Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan
 

Haddini bil kardeşim!

Haddini bil kardeşim!
 

Başlığı görünce, “Ahmet Yılmaz kime kızmış bu kadar acaba” diye merak edip yazımı tıklayacak arkadaşlar hayal kırıklığına uğrayabilirler. Çünkü sinirlendiğim, kızdığım, özellikle de haddini bildirmeye niyetlendiğim kimse yok.

Ramazan vesilesiyle bir yazı serisine başladım. “Allah kimleri sever, kimleri sevmez?”

Dünkü ilk yazıda “Allah müsrifleri sevmez” demiştim. Biliyorum blog okuyucularını ilgilendirecek güzel bir konu değil… Zaten okunma sayısı bunu açıkça gösteriyor. Ama, ben yine de yazılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.

Bugünkü konu başlığımız ise “Allah haddi aşanları sevmez.”

*****

Bu benim tespitim değil, Kur’an’dan bir âyet. Üstelik aynı cümle 3 yerde tekrarlanıyor. (Bakara 190, Mâide 87 ve A’râf 55)

Kur’an’ın yorumlanması, bugüne kadar maalesef sadece din bilimleriyle uğraşan insanlar tarafından yapıldığı için, her konu evirilip çevirilip cennete cehenneme bağlanmış, âdeta bu bir alışkanlık haline getirilmiş.

Oysa söylendiği gibi İslâmiyet eğer kıyamete kadar insanlığın ihtiyacını karşılayacak en son ve en mükemmel dinse, onun kitabında yazanlar, bugünkü hayatımızda da bize yol göstermeli. Bunun için, günümüzün bilim dallarında uzmanlaşmış kişiler de tefsir konusunda din bilginleriyle ortak çalışmalılar.

O zaman âyetlerin anlamları çok daha açık bir şekilde bize ışık tutacaktır.

Allah’ın haddini aşanları sevmemesi de sanki dinî konularla bağlantılı olarak anlatılmış. Ancak aklı başında olan herkes, böyle bir cümleyi okuduğu zaman, dünyadaki bütün işlerimizde de bu emrin uygulanabilir olduğunu görür ve uygulanmasını ister.

Haddini aşan insanı kim sever ki… Bu bir anlamda kurallara karşı gelmek, insanlara ve topluma saygısız davranmakla eşdeğerdir. Kültürel, ekonomik, sosyal her alanda, herkesin sahip olduğu birikime göre hareket etmesi, kendini ona göre yönlendirmesi gerekir değil mi?

Biz de bunun böyle olmasını istemez miyiz?

Sözgelimi bir okulda, öğrenci öğrenciliğini, öğretmen öğretmenliğini, idareci idareciliğini bilmezse, herkes haddini aşıp üstüne vazife olmayan işlere burnunu sokarsa, işler nasıl yürütülebilir?

Bu örneği istediğimiz her kuruma, her konuya ve olaya uygulayabiliriz.

*****

Öyleyse işçi, memur, esnaf, bürokrat, siyasetçi, sendikacı, kadın, erkek, genç, yaşlı, gazeteci, blogcu… herkes yerini, görevini ve haddini bilecek…

Çünkü sadece biz değil, haddi aşanları Allah bile sevmiyor.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..