Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Hamdolsun kriz teğet geçiyor

2007 yılındaki ekonomik göstergeler iktidarın hertürlü gizleme çabalarına rağmen bugün dünyada başgösteren küresel krizin Türkiye için ayak sesleri idi. İthalata dayalı İhracatın artması, cari açık, faizlerin açıklanan enflasyonun neredeyse 2 katından fazla olması, bastırılan döviz kurları ve en önemlisi heray işsizler ordusunun rakamsal olarakda TÜİK'in ve iktidarın gizleyemeyeceği oranda artması, kapanan iş yeri sayısının açılandan çok fazla olması dahi iktidarı uyandırmadı ve her konuşmalarında krizin Türkiye'de etkili olmayacağını durumumuzun sağlam olduğunu, Merkez Bankasında karşılıkların fazla olduğu gibi inandırıcı olmayan beyanatlar ile halkı yine uyutacaklarını zannettiler.

Zannettiler ama BİAT kültürü ile iktidara bağlı olanlar ile iktidarın saadakalarına muhtaç olanlar dahi anladılarki işler bağlı oldukları AKP'nin söylediği gibi gitmiyordu, bir yerde ya yıllardır biat ettikleri AKP yalan söylüyordu yada kendi yaşadıkları ve gittikce derinleşen yoksulluk sanki bir Türk filmiydi. Uyuyan gözler artık uyandı ve yaşadıkları bir Türk filmi değildi.Kriz bırakın teğet geçmeyi yüreğimizi delip geçmişti. Sofralardan hergeçen gün azalan ekmek dilimleri; kabaran su, doğalgaz, elektrik, telefon faturaları; Doğalgazın bir yılda % 85 zamlanması ile AKP'nin dağııttığı kömürü alıp tüm ülkenin havasının karbonmonoksit ile kaplanması ve buna bağlı olarak solunum yolu hastalıklarının geçmiş yıllara oranla 7-8 kat artması, Belediyelerin her evi her aileyi yatırım adı altında faturalar (EPDK, Rekabet Kurumu, Danıştay'ın aleyhlerine aldıkları kararlara rağmen) ile soyması.

Ve halk bu açmazlar ve açlık ile boğuşurken AKP'nin en küçük belde yöneticisinden, ilçe, il Başkanlarına, Belediye Başkanlarına, Milletvekillerine, Bakanlara ve Başbakan'a kadar sefahat içinde yaşaması, halk yoksullaşırken AKP'liler imar rantları ile, kendi çıkarları için çıkardıkları kanunlar ile, kadrolaşma ile hep bana rap bana demişleridir. Geldiğimiz noktada aşağıda dökümünü verdiğim kapanan iş yerleri ve işsizlik sayıları krizin teğetmi geçtiğini yoksa daha önce dediğim gibi yüreğimizi yaralayıptamı geçtiğini sizlerin takdirine bırakıyorum.

NOT :İşsiz sayıları ile İşci çıkaran veya üretime ara veren firmalar listesi internet ortamından alınmıştır.

BAŞLICA EKONOMİK GÖSTERGELER

2008 yılına ilişkin makro ekonomik göstergeler, geçen yılla karşılaştırmalı olarak şöyle:

BAŞLICA EKONOMİK GÖSTERGELER 2007 2008 (En son veriler)
Büyüme Hızı (yüzde) 4, 5 3, 0 (9 aylık)
GSMH (milyon YTL) 853, 636 731, 277 (9 aylık)
Enflasyon (ÜFE) 5, 94 12, 25 (x)
Enflasyon (TÜFE) 8, 39 10, 76 (x)
Dolar Kuru 1, 1666 1, 5689
İthalat (milyon dolar) 169, 987 178, 408 (10 aylık)
İhracat (milyon dolar) 107, 154 114, 963 (10 aylık)
Dış Ticaret Dengesi (milyon dolar) -62, 833 -63, 445 (10 aylık)
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 63, 0 64, 4 (10 aylık)
Cari İşlemler Dengesi (milyon dolar) 37, 996 35, 362 (9 aylık)
Merkezi Bütçe Gelirleri (milyon YTL)190, 360 175, 768 (10 aylık)
Merkezi Bütçe Giderleri (milyon YTL)204, 068 180, 655 (10 aylık)
Merkezi Bütçe Dengesi (milyon YTL) -13, 708 -4, 887 (10 aylık)
İç Borç (milyon YTL) 255, 310 271, 333 (10 aylık)
Dış Borç (milyon dolar) 247, 120 284, 403 (6 aylık)
Dış Borç Servisi (milyon dolar) 19, 031 14, 949 (11, 5 ay)
Merkez Bankası Rezerv. (milyon dolar)74, 027 73, 008

(x) Kasım 2008 itibariyle son bir yıllık enflasyon.

350 bin işçi işten atıldı, yüzlerce fabrika kapandı.

Ekonominin olağan işleyişi içinde fabrikaların iflası, kapanması ve işçi çıkarmalar olagelmiştir. Aşağıdaki raporda ise, olağan gelişmelerin dışındaki olaylar ele alınmış, 2008 yılına ait işten atmalar ve işyeri kapanmalar hakkındaki ulaşılabilen bilgiler derlenmiştir.

İşten atılmaların içinde kayıt dışı çalışanlar en büyük oranı oluşturuyorlar. Her hafta birkaç bin işçi işini kaybediyor. Ama kayıt dışı oluşları yüzünden atılanlarla ilgili sağlıklı bilgi edinmek mümkün olamıyor.

Kasım sonu itibariyle işten atılanlardan tespit edilenlerin sayısı 350 bin oldu. Bunun 30 bin kadarı sendikalı.

Yılsonuna kadar 2008’de işten atılanların toplamının 400 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Şirketlerin yılsonu hesapları ve sonraki yıl planları nedeniyle işten çıkarmalar ve fabrikaların üretimin ara vermesi, 2009’la birlikte hız kazanacak.

AKP şimdi de Türk Devletini satıyor.

AKP’nin kara paraya kapıları açmasına ve elde ne varsa satma çabasına rağmen, para bulmakta zorlanıyor ve satmaya çalıştığı kamu kurumlarına eskisi gibi -Şeker Fabrikaları’nda olduğu gibi- alıcı bulamıyor.

Şimdi ‘‘sukuku icara’’ adı altında, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Yargı organları ve MİT mallarının dışında kalan, Bakanlık binaları, KİT arsaları, otoyollar, limanlar, büyük barajlar, hastaneler ve lojmanlar yeni kurulacak olan kamu varlıklarını yabancılara satmaya çalışıyor. Türk devletinin bakanları Türk toprakları üzerinde yabancılara ait binalarda kiracı olacaklar.

Artık satılmaya çalışılan, sadece ekonomi değil, Türk Devletinin tam da kendisidir.

2009’da ekonomi iflas edecek.

AKP’nin, 2009 Mart yerel seçimleri için devletteki bütün rezervleri tüketeceği, mart sonrasında ise krizin şiddetinin çok daha artacağı tespiti yapılıyor ekonomistlerce. İşten atılanların sayısının önümüzdeki yıl 1 Milyonu geçmesi, kapanan fabrika sayısının binleri bulması bekleniyor.

Bu yıl neler oldu? Kasım 2008 itibariyle, 2008 baharından buyana kapanan işyeri ve işten atılan işçi sayılarıyla ilgili olarak, bize ulaşan bilgileri aşağıda sunuyorum.

Aydın;

Fransızlara verilen ve mahkeme kararıyla kamuya iade edilmesi gereken Söke Çimento üretimini durdurdu.

Aydın’ın büyük firmalarından Jantaş 600 işçiyi işten çıkardı.

Manisa

Vestel; İMKB’nin elindeki kayıtlara göre, Vestel’in çalışan sayısında 2008 yılı başından beri toplam 1002 kişilik bir azalma oldu. Öte yandan, şirketin 1.500 “beyaz yakalı” masabaşı çalışanından 600'ü, geçtiğimiz ay tazminatları ve diğer haklarını ödeyerek işten çıkardığı biliniyor.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde, kriz sebebi ile işten çıkarılan işçi sayısı 2000’i buldu.

Granitser ve Seramiksan üretimi durdurdular. Seramik ve Tuğla sektörü krizi şiddetli yaşıyorlar. Granitser ve Seramiksan Fabrikaları üretimlerimi durdurarak fabrikaları kapattılar. Her iki fabrikada da biner kişi çalışıyordu.

Akhisar ilçesindeki Graniser Granit ve Seramik Sanayi Yönetim Kurulu, yaklaşık bin işçinin çalıştığı fabrikada 28 Kasım’dan 5 Ocak’a kadar üretimi durdurdu.

Bine yakın işçinin çalıştığı fabrikada işçiler, kriz gerekçesiyle 28 Kasım’da ücretsiz izne çıkarılmış, üretime 5 Ocak’ta geçileceği açıklanmıştı. Ancak Graniser Yönetim Kurulu’nun, fabrikanın 5 Ocak’ta tekrar üretime geçip-geçmeyeceği, bölüm kapatma ya da işçi çıkışı yapılıp yapılmayacağını görüşmek üzere yeni bir değerlendirme toplantısı yapma kararı aldılar.

Burdur

2008 yılında Burdur’da çeşitli işyerlerinde işten atılanların sayısı Kasım sonu itibariyle 2382 kişi oldu.

Bursa

Bursa`da 11 ayda 47. 303 kişi işten çıkarıldı. Eylül ayında 3 bin 376 kişinin işsiz kaldı. Ekimde Eylül ayına göre yüzde 65 oranında artarak 5 bin 683`e ulaştı, 3 bin 992 kişi Aralık ayında işten atılacak.

Bursa’nın en büyük, Türkiye’nin sayılı tekstil firmalarından Sönmez Flament ve Nergis Holding üretimlerini durdurdular.

Renault, Tofaş ve Boss firmaları başta olmak üzere birçok firma, 3 vardiya halindeki üretimini 2 vardiyaya düşürdü.

İşten çıkarmaların otomotiv ve tekstil gibi kent ekonomisinin omurgasını oluşturan sektörlerde yoğunlaştı. Otomotiv sanayiinde ihracat yüzde 35 düştü, İnegöl'de 250 otomobil ve kamyonetin parka çekildi.

Bursa Belediye taşımacılığında örgütlü bulunan Tümtis’e bağlı işten atılan 138 işçi 2 aydır eylemeler.

Bilecik

Bilecik’te 3000 işçi işini kaybetti. Bilecik genelinde 3 binden fazla işçi işsiz kalırken, Anatollia Seramik de 6 ay önce 350 kişinin işine son vermiş ve fabrikanın kapısına kilit vurmuştu. Termal seramik’te 300'e yakın işçisine ücretsiz izine çıkarıldı. 2 aydır maaş alamadıklarını belirterek paralarını isteyen işçiler, dava açmaya hazırlanıyor.

Kütahya

Kütahya Türkiye’nin Seramik sektörünün merkezi iken alınan bilgilere göre bu sektörde 2008 yılında 5000 işçi işten atıldı. Fabrikaların büyük kısmı kapanmak üzere.

İzmir

Çiğli Organize Sanayinde işverenler işçileri eyleme teşvik ediyorlar.

Petkim’e bağlı taşeron firmalardan 420 kişi işten atıldı. Pektim ana fabrika özellikle deniz ticaretinin bitmesi nedeniyle sipariş alamamaktan üretimi durdurdu.

Metro’yu yapan firmalar inşaatı durdurdular.

Yaşar Holding tüm işletmelerinde 20 küçültme kararı aldı. gruba bağlı DYO’nun İzmir ve Dilovası fabrikalarında işten çıkartmalar başladı. Bugüne kadar İzmir ve Dilovası fabrikalarında biri temsilci, biri baş temsilci olmak üzere toplam 24 kişi çıkartıldı. Grubun İzmir ve Dilovası’ndaki fabrikalardan 72’si kapsam dışı ve sendikasız, 48'i sendikalı olmak üzere toplam 120 kişiyi çıkartma kararı aldığı belirtildi.

Adnan Polat’a ait Ege Seramik 250 işçi çıkardı. Bu sayının 400 olması bekleniyor.

Kocaeli

Kocaeli, Türkiye’nin en büyük sanayi kenti. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 84’ünü barındıran Kocaeli, imalat sanayi üretiminde ortalama yüzde 13-14 pay sahibi. 42 milyar doları aşan ticaret hacmiyle 65 ülkeyi geride bırakıyor.

Firmaların ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 59’a düşerken, patronlar krizin faturasını işçilere çıkartmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Ford Otosan

Kocaeli’nin başta Ford Otosan olmak üzere en büyük fabrikalarında örgütlü olan Türk Metal ise işçilerin aleyhine gelişen bu süreç karşısında sessizliğini koruyor.

Temmuz ayından bu yana 5 kez üretime ara verilen Ford Otosan’da 23 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında üretime yeniden ara verilerek işçiler zorunlu izne çıkarılacak.

Toplam 8 bin 500 kişiyi istihdam eden Ford Otosan, 300 kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Ford Otosan 3 vardiya çalışılan bölümlerin iki vardiyaya düşürüldü.

Tezcan Galvaniz

17 gündür fabrika önündeki direnişlerini sürdüren Tezcan Galvaniz işçileri “atılan 39 işçinin geri alınması ve sendika hakkı için” 17 gündür direnişteler. Kocaeli Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması yaptılar. Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü.

Federal Mogul İzmit Cumhuriyet Mahallesi mevkiinde kurulu, ülkenin en önemli yedek parça üreticilerinden olan ve Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Federal Mogul, geçtiğimiz ay sonu 850 işçinin 200’ünü çıkarmak üzere Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Fabrikada 5 Aralık-5 Ocak tarihleri arasında ise işçilerin tamamına toplu izin verilecek.

Grundig

Koç Holding’e bağlı Grundig fabrikası kriz bahanesiyle 600 işçiyi işten attı.

Daha önce BEKO adıyla faaliyet gösteren fabrikanın ismi Koç grubunun Grundig’i satın almasının ardından değiştirilmişti.

Fabrikanın boyahane bölümünden de 250 taşeron işçinin işten atıldığı belirtiliyor. Kriz başladığı zaman idari kadroyla birlikte 1700 işçinin çalıştığı fabrikada bugün 900 işçi çalışıyor.

Ayda 240 bin televizyon üretiminin yapıldığı fabrikada her sene değişik bahanelerle yapılan işten atmaların bu sene kriz bahanesiyle yapıldığını belirten işçiler ise duruma tepkili.

Grundig’de Türk Metal Sendikası örgütlü.

Sabancı Holding’e ait BRİSA Lastik Fabrikası’nda 64 işçi işten atıldı. 2009 Ocak başına kadar atılan işçi sayısının 300 olması bekleniyor.

Kriz gerekçesi ile 64 işçinin işten çıkarıldığı işçiler işyerini terk etmeme eylemi yaptılar. 64 işçinin dışında işçi çıkarılmaması koşulu ile 7 günü 2009 yıllık izinlerinden 2 günü de ücretli izin olmak üzere fabrikada üretime 9 gün ara verilmesi kararlaştırıldı. Öte yandan işten atılan 64 işçiye ihbar ve kıdem tazminatlarının yanı sıra brüt 1500 YTL fazladan para ödenecek.

20 Kasım tarihinden sonra toplu işten çıkarma için Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuran

Gurmeks Yemek Un Ürünleri 10 işçi,

Türk Philips 148 işçi,

Logo Yazılım 11 işçi,

İnci Plastik 25 işçi,

Visteon Oto 25 işçi işten çıkarıldı.

Kalibre Boru 3 vardiya 2 vardiyaya düşürüldü. 45 işçi işten çıkarılacak. Çalışanların ücretsiz izne çıkarılması bekleniyor.

2009 Ocak ayına kadar ise

Polifen Kimya 70 işçi,

Pak Tavuk 150 işçi,

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri 62 işçi,

Elit Sosyal Hizmetler 18 işçi,

Zahit Alüminyum 19 işçi,

Cey Plastik 75 işçi,

Horoz Lojistik 136 işçi,

Dendro Parke 37 işçinin işten atılması bekleniyor.

Son eklenenlerle birlikte Aralık ayında 1031 kişi işten çıkarılacak.

Artan işsizliğe karşın İşsizlik Fonu’nda biriken paradan, koşulların ağırlığı nedeniyle işsizler yararlanamıyor. İŞKUR’un yaptığı açıklamaya göre Ekim 2008 itibariyle İşsizlik Fonu’nda 36 milyar 711.7 milyon YTL birikti. Mart 2002’den bu yana fon kapsamına giren 1 milyon 199 bin 248 kişiye sadece 1 milyar 707 milyon 221 bin YTL para ödendi. İşsizlik Fonu’nun kriz gerekçesiyle bankalara fon olarak aktarılması ve aktarılan fonun işçi çıkarmamak koşuluyla işverene açılması öngörülürken, fonda biriken 36 milyar 711.7 milyon YTL’den ocak ve ekim aylarında Kocaeli’de sadece 7777 kişi yararlanabildi. Ayda ortalama 2 bin 500 kişiyi kapsayan işsizlik parasından, yararlanma oranı yüzde 5’i bile yakalayamadı.

Öte yandan İŞKUR Kocaeli Bölge Müdürlüğü’ne ocak-ekim ayları arası Kocaeli genelinde 29 bin 295 kişi iş başvurusunda bulundu. Bir önceki yıllarda kayıt yaptıranlarla birlikte bu sayı toplam 37 bin 867 kişiye ulaştı.

Çerkezköy

Plastik sanayinden 150 kişi işten atıldı. Deri ve Tekstil fabrikaları üretimlerini durdurma ve işçi çıkarmanın eşiğindeler.

İstanbul

Ağırlıklı olarak tekstil atölye ve fabrikalarının bulunduğu Merter’de çalışan sayısı 30 binden 5000’e düştü.

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Sinter Metal işçileri, işten atmaların durdurulması için fabrikayı işgal etti. İşçiler bir süredir Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışması yürütüyordu. Bu nedenle geçtiğimiz perşembe günü 40 işçi işten atan işveren, 9 firmada üretim durduğu, bu nedenle 350 işçinin daha işten atıldığı açıklamasını yaptı. Bunun üzerine işçiler, kapalı kapılardan atlayarak fabrikayı işgal etti.

Paşabahçe’deki 100 fabrika’nın 50’si kapanmak üzere.

Netcivata 150 işçiyi işten çıkardı. Aralık sonunda 60 kişinin daha çıkarılması bekleniyor.

Nakliye sektörünün büyük firmalarından Mert Taşımacılık’ın bünyesindeki 1000 tır 3 aydır yatıyor.

Gebze

Dostel işçileri direniyor

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Dostel Makine’den atılan işçilerin, işe geri dönme talebiyle başlattıkları mücadele sürüyor.

Bayramdan önce başlayan direnişe, patronla yapılan görüşmeler sırasında ara verilmişti. Ancak görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine işçiler yeniden direnişe geçtiler.

Dostel işvereni, kriz gerekçesiyle 30 işçiyi işten çıkartmış, fabrikada işten atmalara tepki gösterilmesi üzerine 40 işçiyi daha tazminatsız olarak işten atmıştı.

Karabük

Karabük'te 11 demir-çelik firmasının üretime ara verdi. 11 firmanın bin 500 çalışanı ise işsiz kaldı.

Karabük Haddehaneciler Derneği Başkanı Mustafa Dastar, ''Demir - çelik sektöründe faaliyet gösteren haddehaneler, üretiminin bir kısmını yurtiçinde değerlendiriyor, diğer kısmını da ihraç ediyor. Sektörümüzde faaliyet gösteren 22 üretim tesisinde 2 bin 500 dolayında işçi çalışıyordu. Şu anda 11 firma üretime ara verdi. Geri kalan firmalardan 9'u da 3 yerine tek vardiya üretime devam ediyor. Böylece bin 500 civarında kişi işinden oldu. Üretim ve ihracat, bıçak gibi kesilmedi ancak eski canlılığını da kaybetti. Bir müddet bu şekilde gideceğini öngörüyoruz.''

Dastar, firma sahiplerinin zarar etmemek için üretimi durdurmaya mecbur kaldıklarını belirterek, ''inşaatlar durunca iç talep azaldı ve böylece demir satışı da durdu. Şubat sonuna kadar inşaat sektöründe durgunluk sürer'' dedi.

Kayseri

Kayseri’de 10 bin kişi işten çıkarıldı, çok sayıda fabrika kapatıldı, 30'a yakın firma kayyumla idare ediliyor, 22 bin firmanın icralık oldu ve 10 bin kişi de işten çıkarıldı..

Ödüllü Tekstil fabrikası Katartaş kapandı, bin kişiyi işten çıkarıldı

Katartaş, her çeşit pamuk ipliği, fantezi iplik ve denim kumaş üretimi yaparak bu ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarlıyordu Bankalar tarafından kredilerinin vadesinden en az 6 ay öncesinde geri çağrılması, kredi limitlerinin dondurulması ve boş kredi limitlerinin kullandırılmaması neticesinde fonları kesiliyor.

Özbek pamuğunu Rusya, Çin, Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Malezya'ya ihraç eden, İspanya'da 'Uluslararası Ticari Başarı Ödülü', Avrupa'da düzenlenen 28. Uluslararası Teknoloji ve Kalite Ödülü'ne layık görülen grup, 106 milyon dolar ihracat ve 84 milyon dolar ithalat gerçekleştirmiş, 11 milyon YTL vergi öncesi karla geçen yılı sonuçlandıran, sermayesi 42 milyon YTL, öz varlıkları 63 milyon YTL olan kuruluş, Bankalar tarafından iflasa sürükleniyor.

Konya

2008 yılında Konya’da çeşitli işyerlerinde işten atılanların sayısı Kasım sonu itibariyle 3500 kişi oldu.

Niğde

Niğde’de 400 işçi işten çıkarıldı. Niğde’de Koyunlu Halı Fabrikası’ndan 400 işçi çıkarıldı. İşten çıkarmaların gerekçesi olarak ekonomik kriz gösterildi. Üç olan vardiya sayısı ikiye düşürüldü.

Gaziantep

Bir dev böyle battı; Elegant markasıyla ünlenen, alanında dünyanın 3'üncü büyük firma 5 fabrikasını kapattı. Gaziantep'te kurulu Tekerekoğlu Tekstil A.Ş’ye ait 5 fabrikada üretim durduruldu, 1. 800 kişi işsiz kaldı. 42 milyon dolar borcuna karşılık, iki fabrikası kredi borcu nedeniyle satıldı, diğer 3 fabrika ile gayrimenkuller de satışa çıkarılıyor. 104 trilyonluk servet, Finansbank’a 39 trilyona satılıyor.

Sivas

İşçilere boş sözleşme dayatılıyor. Sivas Divriği'de Bahar Madenciliğe bağlı firmada çalışan 72 işçi, işverenin önerdiği boş sözleşmeye imza atmadıkları için işten çıkarıldı. İşveren tarafından hiçbir hakları olmadığını ve mahkeme yollarının açık olduğunun söyledi.

Adıyaman

Sanko'da 300 işçi işten çıkarıldı. Adıyaman’da Sanko işvereni, stokları eritince işçilerin geri alınacağını söylüyor. TOBB Tekstil Kurulu Başkanlığı yapan Abdülkadir Konukoğlu, Adıyaman Altınşehir’deki iki fabrikanın “revizyondan geçirmek için” kapatıldığını öne sürdü.

Bankalar

Akbank 1700 çalışanını işten çıkardı. Sektörün en kârlı bankalarından olan Akbank ilk 9 aylık net kârını 1.5 milyar YTL olarak açıkladı.

Basın-Yayın

Medyada yılbaşından bu yana 4 bin basın çalışanı işten çıkarıldı. Medyada teknik, idari ve hizmet ve yazı işlerinin çeşitli bölümlerinden gazetecilerle birlikte, dört bine yakın basın çalışanı işten çıkarıldı. Sadece Akşam grubunda 350'den fazla çalışan işten çıkarıldı.

Türk-İş Raporu

Türk-İş verilerine göre 5817 işçi kriz gerekçesiyle, 18.281 işçi de zamların etkisiyle olmak üzere toplam 24 bini aşkın sendika üyesi işini kaybetti. Rapora göre kriz nedeniyle işten atılan işçi sayısı 6 bine yaklaşırken, elektrik ve doğalgaz gibi girdi verilerini yükselten zamlar nedeniyle işten atılan işçi sayısı 18 bini aştı.

Tersaneler

-Gemi siparişleri iptal ediliyor. Yeni gemi siparişleri alınamıyor.

Selah Tersanesi: 31 işçi işten atıldı.

Tuzla Gemi Tersanesi: 170 işçi işten atıldı. Kadrolu işçilerin ücretleri belirlenen ücretin altında ödenmeye başlandı.

Türkter Tersanesi: 53 işçi işten atıldı.

Sedef Tersanesi: 130 işçi işten atıldı.

Desan Tersanesi: 200 işçi işten atıldı.

RMK Tersanesi: 70 işçi işten atıldı.

Vicem Yat: 350 işçi işten atıldı.

Argem Tersanesi: 50 işçi işten atıldı. Atılan işçilerin paraları verilmedi.

Çındemir Tersanesi: 10 işçi işten atıldı.

Selahattin Aslan Tersanesi: 35 işçi işten atıldı.

Torlak Tersanesi: 20 kadrolu işçi işten atıldı.

Yardımcı Tersanesi: 25 kadrolu işçi işten atıldı.

Çanakkale’de Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayi Şirketi’nde çalışan 120,

Tuzla’da Torlak Tersanesi’nden 25 ve

Çındemir Tersanesi’nden de 10 işçinin işten çıkartıldı.

-MESS kapsamında 4014 işçi, MESS dışındaki işyerlerinde de 1353 işçi işten çıkarıldı. 4328 işçi de belli sürelerle ücretsiz izne çıkarıldı.

-DYO ve POLİFEN işyerlerinde 200 işçi işten çıkarıldı.

-Barış Madencilik A.Ş’de 30 işçi işten çıkarıldı.

-Teksif Sendikası’na bağlı işyerlerinde son bir yılda 10 bin sendika üyesi işçi işten çıkarıldı.

-Çimento, toprak ve cam işyerlerinde küresel krizin etkileri ve son bir yıldır yapılan doğalgaz ve elektrik zamları sonucunda, 8281 işçi işten çıkarıldı, 510 işçi de ücretsiz izne çıkarıldı.

-Polifen: Bu fabrikada 70 işçi işten çıkarılacak. Aralık ayında fabrikanın kapanması bekleniyor.

-Cengiz Makina: 60 işçi işten çıkarıldı.

-Yıldız Entegre: Şimdiye kadar 190 işçi işten çıkarıldı. 300 kişinin daha atılması bekleniyor.

-Autoliv: Çıkarılan işçi sayısı 415'i buldu ve halen işten atmalar devam ediyor.

-Güngör Otomotiv: Bugüne kadar 70 işçi işten çıkarıldı.

-Mecaplast: Geçen ay işçilere ücretli izin yaptırılmıştı. Şimdi ise ücretsiz izin ve işten çıkartmalar bekleniyor.

-Doğan Lastik: Fabrikada ücretsiz izinler başladı, 22 işçi işten çıkartıldı.

-Türk Philips 40 milyon Euro altında cirosu olan fabrikaları kapatma kararı aldı. Gebze’de armatür üretimi yapan Türk Philips, BMİS Gebze Şübesi kapatılıyor. Gebze Tekso Soğutma fabrikasından 30 işçi işten atıldı. 40 işçinin daha atılacak.

 
Toplam blog
: 16
: 360
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1958 Kars doğumluyum. İlk ve Orta okulu Ankara İncirli'de tamamladım. 1973 yılında Çankırı Astsub..