Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '22

 
Kategori
Anılar
 

GÜZİDE TARANOĞLU İÇİN ( 2 )

      MANEVİ ANNEM GÜZİDE TARANOĞLU İÇİN 

 

         NELER DEDİLER, NELER YAZDILAR? ( 2 )

 

Manevi Annem Güzide Taranoğlu Ankara’da sevilen, sayılan bir hanımefendi idi. Sanatçı dostları   arasında çok sayılan ve seviler bir insandı. Hakkında çok şeyler yazıldı ve konuşuldu. Silahlı kuvvetlerimizden şair ve yazar Emekli Tank Albay Enver Tunçalp Güzide Gülpınar Taranoğlu hakkında kimler neler yazdılar ve neler söylediler?  Bunları araştırıp yazarak Gülpınar Dergisinde yayımlandı. Ben de bunlardan bir kaçını alıntı yaparak sizlerle paylaşmak istiyor ve tekrar rahmetle ve saygıyla anmak istiyorum. 

 

…..Sanat ve asaletindeki güzelliği  ile güzel bayramlar  müjdeleyen SULTAN ŞAİRE. Edebi, içtimai ve ta biatiyle fahri meşgaleler arasında mektubuma cevap vermek suretiyle gösterdiğiniz asaletin hayranıyım. Bu vesile ile kıymetli meslektaşım Güzide Hanımefendiye hürmetlerimi sunar ve Taranoğlu ailesine daimi sadetler dilerim.

 

                                                     Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

                                                             1969 – İstanbul

 

….Güzide Taranoğlu eskilerin ismiyle  müsemma dedikleri  insanlardan biri.( İsmiyle müsemma )   yani sıradan bir hanım, sıradan bir şair değil. Adının manasını şahsiyetinde taşıyan “seçkin” bir hanımefendi. O duyar yazar, duymadığını yazmaz. Kendi tatlı iyimserliği de bundan ötürü boy bol ve pırıl pırıl mısralarında gülümser. Güzide kızıma ömür boyu sağlıklar, başarılar, mutluluklar dilerim.

 

                                                  Halide Nusret ZORLUTUNA

                                                      Şair, yazar, romancı    

 

…Çok düşünülmüş, çok emek verilmiş okuyucularınız üzerinde de olumlu etkiler yapacak bu güzel eserinizle herk zaman övünebilirsiniz. Bu büyük bir sanat eseri olduğu kadar yüksek zevkinizin de örneği şeklinde değerlendirebilir. Sizi bir kere daha candan tebrik eder, güzel ve değerli eserinizin uzun ömürlü olmasını dilerim.

 

                                                       Dr. Faruk BAYÜLKEM

                                              5,5. 1976 Bakırköy Hastanesi

                                                          Baştabibi- İstanbul

 

….Dostluk, barış, doğa ve insan sevgisinin tümünü benliğinde toplamış olan güzide insanlardan biridir Sayın GÜZİDE  TARANOĞLU. Bir kez olsun yüzünü asık olduğunu gören var mıdır bilmiyoruz? Amma içi kan ağlar olsa bile dostlarının yüzüne daima gülerek bakmaktadır. Mükemmel dizelerin yer aldığı şiir kitaplarına sahiptir. Sürekli dostluk ve mutluluk tem’i üzerinde durur sanatçımız. Şairin başarılarını izlemek için eserlerini görmek gerekir. Değerli şaire Güzide Taranoğlu’nu bu güzel eserlerinden dolayı kutluyorum.

                              Prof. Dr. İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

                                  Yazar, Eleştirmen, Folklorcu – Ankara

 

…..Güzide Taranoğlu’nun  şiirleri için içten geldiği gibi  s öylenmiş – ne duymuşsa  onu yazmış. İnsana haz vermesi buradan ileri geliyor. Sayın Güzide Taranoğlu mükemmel bir ev hanımıdır. Sosyal işlere yer vermiştir yaşamında.  Okuyucular şairin kitaplarından edinebilseler, Sayın Taranoğlu’nu daha yakından tanımış olurlar ve şiirlerini en az benim kadar severler

 

                                                    Halil SOYUER

                       Şair- Gazeteci- Medeniyet Gazetesi 9 -12-1967

 

….Gülpınar  dergisini  şahsiyetinizde kutlamak arzusunu duydum. Dergi kapağından tutunuz da yazılarının dizilişine, taşıdığı idealist fikir yapısına kadar her yönü ile güzel bir başarıdır. Saygılar sunarım, en dost ve halis dileklerle.

 

                                     Prof. Dr. Abdülkadir KARAHAN

 

…..Sayın Güzide Taranoğlu’nun özel yaşantısını sanat yönünü anlatmak kanımca satırlara  sığmaz.  Ben sadece ve özetle şunu belirtmek istiyorum.  Sanat dünyamızın bu hanımefendi sanatçısı yılda birkaç kez evinde düzenlediği sanat toplantılarında sanata ve sanatçıya ne derece önem verdiğini açıkça gösteriyor. Ve işin en önemli yanı, yoğun çalışma ortamında iki sanatçının bir araya gelemediği günümüzde G.TARANOĞLU birbirlerini seven tüm sanatçıları sımsıcak dünyasına alabiliyor. Sanat tarihine geçecek anıları yıllarca silinmeyecek saatler yaşatıyor. (02 Kasım 1974 tarihinde düzenlediği Arif Nihat ASYA’ nın gecesi gibi ) Öyle sanıyorum ki günümüzde bu davranışın önemini ve değerini bütün sanatçı dostlar takdir ediyordur.

                                                             Necdet BULUZ

                                            Gazeteci ve Hikâyeci – Ankara

 

….Gülpınar’ın ilk sayısını lütfettiğiniz için çok teşekkür ederim. Uzun süredir aradığım bir demet gibi geldi. Başarınızı gönülden kutlarım. Dileğim Gülpınar dergisinin  uzun ömürlü  olması ilk sayıdan erişilmiş olan doyurucu muhtevanın korunmasıdır. Başarı dileklerimle saygılar sunarım.

                                    Prof. Dr. Rauf R. DENKTAŞ

                       Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı, 9.5.1976  

 

….Güzide şiirleriyle kalplerimizde yer alan GÜZİDE TARANOĞLU, kısa zamanda  edebiyatımıza mal olmuş değerli bir  kadın şairimiz  ve gazetecimizdir.  O, yazı türünün çeşitli alanlarında kalem oynatmış bugüne dek başarıdan başarıya koşmuştur. O, halen ilk yazıya başladığı andaki heyecanı yaşamakta ve sanatı kutsal bir mabut gibi kalbinde taşımaktadır. G. Taranoğlu’nda heyecanını yıllar geçse bile kaybetmeyecek kadar sanat membaı vardır.

 

                                                Ferit Ragıp TUNCOR

                                     Yazar, Şair, Eleştirmen – İstanbul

 

…..Pınarımızın  daima berrak olarak  akmasını dileyerek sevgilerimizi ve saygılarımı tekrarlarım efendim.

 

                                                Orhan Şaik GÖKYAY

                                                    Şair – yazar  

 

…..Edebiyatımızda  kadın şairlerimiz sayılacak kadar azdır. Günümüz ozanları içinde GÜZİDE TARANOĞLU her yönüyle güçlü bayan ozanımızdır.  Taranoğlu değişlerinde yurdu şehir şehir dile getirmek suretiyle milli duygularının içtenliğini belirtiyor. Gerçekten memleketçi bir ruha sahip olan ozan,  birbirlerinden güzel deyişlerinin sonunda da düşün yayınına yer veren süzme sözler de vardır. Ozanımızı sadece duygu dünyasını değil, düşün evrenini de dile getirmesini biliyor. Her yönüyle olgun ve başarılı bir ozan  olan bu güzide ozanımızı kutlarım.

 

                                                Vehbi Cem AŞKUN

                                              Şair, Yazar, Eleştirmen

                                         Hizmet Gazetesi 06.10.1967 

 

……Güçlü, ülkücü duygu zenginliği ile dostlar  ve sanat için  çarpan kalbinizin ürünü olan Gülpınar’ımıza  ( dergimize ) gürlük  dilerim. Uzun ömürlü olsun. Hizmeti sürekli ve büyük sanatçılar yetişmesine hizmeti bol olsun. Gülpınar dergisi içinde sevdiklerimi güçlü isimli arkadaşlarımı gördüm. Bu bakıma ayrıca büyük bir kıvanç verdi. Çalışmalarınızın sürekli sürekli ve yürekli olmasını diliyorum.   

 

                                                   İbrahim MİNNETOĞLU

                                              Şair, Yazar, Yayıncı 3.5.976

 

Alev alev tutuşan bir dünyamız var.  Şiir gelmiş ruhumuza konmuş, Dikkat edin ki kaçmasın o kuş. Dalda çiçek,  gülde renk renk baharımız var.  Duygularınızda başka bir hız var.

 

                                                         Mehmet SALİHOĞLU

                                                         Şair. Yazar,23 /3/ 968

 

…..Sanatçı Güzide Taranoğlu,  herk bulunduğu yerde   yöresini aydınlatan  bir ışık  hastaların, yoksulların  yardımına koşan  bir imdadı sıhhiye, bir yardımsever, haksızlıklara  karşı koyan bir koruyucu  olmuştur. Benim size sunabileceğim uçsuz bucaksız denizden bir damladır Güzide Taranoğlu.

                                                  Ahmet Tufan ŞENTÜRK

                                                   Şair-Yazar- ANKARA  

 

….Esasen Taranoğlu çifti  sanat için can verircesine  tutkunluk içindedir. Yani sanat için yapmayacakları yok bir bakıma. Güzide Taranoğlu’nun sanat dünyasının büyüklüğünü ortaya koyuyor. İçten duyduğunu şiirleriyle ortaya koyuyor ve anlatıyor. Kalıcılığı yönünden tartışma götürmeyen görüşlerin hemen hepsi bir anlamda aynı niteliği taşıyor. Taranoğlu’ nun iç dünyasında olup bitenler elbette söylemek istediklerimizden ibaret değildir.

 

                                                      Prof. Dr. İsa KAYACAN  

                                 Şair, Yazar, Gündem Gazetesi, 2/12/  978

….Başkentteki  şairleri yaptığı toplantılarda bir araya getiren ve sürdürülmekte olan sohbet toplantılarımızın kapısını açan seçkin  şaire  Sayın Güzide Taranoğlu ve sayın eşi Dr. Bilal Taranoğlu’na  bu kadirşinaslıklarından   dolayı  şükranlarımızı ifade etmek isteriz.

 

                                 Abdullah SATOĞLU

   Şair, Yazar, Editör, Hür Anadolu Gazetesi,20.11.974

 

….Dostluk, iyimserlik ve insanlık  sevgisiyle dopdolu olan  Sayın Güzide TARANOĞLU’NU duymayan, tanımayan yoktur sanırım. Örneğin MARDİN, ili KIZILTEPE ilçesine bağlı SANCARLI ve ULUKÖYLÜ çocukların dillerinde bile GÜZİDE TARANOĞLU Ana, bir GÜZİDE Abla vardır. 1970 lerde bu köylerde öğretmenlik yaptığım günlerde okulumuzu “Kardeş Okul”  olarak seçmiş ve birçok yardımlarda bulunmuştu. Onun bu iyiliği hiçbir zaman unutulmaz…Güzide Taranoğlu tüm insanları seven bir kadın şairimizdir. Tüm şiirlerinde  sevgiyi,, saygıyı , temizlik ve hoşnutluğu bir baharın içtenliği içinde  işler.  Onun için en güzel söz: DOSTLUKTUR. Sevgili Güzide Taranoğlu anamıza teşekkür eder,  nice başarılı mutlu yarınlara erişmesini dileriz.

                                        Abdülkadir GÜLER

                          Hür Anadolu Gazetesi 26 /6 / 975 Ankara

 

….Mutlulukların şairidir Taranoğlu.  Hep aydınlık ve ışıklı dizelerden seslenir bize. Güzide Taranoğlu tabiat güzelliklerin şairesindir. O şiirlerinde tabiat ile insanın sentezine varan dizelerde konuşur. İnsanın tabiatla bütünleşmesini verir bize. O bir sevgi ve barış şairidir. Mutluluk çiçeklerinin boy attığı nice mevsimlere nice güzel günlere dileklerimizle noktalayalım yazımızı.  ( 1 )

 

                                                 Yaşar Faruk İNAL  

                                         Yeni Adam Dergisi 12,8.975

1-   Kaynak: Gülpınar Aylık Fikir, Edebiyat ve Şiir Dergisi,  Enver Tunçalp, Yıl: 4, Sayı: 45, Ocak 1980 Ankara

 

 

 

 

 

 

 

 

Abdülkadir  GÜLER 

02 .6.2022-  SÖKE

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..