- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Hafıza ve beyin kapasitesi 1

Beyin kapesitesini, asiri TV seyretmek, asiri hayel kurmak, asiri cinsel saplantilar ve sistemsiz dusunmek beyin kapesitesini etkiler. Sistemli dusunen birey, bilgilerin bolumleri arasindaki iliskileri kurar ve bilgiyi nereye yerlestirecegini bilir. Sistemsiz öğrenme'nin bir ornegi ezberlemedir. Güçlü bir hafızaya sahip olabilmek ya da hafızamızı güçlendirebilmek icin, dengeli beslenmek, araştırmak, okumak, sağlıklı bir yaşam, hayatımızdaki stresi en aza indirgemek, bulmaca çözmek ve beynimizi yavaşlatan unsurlardan uzak durmak gerekir.
Birey surekli sitresli ve gergin bir ortamda yaşadığında, beyin ve vücut kısa sürede mevcut glikozu (sekeri) yakar, enerjisini tüketir ve gergin olur. Aldigimiz oksijenin büyük bir kısmı beyin tarafından kullanılır. Yetersiz gilikoz, beyin fonksiyonlarının sağlıklı islemesine engel olur. Beynimizin cok az bir kismini kullanmaktayiz. Beynin sol bölümü olan, mantik ve matamatiksel düşünmemizi zaglayan bölümdür. Sag beynin dugusal durumlarda daha aktif rol alir. Erkeklerin sol ve kadin larin sag beyni daha fazla calisir. Onemli olan bu iki tarafida aktif duruma getirmek gerekir.
Hafizamiz 3 ayri sisteme gore calisir;
a)Çok Kısa Süreli Hafıza(20-30 saniye kalıcılık...bilgi elektiriksel yapıda
b)Kısa Süreli Hafıza(20 dakika-1gün kalıcılık...bilgi elektro kimyasal yapıda)
c)Uzun Süreli Hafıza(beyin -nöron yaşadığı sürece...bilgi kimyasal yapıda)
Beş duyu organlarımız aldıkları mesajları elektiriğe kodlarlar, bu mesajlar sinir ağlarıyla değerlendirilmek üzere beyine iletilir.Tüm bu mesajlar elektiriksel olarak, çok kısa süreli hafızada toplanır. Bu alanda henüz elektirik yapıda olan bilgi 20 saniye kadar bekleyebilir. Bu süre sonunda bu alan boşaltılır ve yerine yeni mesajlar gelir.
Cok kısa süreli hafızadan seçilerek alınan mesajlar, kisa sureli hafizaya kayit edilir. Farkında olmadığımız diğer mesajlar çok kısa süreli hafızadan silinirler ve hatırlanmazlar. Kısa süreli hafızadaki bilgi 20 dakika ile bir gün arasında bir ömre sahiptir. Bu sürede bilgi uzun süreli hafızaya geçer. Bu süreçte beyin enerjiye ihtiyaç duyar. Eğer kısa süreli hafızada iken bilgi hatırlanırsa o bilgi elektirikle uyarılmış ve böylece bilince çıkarılmış olacaktır. Böylece bilgiye yeni enerji yüklenir. Beyin bu enerjiyi kullanarak bilgiyi kalıcı ve kimyasal olarak nöronlara yerleştirir. Eğer bilgi yeterli enerji yüklenerek tekrar edilirse bu bilgi kesin olarak uzun süreli hafızaya yerleştirilmiş olur. Örneğin 11 eylulde Amerikadaki ikiz kulelere ucaklarin carpmas ile beyin, tum duygulari ile o anki olaya odaklanmistir ve tum bilgileri kaydetmistir. Beyin bu bilgiyi tekrarlamasına gerek kalmadan onu uzun süreli hafızasına yerleştirmistir.
Ancak yoğunluk, bireyin kaldırılamayacağı bir şekilde şiddetli olursa bu kez de şok yaşanır ve bilgiye ulaşan yollar kilitlenir birey, kaza anını hatırlayamaz.
Birey, bir ay once aksam yemeginde ne yedigini hatirlamaz ama bir ay once dikkatini ceken bir olayi hatirlar. Cunku rutin olarak yapilan aksam yemegi, olagan bir islevdi, ama dikkatini ve konsentrasini toparlayarak, seyrettigi bir filimi veya olayi hafizazinda tutar.
Not: Bu yazi dizisi devam edecek.
Saygilarimla,
Mustafa Ucman