- Kategori
- Yemek - Mutfak
Hamsi Mücveri

Sonunda süper ninemizden ( eşimin anneannesi) hamsili mücver yapmayı öğrendim. Gerçi bu tarifi tam olarak mücver diye adlandırmak mümkün değil ama adı ne olursa olsun tadı mükemmel.
Bu geleneksel tarifi dün akşam ilk defa beraber yapma fırsatı bulduk ve hemen paylaşmadan edemedim tabii ki. Biraz zahmetli olduğunu söyleyebilirim ama sonuç uğraşmanıza değiyor.
MALZEMELER:
1 kilo hamsi
2' şer avuç nane, dereotu ve maydanoz
5-6 ince dal taze soğan
3 yumurta
Tuz
Karabiber
Kızartmak için az miktarda ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
Maydanoz, dereotu, nane ve taze soğan iyice kıyıldıktan sonra çırpılmış 3 adet yumurta ile karıştırılır, yeteri kadar tuz ve karabiber katılır .
Yapışmayan teflon tava az miktarda yağlandıktan sonra kızdırılıp ocağın altı kapatılır.
Yıkanıp ayıklanmış (biz kılçıklarını çıkartmadık ) hamsiler una bulanarak yuvarlak şekilde hiç boşluk bırakmadan tavaya dizilir. Ocağın altı önce yüksek, sonra orta ısıda açılır. Balıkların altının yapışmaması için ara sıra hafif sallanıp, ocak üzerinde tavaya yer değiştirterek kızartılır. Tavanın diğer tarafı bir kapak yardımı ile ters çevrilir. Üstte kalan kısma yumurtalı harcın yarısı bir kaşık yardımı ile iyice yayılır. Alttaki balıkların iyice kızarması için beklendikten sonra tekrar çevrilir ve yumurtalı harçlı tarafın iyice kızarması için beklenir.
Servis için yumurtalı taraf üste gelecek şekilde büyükçe bir tabağa çevrilerek alınır.
3 adet yumurta ile yapılan harç iki tava balığa denk geldiği için aynı işlemler bir kez daha tekrarlanır.
Afiyet olsun