- Kategori
- Gündelik Yaşam
Haklı olanın gösterebileceği tepkinin sınırı nedir?

Haklı tepkilere ses çıkarmayız; ama bunun da bir sınırı olmalı. Bazen bilerek bazen bilmeyerek insanların haklı tepkilerine neden olacak yanlış işler yapıyoruz, yapılıyor. Özür diliyoruz, bir zarar söz konusu ise karşılıyoruz, kanun suç olarak belirtmiş ise kesilen cezayı çekiyoruz. Buna rağmen mağdur ya da mağdurlar işi abarttıkça abartıyorlar.
Bilerek yapılan kötülükler bir yana bilmeyerek düştüğümüz hatalarda da istenmeyen sonuçlar ortaya çıktığında kişiler adeta öç alır gibi davranıyorlar. Ne yapalım yani, ben de istemem ama oldu bir kere. Özür dileyelim. Kaybına karşılık tazminat verelim. Kanun suç dediyse cezamızı çekelim. Allah aşkına söyler misiniz biz daha ne yapalım!
İstemeden adamın arabasına vurdun. Giderilebilecek bir zarar ortaya çıktı. Tazminini de kabul ettin. Olmaaaazzz! Adam senle kavga ediyor. Elinden gelse öldürecek. Yani diyorum ki bu durumlar kanunda neden yer almaz. Mağdurun yarattığı kötülük kötülük değil mi? Onun arabama çarptın deyip karşısındakinin boğazına sarılması suç değil mi?
Arabayla yolda giden bir adama çarptın. Adam yaralandı ya da öldü. Hatalı da değilsin. Adamın yakınları sana saldırdı, öldüresiye dövdüler. İşte ben söylüyorum; böyle bir durumda bu kişiler karakola bile götürülmüyor. Gerekçe, acıları varmış, babaları ölmüş. O zaman her babası ölen bize saldırsın. Haklı olanın gösterebileceği tepkinin bir sınırı olmalı ve belli bir tepkinin ötesinde kişinin/kişilerin davranışı suç olmalı.