Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '09

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Hamilelik ve Postpartum Depresyon

Hamilelik ve Postpartum Depresyon
 

Hamilelik Süreci


Başladı..
Sesler geliyor..
Dışarıdan gelen anlamsız sesler..
Korkak ve ürkek bir cenin...
Bir travma , gözlerim yanıyor ve boğazıma düğümlenen korku ve heyecan.. Ciğerlerim yanıyor ve durmaksızın ses tellerim yırtılıncaya kadar ağlıyorum... Kimse neden anlamıyor. Herkes çok mutlu ama ben çok korkuyorum.
Sonra bir kadın ellerine alıyor.Göğsüne yaslıyor. Bu koku...
Bu koku huzur veriyor. Güven ve şevkat veriyor. Bu sefer de o ağlıyor. Neler oluyor?
Günler geçti ama bu güven veren koku halen ağlamaklı... Bende üzülüyorum ve bende ağlıyorum.

Bazı olayları ve yaşamları akışına bırakırız. Gözlerimizi kapatırız ve etrafımızda dönen dünya bizi ayakta tutmaya çalışr. Kendimizi dönen dünyanın savrulan bir toz tanesi kadar yanlız ve çaresiz buluruz.
Dünyaya gelen bir çocuğunda aynı hislerle savrulan bir zerre olmaması için artık toz ve toprak tanesi olmayı bırakıp, etrafımız da dönen dünyayı değiştirip kendimize ve bebeğimize yeni bir dünya yaratmamız geremektedir. Geçmişten bugüne hamilelik ve gebelik süresince yaşanan tüm olayları ve o hiç bitmek bilmeyen ayları eşlerimizden, arkadaş ve ailemizden aldığımız destek ve bilgilerle geçirdik. Çağımız süresince artan kadın ve kadına verilen değer sembolüyle birlikte, oluşan sıkıntılı hamilelik dönemleri ve sağlıksız doğumlar günden güne azalmaktadır. Güncel bilgi kaynakları olan medya ve internet aracılığıyla bir çok konuda bilgi birikimine insanlar evlerinden sahip olabiliyorlar. Ancak bunun da eksikliği ve tıkandığı noktalarda doktorlarından insanlar bilgi alıyorlar.

Bütün bu değişim süresince herşeyin iyi gitmesi çok mükemmel gibi görünsede bununda eksik yanlarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Televizyonlarda kim oldukları bilinmeyen anlaşmalı medya elemanları, internet sitesinde ne olduğu bilinmeyen ve kim tarafından yazıldığı bilinmeyen yalan yanlış yazılar ve diğer yanlış bilgilendirmeler...
Bunlar geçmişe nazaran çok iyi olanaklar ancak eksik ve hatalı olabiliyor. İnsanları yanlış yönlendirmelere sevk edebiliyor. Aynı zamanda bilmek ve uygulamak arasında yaşanan eksikliğide kimse gideremiyor.
Yaşanan bu durumu şöyle özetleyebiliriz; örneğin hamilelik sonrasında oluşabilecek olan depresyonun ne olduğunu ve nasıl olduğunu bilmek ondan nasıl kurtulunacağı anlamı taşımaz veya hamilelik sürecinde oluşan bel ağrılarının ne olduğunu veya sonrasında nasıl izler bırakacağını bilmek bel fıtığından kurtulmak anlamına gelmez. Bunun için uyuglamalı eğitim ve terapi almak çok önemli bir konudur. Hamileliği her şekilde sağlıklı geçirebilmek için uygulamalı bir hamile eğitim merkezine gidilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bunu hem hamilelik süreci için hemde sonra bir ömür yaşayacak çocuklarımızın sağlığı için yapmalıyız. Çocuklarımızı vücudumuz da taşırken hertürlü doğru bilgiyi alıp, uygulamalara katılarak; artık kum tanesi olmayıp kendimize bir dünya yaratmalıyız. Bu dünya hem bizim hemde bir ömür sürecek olan çocuklarımızın olacak.
Daha sağlıklı ve güzel yarınlar için...
 
Toplam blog
: 2
: 1150
Kayıt tarihi
: 24.01.09
 
 

Psikoloji bölümünden mezunum, kendime ait bir kliniğim var ve aynı zamanda bir kurumda psikolog olar..