- Kategori
- Gündelik Yaşam
Hastalanmamak için yumurta ve maydanoz tüketmek yetiyor mu?

Ekonomik sıkıntılar ile boğuşurken, bir de sağlıklı beslenmeyi düşünmek lazım! Peki, ekonomik sıkıntısı olan birisi sağlıklı beslenebilir mi?
Her ne kadar sağlıklı beslenme ‘Altın Varakl’ı bardaklardan su içmek olmasa da, sağlıklı beslenmenin de ucuz yolları var.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, hastalanmamak için yumurta ve maydanoz tüketiminin önemli olduğunu belirtiyor. Gördüğünüz gibi sağlıklı beslenmek için illahi ‘Altın Varaklı’ bardaklardan su içip, milyonluk masanın etrafına oturmamak gerekiyor.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için yumurtanın olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. A vitamini savunma sistemimizi güçlendirmede en önemli rolleri üstlenen bir vitamindir. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar” diyerek, ucuza, sağlıklı beslenmenin yolunu gösteriyor.
Yorgunluğu ortadan kaldırmak için beslenmede en etkili vitaminin C vitamini olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle taze ve sebze meyve tüketimini artırmalıyız.
Her Sabah Kahvaltıda ve Salatalarda Mutlaka Maydanoz Şart!
C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için tüketilmeden önce hazırlanmalıdır. Özellikle yemeklerde yeşil ve kırmızıbiberler bol miktarda çok öldürmeden ilave edilmelidir.
E vitaminin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliğidir. En zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar,(bunlar biraz pahalı) sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerdir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.
Nargiller familyasının örnek bitkisidir. Nar meyvesi ismini Latince’de ‘çok tohumlu’ anlamına gelen ‘pomegranate’den almıştır. Nar suyunda anthsiyaninler ve güçlü antioksidant flavonoidler nar suyunun rengini sağlarlar. Nar antioksidan ve anti-tümör etkisinden dolayı ilaç olarak da tanımlanabilir” diye konuşarak, yüreğimize soğuk su(!) serpiyor.
İşin aslı, sağlıklı beslenmek için bilinçli olmak gerekiyor. Bilinçli olunca hayat daha yaşanır hale geliyor. Bilinçli olunca iki de bir kandırılınmıyor! Ve bazıları uzun süre iktidarlarını sürdüremiyor.