Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

04 Mayıs '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Haklı olmak mı istersiniz yoksa mutlu olmak mı?

Haklı olmak mı istersiniz yoksa mutlu olmak mı?
 

alıntıdır


Sevgili okurlarım, bir insanın kendisine sorması gereken en önemli sorulardan biri de şudur: “Haklı olmak mı istiyorum, mutlu olmak mı?”

Elbette akla ilk gelen yanıt hem haklı hem de mutlu olmak istiyorum olacaktır. Bu doğru bir yaklaşımdır. Ancak insanın kendisinin haklı, doğru olduğunu savunması ve bunu kanıtlaması için harcadığı enerji inanılmaz derecede fazladır.

Hayatımda öyle insanlar tanıdım ki tüm yaşamlarının haklılıklarını kanıtlamak için harcadılar/harcıyorlar. Haksızlığa uğradığınızda haklı olduğunuzu ispata çalışmanızda bir yanlış yok. Ne var ki karşınızdaki veya karşınızdakiler anlamıyorsa boşuna çaba harcıyorsunuz.

Bugüne değin haklı olduğunuzu kanıtladığınızda karşınızdakinin “bana ne kadar haksız olduğumu gösterdiğin için teşekkür ederim”  dediğine şahit oldunuz mu?! Böyle bir davranış mümkün değil. Ne kadar kabullenmesek de işin gerçeği hiçbirimiz hatamızın yüzümüze vurulmasından hoşlanmayız. Hatta nefret ederiz.

Öylesine çiftler tanıdım ki 30-40 yıllık evlilik hayatları boyunca birbirlerine kendilerinin haklı olduğunu kanıtlamak için ömürlerini tüketmişler. Adeta ringde dövüşen iki horoz gibi yorgun düşmüşler. Vardıkları nokta, kendilerinin haklı olduğunu ispat için mutluluğu kaçırmışlar.

Oysa doğru olan insanların birbirlerini dinlemesi ve anlamaya çalışmasıdır. Karşınızdaki insanı var etmenin yolu onu dinlemektir.

Yanlış anlaşılmasın, bu yazımda anlatmak istediğim, savunduğunuz doğrularınızdan vazgeçip her şeye boyun eğmeniz değildir. Savunmaya çalıştığım şey, aslında çok da önemli olmadığı halde egolarınızın kurbanı olup, bir çatışmaya girmemektir. Halkımızın böylesi durumlarda karşınızdaki iddiacı ve başa çıkılamaz biri ise söylediği şöyle bir söz vardır: “Hadi bakalım senin eşeğin kancık (dişi) olsun.”

Yine günlük yaşamımızda sıkça yaptığımız hatalardan biri de başkasının başladığı cümleyi lafı onun ağzından alarak tamamlamak. Yani aynı anda iki beyinde de olmak. Böylece hem kendimizin hem de karşımızdakinin düşüncelerini kontrol etmeye çalışmak. Bu şekilde davranmak karşımızdakini hızlı düşünmeye zorlar. Sonuçta her iki taraf da sinirli ve gergin olur. Bu insanın enerjisini silip süpürür. Düşünsenize, karşınızdakinin konuşması daha bitmeden siz kendi söylemek istediklerinizi kendinizin daha iyi ifade edebileceğinizi düşünerek “SÖZÜNÜ BALLA KESTİM AMA” diyerek araya giriyorsunuz. Böyle bir durum çok itici ve yanlış, bırakın adam sözünü tamamlasın. Siz böyle yapınca karşınızdakinin yüzü dürülür. Tavrı değişir. Kendisi sevimsizleştiği gibi sizi de itici bulmaya başlar.

Haddimi aşarak size şöyle bir tavsiyede bulunuyorum:  “SABIRLI OLUN. KARŞINIZDAKİNİ SABIRLA DİNLEYİN. SAĞLIKLI İLETİŞİMİN EN DOĞRU YOLU DİKKATLE DİNLEMEK VE EMPATİ YAPMAKTAN GEÇER.”

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..