- Kategori
- Kitap
Hâdiye Öztoksoy’dan Nart Ateşini Yakan Çerkez Kızı

“Merhaba Sevgili Dostlarım, Kaç gündür bildiri yaptığım kitabım nihayet basıldı ve elime ulaştı. İlk kez yaşamış olduğum bu heyecanımı sizlerle paylaşmak istedim. İleriki günlerde kitabımla ilgili olarak düzenleyeceğim imza günümü sizlere yine duyuracağım.” Hâdiye Öztoksoy Arslan’ın Facebook duyurusu…
“Bir daha bu kadar derinlere dalma Çerkez kızı! Elinden tutup çekmesem, bir burgaç içinde kim bilir daha ne kadar dönüp duracaktın.” Ziya
*
Araştırmacı yazar Ahmet Özdemir yönetiminde TGC’nin Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri Etkinliği, sanatçılar ve sanatseverlerin katılımlarıyla 10 Kasım Cumartesi günü gerçekleşti. Atatürk’ü anma merkezli şiirler okundu ve anılar aktarıldı.
Etkinliğe ara verildiği sırada Hâdiye Öztoksoy’un katılanlara Nart Ateşini Yakan Çerkez Kızı adlı ilk kitabını imzalayacağı duyuruldu. Çaylarımızı yudumlarken kimi yazar dostlarım adıma imzaladıkları kitaplarını verdiler. Bir süre sonra Hâdiye Hanım da “Buyurunuz Muhsin Bey!” sözcükleriyle Nart Ateşini Yakan Çerkez Kızı’nı uzattı. Kendilerini Pera Palas Şiir Günleri’nden tanırım. Milliyet Blog’ta değerlendireceğimi belirttim.
Değerlendirmeye çalışacağım. Oldukça görkemli ve albenili kitabı elime aldım. Çok renkli ve oldukça güzel düzenlenmiş kapak arasında 208 sayfada (11)özgün öykü var. Kitap; İpekyolu matbaasında basılmış, arka kapakta yer alan özgeçmişin Aysen Özdemir tarafından yazıldığı anlaşılmaktadır. Yapıtın önsözü ise meslektaşım ve uğraştaşım Sabri Galip Nakipler kalemiyle sayfasında yerini almıştır.
Yapıt, çok yönlü sanatçının ya da yazarının ilk göz ağrısı… ‘Söz uçar yazı kalır’, düşüncesinden devinimle yarınlara bırakacağı sözcük dağarcığı ya da kültür kalıtıdır. Susmuş, susmuş konuşmuş…Nart Ateşini Yakan Çerkez Kızı ile başlayıp Kızıl Gül ile biten öykülerinde; akıcı anlatımı ve engin gözlemleri var.
Kitaba adını veren Nart Ateşini Yakan Çerkez Kızı’nı sindirerek okudum. Sonuca koşarken hep meraklandım! İki Çerkez gencinin aşklarını işleyen öykünün ustaca kurgulanmış olduğunun bilincine vardım. Aşk, çoğu zaman kahramanlarını alır başka yerlere taşır. Öyküde geçen Ziya’nın Ayfer’e olan duygusal uyarması bunun kanıtı değil mi? “Bir daha bu kadar derinlere dalma Çerkez kızı! Elinden tutup çekmesem, bir burgaç içinde kim bilir daha ne kadar dönüp duracaktın.”
Adı geçen öyküde nart, kaşen, satanay, örüzmek gibi Çerkez sözcüklerinin yerinde ve iyi kullanıldığına da tanık oldum.
Hâdiye Öztoksoy’un Nart Ateşini Yakan Çerkez Kızı adlı özgün öyküleri, anlatılmaz yaşanır. Okurlara ve ilgi duyanlara salık veririm. Sanatçı ve şimdi de yazar Hâdiye Öztoksoy Arslan’ı kutluyor, başarılar diliyor ve alkışlıyorum!
İletişim:
Hâdiye Öztoksoy Arslan
Gsm: 0535 354 49 20
E-mail: hadiyeoztoksoy@hotmail.com
*