Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Hatırla Sevgili dizisinde 12 Mart Faşizmi

Hatırla Sevgili dizisinde 12 Mart Faşizmi
 

Sokaklarda sırtından vuruyorlar üzerinde parka var diye. İnsanları evlerden topluyorlar evlerinde kitaplar var diye.

Sansaryan Han’dan işkence sahneleri izliyoruz. Ziverbey Köşkü’nden işkence sahneleri izliyoruz. Yaptıkları işin zevkine ağızlarınsa salyalar akarak varan işkenceciler kurbanları üzerinde, kadın erkek demeden çalışıyorlar. 12 Mart faşizminin iğrençliğini izliyoruz.

Hatırla Sevgili dizisi bu akşamki bölümünde 23 Mayıs 1971 günü İstanbul’da yapılan büyük aramanın ertesi günündeydik (1). Ölümler oldu, işkencenin her türlüsü oldu. Yeni kuşaklar 12 Mart faşizmi ile tanıştılar, işkencenin iğrençliğini gördüler. En kötüsü de insanların korkusunu gördüler.

İlk reklam arasında İlhan Selçuk’un kitabını aradım raflarda “Ziverbey Köşkü” kitabını. 21 Ocak 1989’da almışım ilki 1987’de yayımlanan kitabın 10 baskısını. İçinde bir işkence belgesi var. İşkence altında herşeyi kabullenmiş gibi yazarken akrostiş kullanarak yazdığı gerçekleri okuyorum: “İşkence zulüm var”, “Ölüm var”, “Baskı altındayım”

O zamandan bu yana geçen 37 yıldan sonra düşünüyorum da, acaba o zaman o insafsız işkenceleri yapanlar rahat uyku uyuyabiliyor mudur? Şimdi kimisi 60 yaşındadır, kimisi 70 yaşındadır, bilinçleri yerindedir. Acaba bir korku yaşıyorlar mıdır? Rüyalarında ne görüyorlardır? Çocukları var mıdır? Torunları var mıdır? Çocuklarının, torunlarının yüzlerine utanmadan bakabiliyorlar mıdır?

Hatırla Sevgili çok önemli bir görev üstlenmiş durumda. Yeni kuşaklar 12 Mart faşizmini öğrendiler. Umarım diziyi kaldırmaya kalkmazlar.

(1) Hatırla Sevgili İzleme Kılavuzu (1966-1972): http://blog.milliyet.com.tr/blog.aspx?BlogNo=44940

Ankara, 8 Şubat 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..