece düşük vereceğimiz ücretli işe adayların içinde “Üniversite” mezunu olanların çoğunlukta olması idi.

Reklam ve pazarlama bölümü için müracaat edenlerin içinde sayısız “Güzel Sanatlar Bölümü” mezunu gencimiz vardı şaşırdım. Araştırdım bizim iş koluyla yani reklam sektörüyle ne alakası var diye bakın ne buldum, güzel sanatlar ne demekmiş?

“Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılır. Bu terim ilk defa Fransızcada kullanılmıştır, resim, heykel, baskı gibi görsel sanatları tanımlamak için bulunmuştur. Günümüzde daha çok, klasik veya akademik sanatla bağlantılı olan geleneksel görsel sanatlar anlamına gelir.

Güzel sanatlar teriminin ortaya çıkışındaki motivasyon, resim, heykel gibi görsel sanat dallarını; tekstil, seramik gibi zanaat ve uygulamalı sanatlardan ayırmaktı.

Buradaki "güzel" sanat eserinin niteliğini değil, disiplinin estetikle bağlantısını vurgulamak için kullanılmıştır.

Günümüzde icra edilen ve sadece resim, heykel ve baskıyla kısıtlı olmayan modern ve çağdaş sanat eserleri için açıklayıcı ve kapsayıcı olmadığından, buna alternatif olarak görsel sanatlar tabiri kullanılmaktadır. Güzel sanatlar insanların en tutkun yanıdır.”

Herkesin resim, heykel yapmaya mutlaka yatkınlığı vardır ama nedense çoğumuz bu yeteneğimizi kullanmak istemeyiz. Oysa bu konuda üreteceğimiz sayısız esere bu ülkenin ihtiyacı var.

Ancak işsizlik bu insanların belini öyle bükmüş ki ne iş verseniz kabul edecek duruma gelmişler.

Ama maalesef “Güzel sanatlar” ise sahipsiz…

 

Ben utandım…

 

Erdoğan Özgenç

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..