- Kategori
- Bebek - Çocuk
Hamilelik dönemi
Hamile olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz? Aslında vücudunuz, ilk hamileliğinizse anlayamayabilirsiniz ama, size ufak ipuçlarını hemen vermeye başlıyor. Örneğin göğüslerdeki süt bezlerinin hareketlenmesinden olacak göğüslerinizin büyüdüğünü, sertleştiğini ve ilerleyen günlerde acıdığını hissedebilirsiniz, adet öncesi döneme benzer halsizlik, iştahsızlık mutsuzluk olabilir, kimisinin de bunların hiç birini yaşamayıp içi içine sığmayabilir. Ben sanırım ikinci guruptaydım, sadece göğüslerdeki değişiklikleri farkettiğim zaten planlı bir hamilelik olduğu için de hiç tereddüt etmeden test yaptırdım sonuç pozitifti.
Hamilelik testleriyle artık çok da beklemeden cevabı bulabilirsiniz. İki gurup test karşınıza çıkacaktır, biri adet geckmesinden sonra kullanılan diğeri ise gecikmeyi beklemenize gerek kalmayan yöntem. Sonucu bir an önce öğrenmek isterseniz en güvenilir yöntem olan kan testini size öneririm. Ben de bu testle öğrenmiştim hamile olduğumu.
İlişkinin üzerinden 10 gün geçip döllenme olmuşsa kanınızdaki HCG hormonunun seviyesi bir hayli artıyor, damarınızdan alınan bir miktar kan ile bu hormonun seviyesine bakılıyor, sonucu bir kaç saat içinde öğrenebiliyorsunuz. Avantajı yüzde yüz doğru sonuç vermesi, şüpheye yer bırakmaması, dezavantajı ise kan vermek zorunda olmak ve evde uygulayamamak.
Bir başka yöntem ise en sık uygulanan idrar testi. Stick denilen çubuklara damlatacağınız idrardaki hormon miktarına göre test hamile olup olmadığınızı size bildiriyor. Genellikle bu tip testleri yapmak için normalde olması gereken adet traihinizin geçmiş olması gerekiyor, ancak bir kaç test ile gecikmeyi beklemeden de sonuç alabiliyorsunuz clear plan markası bunlardan biri.
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde tabii ki göklere uçacaksınız eğer istenen bir bebekse. Ancak yine de aceleci olmamak gerekiyor. Düşükle sonuçlanan hamileliklerin çoğu ilk 3 ay içerisinde gerçekleşiyor, bir an önce doktorunuzu arayıp randevu almak ikinci önemli adım. Doktorunuz bu muayenede karnınızın üzerine bol miktarda jel sürüp ultrason yardımıyla ceninin kalp atışını yakalamaya çalışacaktır ki bu genellikle 6-8 haftalıkken olabilir. Siz de bu sesleri duymak isterseniz, ki isteyeceğinize eminim, doktorunuzdan sesi açmasını isteyin.
Bu aşamada size küçük bir de hatırlatmada bulunmak isterim. Güzel bir anı olması açısından doktorunuzdan her gittiğinizde bebeğinizin görüntülerini getireceğiniz bir CD'ye kaydetmesini rica edebilirsiniz. İlk göreceğiniz görüntü pek bir şey ifade etmeyebilir, yumurta sarısını andıran bir kesecik görünümünde olacaktır minik bebeğiniz, ancak daha sonraki günlerde bebeğinizin nasıl büyüdüğüne hayret edeceksiniz, bu küçücük keseciğin gün be gün minicik bir insan görünümü almasına şahit olacaksınız ve her gördüğünüzde daha karnınızdayken ona daha da bağlanacaksınız.
Bu ve bundan sonraki doktor muayenelerinize gitmeden önce buzbolabınıza yapıştıracağınız küçük bir kağıda sorularınız, aklınıza takılanlarla ilgili her şeyi not alın. Böylece hem içiniz rahat etmiş olur, hem de doktorunuzu da fazla oyalamamış olursunuz. Bu sorularınız bazen 1 tane bazen 10 tane olabilir, doktorunuz gerçekten doğru seçimse bu sorularınızın hepsini ciddiye alıp ayrıntılı bir şekilde cevaplayacaktır, cevaplamıyorsa ya da ikna olmuyorsanız zaten seçiminiz yanlıştır, yol yakınken hemen yeni bir doktor bulmaktan çekinmeyin. Bu yolculukta en önemli desteğiniz doktorunuz olacaktır unutmayın.
Rutin bir muayenede önce doktorunuz bir şikayetinizin olup olmadığını öğrenecektir, sonra kilo ölçümünüz yapılıp doktorunuz tarafından kaydedilecektir, siz de not etseniz iyi olur böylece kilo kontrolünüzü de yapmış olursunuz, daha sonra ultrasona geçip bebekle ilgili bulgulara bakılacaktır ayına göre gelişiminin normal olup olmadığı saptanacak ilerleyen günlerde baş, boy, kilo ölçümleri yaklaşık olarak belirlenmeye çalışılacaktır. Daha sonra tekrar doktorunuzla sohbet edip sorularınızı yöneltebilirsiniz, önünüzdeki ay için neler olacağı neler yapıp yapmamanız gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.
İlk muayenede yaklaşık doğum tarihinizi de doktorunuz size bildirecektir, bunun için de çeşitli yöntemler mevcut ancak yine de en güvenilir olanı doktorunuza sormak. Bu tarihin kesin olmadığını da unutmamak gerekir. Bazı bebekler aceleci davranırken bazıları biraz daha içeride kalmak isteyebilir. Ortalama 40 hafta içerisinde bebeğin doğması beklenir, sezeryen ile doğuma karar verilmişse 39. haftada bebek genellikle alınır.
Hamilelikten 3 ay önce başlamış olduğunuz folik asit tabletlerine ilk üç ay süresince devam etmenizi isteyecektir doktorunuz, bir de tam kan sayımı ve idrar tahlili isteyebilir, bunların sonuçlarına göre ek vitamin yada kalsiyum desteği de verebilir. Hamilelik öncesi doğru beslendiyseniz folik asit hariç diğer takviyelere muhtemelen ihtiyacınız olmayacaktır. Bütün hamileliğim boyunca tek kullandığım ilaç folik asit ve sonradan eklenecek olan demir haplarıydı. Bunları da zaten rutin olarak her hamilenin alması gerekiyor, çünkü yediklerinizle ihtiyacı karşılamak hamilelikte mümkün olmuyor.
Bundan sonraki yazılarımda hamilelik dönemiyle ilgili bilgileri ve bazı hatırlatmaları sizlere aktarmaya devam edeceğim, hoşçakalın.