Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Hababam Sınıfı uyanıyor

Yazarı: Rifat Ilgaz

Tulum Hayri, Güdük  Necmi, Kalem Şakir, İnek Şaban, Domdom Ali, Kel Mahmut, Hayta İsmail, Piyale İhsan, Müfettiş, Refuze Ekrem, Hafize Ana ve diğerleri… İşte Hababam Sınıfının unutulmaz kadrosu. Kendisi de uzun yıllar yatılı okullarda okumuş ve öğretmenlik yapmış olan Rıfat Ilgaz’ın anılarından yola çıkarak yazdığı Hababam Sınıfı ve bu sınıfın unutulmaz karakterleri yıllardır yediden yetmişe herkesi güldürmüş, yeri geldiğinde de hepimizi ağlatmıştır. Yazar eğitim sistemindeki bozukluğu yönetici ve eğitmenlerin halini öğrencilerin bakış açısı ile ele almıştır.

Öğretmenleri tarafından tembel, yaramaz, kopyacı, diye suçlanan bu sınıfın parasız yatılı öğrencileri aslında böylesi bir otoriter eğitim sistemine uyum sağlamayıp kendilerini farklı yollarla ifade etmişlerdir. Onların istedikleri sevgi ve anlayıştan başka bir şey değildir. Bir türlü değişmek bilmeyen bu sistemle daha iyiye mücadelenin sembolü olan Hababam Sınıfın’ da hepimizin ortak anıları vardır.

Hababam Sınıfı Uyanıyor’da ise, Edebiyat öğretmeni Piyale İhsan ile başları dertte olan bu sınıf, sıkıntıdan kurtulmanın yollarını arıyor. Piyale İhsan büyük bir Ahmet Haşim hayranıdır. Ve öğrencilerini Ahmet Haşim’in şiirlerini ezberlemeleri için sıkmaktadır. Ahmet Haşim’in “O Belde” adlı şiirini Hababam sınıfına ezberlemelerini söyler. Öğrencilerin şiiri ezberleyemeyeceklerine ve kopyaya başvuracaklarına inanır. Hababam Sınıfı bu hiç altında kalır mı? Masum bir oyunla Piyale İhsan’ı alt ederler. “O Belde “ şiirini büyük harflerle kartona yazarak öğretmen kürsüsüne yapıştırırlar.

Edebiyat dersi gelir çatar. Tüm öğrenciler sırayla kalkar ve kürsüye bakarak şiiri okurlar. Piyale İhsan şaşırır bu duruma. Gelecek hafta için Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sini ezberlemelerini söyler. Edebiyat dersi yine gelir çatar, öğrenciler Gençliğe Hitabeyi kürsüye bakarak okurlar…  Piyale İhsan bu durumdan şüphelenir ve öğrencilerin birini Kel Mahmut’u çağırmak üzere gönderir. Kel Mahmut sınıfa girer ve ne olduğunu sorar. Piyale İhsan Hababam Sınıfı’nın Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni kopya çekerek okuduklarını söyler. Bunun üzerine Hababam Sınıfı ayağa kalkarak hep bir ağızdan ezbere hitabeyi okurlar.  Piyale İhsan renkten renge girmektedir. Piyale İhsan sınıfın kopya çektiklerini ileri sürerek Kel Mahmut’u ikna etmeye çalışır. Kel Mahmut kürsüdeki kartonu eline alarak okur.  Kartonda aynen şu ifade yazılıdır: “HOCAM! Hababam Sınıfı olsak bile Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini ezbere biliriz.” Ve böylece Piyale İhsan sorununu ortadan kaldırmışlardır.

Hababam Sınıfı bu, dert biter mi hiç. Hababam Sınıfının bir de okul müdürü ile başları derttedir. Okul tuvaleti öğrencilerin sigara içme mekanıdır. Müdür burayı sürekli denetleyerek Hababam Sınıfını sigara içerken yakalayarak onları okuldan atmak İçin fırsat kollar. Her yakalayışında, onları affetmesi için Kel Mahmut müdürü ikna eder.

Bir de Hababam sınıfının yemek derdi vardır. Yedi yirmi dört kurtlu kuru fasulye yedirirler. Hababam Sınıfı buna da bir çare bulur. Müdür ajanlık yapması için Hababam Sınıfına Turan adında bir öğrenci gönderir. Hababam Sınıfı bu durumdan haberdardır ve bu durumdan faydalanırlar. Turan’ın yanına giderek bu akşam öğretmenlerin yemeğine müsil ilacı katacaklarını söylerler. Turan bu haberi müdüre yetiştirir. Zaten Hababam Sınıfı’nın amacı da budur. Müdür, akşam Hababam Sınıfına öğretmenler için hazırlanan yemeği yedirir. (Köfte, enginar ve tulumba tatlısı) Hababam Sınıfı yemeklerini afiyetle yer. Müdür bakar ki öğrenciler sapa sağlam ayakta anlar oyuna geldiğini. Hababam Sınıfı kendi yöntemleriyle müdürün de hakkından da gelir.

Sonuç:

Hababam Sınıfı serisini okurken kendinizi, hiç yabancısı olmadığınız sınıfın şenlikli ortamında bulacaksınız…

Son Sözüm,

Elim birine değsin,

Isıtayım üşüdüyse

Boşa gitmesin son sıcaklığım!

                           Rıfat ILGAZ

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..