Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '09

 
Kategori
Sağlık
 

Hantavirüs Pulmoner Sendromu

Hantavirüs Pulmoner Sendromu
 

Hantavirüs Pulmoner Sendromu nadir gözlenmekle beraber ciddi Akciğer enfeksiyonları sonucu ölüme neden olan ; hantavirüs adlı virüs tarafından kemiriciler vasıtasıyla taşınır. İnsanlar bu virüsü kemiricilerin idrar , dışkı, salya gibi atıklarının yanında tozlarla inhalasyon (soluma) yoluyla almaktadırlar. Hantavirüs Pulmoner Sendromu'na (HPS) ait antivirüs ilacı veya aşısı şu an için yoktur. HPS'yi önlemek için kemiricilerle temasın önlenmesi ve kemiricilerin idrar, salya veya dışkısı ile kontamine olan atıkların inhale edilmememsi gerekir.

HPS Sin Nombre virüsü tarafından oluşturulur. Bu virüs hantavirüsün bir tipi olup, genelde hantavirüsler böbrekleri etkilemekle beraber Sin Nombre virüsü genelde Akciğerleri tutar. Bu virüs akciğerlerdeki ufak kan damarlarını enfekte ederek, akciğerlerde su toplanmasına neden olur.

İlk semptomlar genelde sub-febril ateş, başağrısı, karın ağrısı, ekelmlerde ve bel bölgesinde ağrı, öksürük, bulantı bazen de ilk semptom Akciğerlerde sıvı toplanması sonucu solunum güçlüğü olup, ciddi olgularda solunum yetmezliği ve ölümle sonuçlanır.

Semptomlar enfeksiyon sonrası 3 gün ile hafta arasında çıkar ama genelde 2 haftadır.

HPS'yekarşı etkili tedavi biçimi yoktur. Ancak antivirüs terapisi, ribavisin, mekanik ventilatör sağaltımda uygulanan yöntemler olarak karşımıza çıkar.

 
Toplam blog
: 11
: 762
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1962 Ankara doğumluyum. Beyin cerrahi uzmanı olarak görev yapmaktayım. Sporun tenis ,yüzme, snowbo..